Poprvé na Východě, ne naposled!

Poprvé na Východě, ne naposled!

Častokrát jsem slýchával, že největší zážitky člověk při cestování získá na východě. Dlouho jsem o tom pochyboval, teď to však skutečně musím potvrdit.

Cílem naší třináctičlenné party bylo hlavní město Ukrajiny, třímiliónový Kyjev. Město obrovských kontrastů moderní doby a historie, město jedné velké párty a město, ve kterém si Čech může připadat skutečně jako Západoevropan.

A zážitky za každý rohem. Oproti Západu jsem o Kyjevu nevěděl skoro vůbec nic. Hrdý ukrajinský národ, památky komunismu i velký kontrast chudého a bohatého života mě ale totálně překvapily. “Žiji ve vyspělém státě,” řekl jsem si, když jsem viděl jezdící vraky tramvají, jejich polorozpadlé koleje a město, které se jakoby zastavilo někdy na počátku let devadesátých.

To vše ale obývali moderní módně oblékání lidé. Smartpohny, iPhony, Book readery, spěch a klasický šrumec v přeplněném metru jakoby symbol Západu, s jedním obrovským rozdílem. Ukrajincům narozdíl od Západoevropanů turista lhostejný není.

Možná jsem měl jenom neskutečnou kliku, ale rozhodně si netroufám říct, že by byl Kyjev pro turistu nebezpečný. Soudím tedy alespoň podle půlnoční párty na ulicích, kde jsme se s Nejedlákem Ukrajinců nebyli schopni zbavit. Byli až dotěrní, ale mysleli to dobře. Byli jsme totiž zajímaví, chtěli být našimi kamarády, zvali nás na pivo i vodku, ale nezvádali angličtinu. Nevyčítám jim to. To my byli těmi, kteří se měli přizpůsobit.

Nevyfotil jsem si sice Eifelovou věž, či Big Ben, nebyl jsem ani na výstavě v Louvru, ale svezl jsem se klasickou maršůtkou, ohromily mě viditelné pozůstatky a vzpomínky na ještě poněkud nedávný komunismus a poznal mentalitu “moderních” západem neovlivněných a hlavně moc příjemných a hodných lidí. Také proto mi dal tento výlet daleko více než návštěvy různých Španělsk, Itálií či Francií.

Až moc krutý byl pak krok přes celnici na letišti. Né kvůli těm cenám v Duty free shopech, ale spíše kvůli té náhlé západoevropské facky. Áda po příjezdu napsal, že cestování rozšiřuje obzory a učí toleranci. V mnohém je ten ukrajinský svět lepší než ten náš, západní, a já se pod to s dovolením plně podepisuji. Jednou bych se chtěl do místa, kde v MHD neexistují pokuty, Staropramen je “lepší” než Plzeň a peníze málem ztrácejí hodnotu, vrátit.

Přidat komentář

💬

Příspěvek je zatím bez komentáře. Buďte první, kdo ho okomentuje!

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *