První večer na mistrovství? Peklo horoucí!

První večer na mistrovství? Peklo horoucí!

Pokud jste už na „eSports mládežnické akci“ někdy v minulosti byli, asi víte, o čem budu psát. Chytám se vyprávět o prvním pracovním večeru na MS hráčů do 18 let. V tiskovém centru drážďanského hokejového stánku totiž pan David Schlegel rozpoutal peklo a zhruba pět hodin v něm nechal smažit dva ubohé redaktory. Mocnému Šlegimu se to podařilo i skrz ICQ, protože první dny mistrovství musel kvůli pracovnímu vytížení zůstat v České republice.

Šampionát byl tradičně rozdělen do dvou skupin. Skupinu A, kde hráli slovenští hokejisté, měli na starost Dominika Handzušová zo Slovenska a zkušený harcovník Michal Slavík. Skupinu B s českým týmem jsme měli pokrýt já s Petrem Schultzem. Co se dělo v novinářském týmu skupiny A nevím, proto budu vycházet jenom z dění v drážďanské EnerigieVerbund Aréně po zápase Česko-Švédsko.

Tento blog také bych rád pojal jako manuál pro budoucí redaktory, kteří pojedou na mládežnické turnaje. Vyvarujte se prosím všech chyb, které jsme já s Petrem udělali, protože vám to David „Áda, Šlegi, Dáva“ Schlegel všechno spočítá. Rád bych připomněl, že věkový průměr redaktorské dvojice skupiny B byl 24,5 a stejně jsme dostali harrypotterovskou hantýrkou řečeno „huláka jako prase“. Na věku ani zkušenostech evidentně nezáleží a po drážďanské zkušenosti vím, že Áda by byl první den schopný zpražit i Štěpána Škorpila, Josefa Laufera čiOtu Pavla.

Výsledky jako básničku

Pokud se chcete vyhnout výtce: „Ten tvůj report je na úrovni slávistické juniorky,“ naučte se nazpaměť výsledky všech šampionátů z posledních deseti let. A to nemám na mysli pouze zápasy českých týmů. Snadno se tak vyhnete trapné situaci, kdy nebudete např. vědět, jaké týmy proti sobě nastoupily v zápase o třetí místo na MS 2003 v Rusku.

IDNES.cz v kapse

Přečtěte si všechny články, které psali vaši předchůdci na minulém mistrovství. David totiž nesnáší otázky typu: „Jak má takový článek na iDNES vypadat?“ Obvykle na ně odpovídá otázkou: „A to jsi nečetl články z loňska?“

Detailní statistiky střelby

Je dobré, když se v článcích objeví nějaká fakta. O obrazu hry hodně vypovídá poměr střel. Jako správným mládežnickým redaktorům by vám ale rozhodně neměl stačit suchý poměr střel na branku. V nejlepším případě si vytvoříte na každý zápas tabulku, ve které budete zaznamenávat střely zápěstím, golfákem, příklepem, bekhendem, od modré čáry, z mezikruží, z vrcholu kruhu, od mantinelu, z bezprostřední blízkosti a ze středního pásma. Vyspělejší redaktoři mohou počítat i všechny zblokované pokusy a také střely, které mířily vedle. Nejvíce vypovídající údaj se poté dá snadno využít ke zdůvěryhodnění článku.

Nepište průjmy

V tomto případě využiju termín kolegy Petra Schultze, který často o svých článcích říkal, že jsou to „průjmy“. Zvláště když budete psát pro nejdůvěryhodnější zpravodajský portál na českém internetu, dejte si na tyto průjmy pozor. Nenuťte šéfa říct: „Tak tohle v žádném případě nemůžeme poslat na iDNES!“

Toto je jenom zlomek rad, které bychom s Petrem rádi předali našim nástupcům. Kompletní seznam si přečtete v připravované publikaci Jak se chovat na mládežnickém mistrovství a jak se z toho nepos…, jejíž vydání plánujeme na listopad 2011.

Dvě zajímavosti na závěr.

1) Před touto akcí neproběhl žádný mítink, brífink ani brainstorming, kde bychom se veškeré informace dozvěděli. „Je to tak nastavené, aby byli redaktoři vystaveni extrémnímu tlaku, což jim jedině prospěje,“ glosoval situaci David Schlegel.

2) První noc jsme šli spát ve 3:30.

Pro ty, kteří dočetli až do konce, přidávám několik Ádových hlášek, které jsme museli akceptovat:

„Ondro, ten tvůj článek jsem vůbec nepochopil.“

„Cslh.cz je oficiální server, ne nějaké divadýlko jako iDNES.“

„Mohl jsem vám vše říct předem, ale tahle si to aspoň nezapomenutelně zapamatujete.“

„Měl jsi Jaškinovi říct: ,Hele, kluku, řekni něco zajímavého. Říkáš věci, které nikoho nezajímají.’”

„Když ti ten hráč nic neřekne, pošli ho do prd… a jdi za někým jiným.“

Show 5 Comments

5 Comments

  1. Lahváč

    Áda je největší mazák… Si pamatuju onlajny ze zápasů Polsko Kazachstán v B skupině mistrovství světa, kdy jsme s Mišákem blbě přepisovali Kazachy z anglickýho přepisu jmen do češtiny… No, je otázka, jakou měl ten přenos sledovanost, ale moc dobře vim, jakej měl ten tejden přínos pro mě. Takže díky

  2. honey

    Musím (z vlastní zkušenosti) potvrdit, že zrovna u Jaškina to opravdu pomáhá:D

  3. Luckin

    Skvělý! 🙂

  4. Jan Hrabal

    Ondro, napsal jsi to moc pěkně a trefně 😀

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *