Ruská mise 2: volný den aneb sauna, boršč a šašliky

Ruská mise 2: volný den aneb sauna, boršč a šašliky

V sobotu se žádný hokej nehrál, byl volný den a protože nejsme peciválové, rozhodli jsme se opět vyrazit do města. Naše luxusní ubytování v Českém domě jsme opustili po vydatném obědě, díky kterému jsem si splnil část svého osobního plánu a ochutnal typická ruská jídla.

Okusil jsem totiž pravý nefalšovaný ruský boršč a kuřecí šašliky. Hlavně druhý chod byl velice chutný, takže pro ty, co se do Ruska chystají, mohu tuto pochoutku vřele doporučit. I když Havířovský David se tvářil při jeho požívání tak nějak zvláštně. 

Po krátké siestě jsem tedy vyšli vstříc dalším moskevským zážitkům a metrem se přesunuli do centra. Po výstupu ze stanice podzemní dráhy naši pozornost upoutala tzv. čokoládnica, což je zařízení nabízející podobné služby jako naše kavárny či cukrárny. Pokračovali jsme tak v testování dalších ruských jídel.

Tentokrát nám neunikly blinčiky, což je zdejší tradičný pokrm podobný našim palačinkám a dá se jíst jak ve slané, tak sladké formě. My jsme zvolili druhou variantu, bylo to ólrájt. Pak jsme pokračovali v prohlídce města a někteří z nás už nevydrželi naléhání stánkařů na vánočním jarmarku a nakoupili řadu zajímavých a ojedinělých produktů. Počasí nám sice příliš nepřálo, pršelo a foukal silný vítr, ale ani to nás nemohlo odradit od fotografování.

Navštívili jsme také vůbec první fastfoodový řetězec firmy McDonald´s v Rusku, který v roce 1990 otevíral sám vůdce tehdejšího SSSR Michail Sergejevič Gorbačov. Nejzajímavější na tomto mekáči ovšem byla fronta na WC, ve které čekal zase jiný slavný vůdce – Áda skoro půlhodiny.

Při cestě zpátky do hotelu jsme ještě zabrousili do místního marketu a nakoupili si stylově několik lahví ruského piva Baltika. Právě pivovar Baltika byl totiž v letech 1997 – 2004 hlavním sponzorem dnešního Channel One Cupu, dříve Poháru Izvestijí.

Po krátkém odpočinku na hotelovém pokoji jsme se odebrali do sauny, abychom tak nepodcenili regeneraci před dalšími zápasy.  Ráno jsme na snídani potkali prezidenta ČSLH Tomáše Krále a pár českých novinářů, kterých do Ruska nepřijelo mnoho. Uvidíme, snad se před nimi v Chodynce příliš neztrapníme.

Přidat komentář

💬

Příspěvek je zatím bez komentáře. Buďte první, kdo ho okomentuje!

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *