Našel se nový Viktor Ujčík?

Našel se nový Viktor Ujčík?

Rusové právě vstřelili Itálii druhý gól a já se poprvé hlásím z Colisée Pepsi. Zatím se víceméně všechno na tomto turnaji nese ve znamení všeobecné pohody – žádné fronty, žádné obtěžující osobní kontroly, usměvaví pořadatelé a slunečné počasí. Opravdu to vypadá, že se kanadští pořadatelé rozhodli pro fanoušky i ostatní účastníky turnaje vytvořit příjemné prostředí.

Nebo spíš je toto příjemné prostředí pro místní standardem, ke kterému se za ty roky, které se hokeji věnují, dopracovali. A vůbec nevadí ani občasná absence angličtiny u stevardů či členů ochranky. S mírně provinilým úsměvem se nejprve snaží rozpomenout na školní angličtinu, až problém vyřeší telefonátem vzdělanějšímu kolegovi či kolegyni.

Morozov právě dává na 3:0 a toto číslo mi připomíná objem motoru GMC Acadia, sedmimístného přibližovadla, které jsme si dnes dovezli z půjčovny. Stejně jako téměř všechno v Severní Americe se tohle auto dá popsat slovem VELKÉ. Šestiválec s automatem asi nebude jezdit za 5 litrů, ale přece jen bydlíme od haly asi 12 km a do tajů místní autobusové dopravy, která absencí jízdních řádů připomíná tu moskevskou, jsme ještě neproniknuli.

Ještě než jsem na wikipedii našel odkaz na to auto, dali góly Těreščenko a Sjomin a Italové tak už tečou 5:0. Pět gólů dali dneska naši hokejisté Dánsku a přestože to chvílemi nevypadalo nijak oslnivě, v hitparádě úvodních zápasů českého týmu na světových turnajích to zdaleka nebylo nejhorší vystoupení. Když si vzpomenu na trápení 1:1 s domácím Lotyšskem v Rize nebo vstup do olympijského turnaje v Turíně utrápenou výhrou nad Němci 4:1, tak si říkám, že to vlastně nebylo tak špatné.

Bylo zajímavé sledovat, jak si Čáslava, Rolinek nebo Irgl zvykali na užší led. Dánové jim sice tuto aklimatizaci ulehčili tím, že nechávali našim někdy až příliš volného prostoru, přesto se mi zdálo, že si hráči bez zámořské zkušenosti s postupem času na jinou “geometrii hry” zvykli a zápas dohrávali bez problémů.

Hvězdou zápasu byl bezesporu Radim Vrbata, který se ukázal ve skvělé formě, jeden zápas ale hvězdu turnaje nedělá a Radim bude muset své výkony potvrdit i proti silnějším soupeřům, abychom mohli říct, že národní tým našel odpovídajícího nástupce Viktora Ujčíka, jehož svým stylem hry Radim v mnohém připomíná.

Rusové právě zvýšili na 6:0 a podle Zetyho onlajnu Italové polykají bobulku cyankáli, což mě v postupně chladnoucím quebeckém večeru docela rozesmálo.

Jako tahoun se ukázal i Patrik Eliáš, který nastupoval ve dvou útocích a ze všech českých hráčů byl nejvíc na ledě. Přestože se do branky netrefil, dostal se do několika šancí a navíc v důležitých chvílích dokázal podržet puk a uklidnit českou hru. Uvidíme, zda po příjezdu Jaroslava Hlinky přenechá David Krejčí post prvního centra vedle Eliáše právě Hlinkovi a sám se zařadí mezi Rolinka s Irglem.

Nejen Hlinka se na turnaji zanedlouho objeví. Slováci přivítají gólmana Budaje, Bělorusové obránce Saleje a my dnes večer vyzvedáváme na nádraží v Quebecu Henrika Ludqvista. Náš švédský kamrád sice možná není v brance tak dobrý jako jeho jmenovec v dresu NY Rangers, je s ním ale určitě větší sranda.

Slunečné odpoledne se změnilo v mrazivý večer a v rámci zachování tělesného zdraví dopíšu tento příspěvek ještě před koncem boje ruských vojsk na italské frontě a půjdu se schovat někam do tepla. Italové snížili na 1:6, obrat v zápase se ale nejspíš čekat nedá. Na zítřek slíbil první příspěvek na blog David, tak snad do té doby neumrzne.

Krátce:

  • Parkování před Colisée Pepsi stojí 7 dolarů. Parkování 300 metrů od Colisée Pepsi na ulici mezi domky nestojí nic. Kolik stojí pokuty za špatné parkování zatím nevíme.
  • Vchod do press centra hlídá jeden usměvavý Afrokanaďan. V Moskvě, Rize, Vídni i Praze ten vchod hlídaly desítky strážníků a pořadatelů. Nevím, co je lepší.
  • Škodovka sem dovezla, tak jako na každé MS, desítky sponzorských vozů pro pořadatele. Kolem haly tak potkáváme stříbrné oktávky s mladoboleslavskou značkou. Fabie se do kanadského provozu pustit neodvážili:)
Show 2 Comments

2 Comments

  1. Podle mě jsou lepší desítky strážníků a pořadatelů.

  2. Hezky sepsané … závidím vám už možnost být v tuto dobu na pravém místě v Kanadě…

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *