Originální zpravodajství? Čtěte sovětský sport!

Originální zpravodajství? Čtěte sovětský sport!

Pokud si o dění na MS chcete přečíst něco zajímavého a originálního v češtině, máte jen málo možností. Zajímavost se snaží hledat Václav Jáchim na hokej.cz, občas něco vypíchne Robert Záruba v TV nebo Tomáš “Albi” Lörincz v rozhlase, tištěná média se ale soustřeďují na mainstreamovou potravu pro široké masy, které ale vás, čtenáře našeho blogu, uspokojit nemůže.

To, že jsou články z MS jednotlivých médií sobě podobné jako vejce vejci se není co divit. Už mnoho let je možné pozorovat, že akreditace na MS jako by byla podmíněna genetickými testy na přítomnost stádového pudu a podle toho také vypadají výsledky.

Například dnes. Zety si nechal zavolat Adama Svobodu pro rozhovor na web Slavie. Řeklo by se Svoboda, na MS nechytá, pro ostatní žurnalisty nezajímavá postava. Přesto, než jsem stačit zapnout foťák, abych udělal Adamovi fotku se Zetym na památku :), byl kolem zmíněné dvojice chumel dalších novinářů. A tak je to se většinou rozhovorů.

To Rusové se nebojí projevit svoji originalitu. Jak jinak nazvat téměř detektivní výzkum deníku Sovětský sport, který zkoumal, jakým způsobem vedení ruské výpravy kontaktovalo brankáře Nabokova, aby posílil sbornou na MS. Podle jedné z verzí se Bykov snažil gólmana kontaktovat pomocí SMS. Sovětský sport se pokusil rekonstruovat její znění: "Milý Jevgeniji, gratulujeme k vyřazení z play-off NHL. Čekáme tě sedmého května v Quebecu. Sbornaja komanda." No řekněte sami, četli jste něco podobného v českých novinách? 🙂

Pokud nevládnete ruštinou, dovolím si doporučit skvělý online tlumočník na babelfish.altavista.com.

Pro dokreslení atmosféry pár fotek z míst, kde pracují čeští žurnalisté:




Čeští novináři kolem Marka Pince. Zety v oranžovém se k Pincovi staví zády, neboť ví, že za chvíli jde na Svobodu.


Čeští novináři kolem Aloise Hadamczika.


Tomáš Jílek zpovídá Filipa Kubu, ten je oděn v historickém dresu. Teda ten dres je nový, ale udělaný jako replika historického dresu. Ale replika to není, je to originál. No však mi rozumíte, v zápase s Itálií je naši budou mít na sobě.

Krátce:

  • Pomluvy ze zákulisí turnaje: dnes do Quebecu přicestoval nějaký vysoký šéf Škodovky, na letiště pro něj ovšem přicestovali Chevroletem… 🙂 Údajně nebyl dalek toho, aby všech třicet Octavií a Roomsterů zaparkoval a do konce mistrovství by pořadatelé jezdili taxíkem.
  • Škoda Auto ještě jednou – protože se Škodovky v Kanadě neprodávají, museli pořadatelé poslat jednu zkušební napřed, aby ji místní úřady mohly udělit výjimku k provozu. Škodovka prošla, pořadatelé ji ovšem dostali navrácenu v nepojízdném stavu. Alespoň to jedna paní povídala 🙂
  • Něco málo ze sportu: Zety byl i dnes úspěšnější v stigahokejovém duelu a vede 2:0 na zápasy. O vyrovnanosti série ale svědčí fakt, že na vítezství v zápase, hrané do deseti branek, potřeboval včera 13 a dnes 15 gólů.
  • Okamžik dne: Asi jen v Kanadě sklidí váš tým aplaus v momentě, kdy dostane sedmou branku. Domácí, kteří fandí Francii, propukli v frenetické nadšení po sedmém gólu Švédska do sítě Francie. Důvod? Brankáře Lhenryho vystřídal v brance oblíbenec Huet…
  • Nakonec otázka otce Fura: Znátě někdo číslo faxu do haly v Halifaxu? 🙂
Show 2 Comments

2 Comments

  1. Máte pravdu, v ruštině jsou všechny Хоккей-zprávy svým způsobem zajímavější.
    Samozřejmě, nepočítá-li se váš blog 😀

  2. HoH

    Pěkné!!! Zety je holt málo arogantní 😀

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *