Stabilně labilní vodopád

Stabilně labilní vodopád

Slunečné počasí a příhodný program šampionátu dnes přímo vybídly k výletu mimo hrnice města Quebec. Cílem naší trasy se staly vodopády na řece Montmorency, které nám ukázaly, že jsme doposud žili ve velkém omylu. To, o čem jsme se domnívali že je už Kanada, bylo zatím jen obyčejné severoamerické předměstí. Ta pravá kanadská divočna je totiž až tam venku.

Montmorency River nebo MoraviceAbych to upřesnil, “tam venku” znamenalo v našem měřítku asi 20 minut cesty od haly. Quebec zničeho nic skončil a naskytl se nám pohled na Pravou Kanadskou Divokou Řeku MontmorencyTM, o chvíli později i na 83 metrů vysoký vodopád, který dělí koryto řeky od jejího soutoku s veletokem, řekou Svatého Vavřince, na které Quebec leží.

Těžko popisovat úchvatnost přírodních krás Kanady, fotky mluví za vše. Potěšilo mě, že údolí řeky Montmorency mi chvílemi připomínalo koryto řeky Moravice pod kružberskou přehradou, a vzhledem k tomu, že zmíněnou řeku považuju za svoji nejoblíbenější, je to pro Montmorency docela dobrá vizitka :).

Na plošině nad vodopádem jsme se Zetym a Arim zapředli diskusi, zda taková masa vody v zimě zamrzá. Zety tomu stále nechtěl věřit a neustále se ptal, kam se ta voda jako ztratí, ale snad ho přesvědčí (1) tyhle (2) fotky (3), až si to tu přečte. Nevyplývá z nich sice, že vodopád zamrzne úplně, ale vzhledem k místním -40 C v zimě bych tomu i věřil.

Výlet k vodopádům následně vyprázdnil nádrž našeho autobusu a poprvé v Kanadě jsme jeli tankovat. Po prostudování příručky jsme kolektivně rozhodli, že natankujeme nejlevnější 87 oktanový benzín. Plná nádrž, tedy 70 litrů, stála sice v přepočtu přijatelných 1400 Kč (tedy něco kolem 21 Kč za litr), horší už bylo ale zjištění, že jsme na ni ujeli pouhých 333 kilometrů. Ano, počítáte správně, spotřeba GMC Acadia na ulicích Quebecu vyšplhala na úžasných 21 l / 100 km. Roj se nás snažil utěšit tím, že některé ruské ZILy žerou ještě víc.

Most na Ile d'Orleans

Zmínka o ZILu nebyla jediným pozoruhodným výrokem posledních dnů. Podívejte se, co v Quebecu taky zaznělo z úst či klávesnice esporťáckých redaktorů:

  • Ari: Tywole, to vypadá jako ta sparťanská televize! (Komentář k novému webu TN.cz a jeho svlékací zprávám RedNews)
  • Ada: Myslíte, že Rusové ještě dneska jednou vystřelí, nebo si to nechají až na příští zápas? (Zápas Rusko – Dánsko, pět minut před koncem)
  • Honey: Češi se proti outsiderovi z Francie neprosadili (v reportáži ze zápasu ČR – Itálie)
    Ada: To nic není, Marek Sýkora mi jednou říkal, že si pořád plete Ukrajinu s Argentinou
  • Henrik: Who did I killed? I killed the penalty (odpověď na otázku, proč vypadá jeho fotka na akreditaci jako vězeňský portrét)
  • Zety: První třetina začala hodně víživně. (Věta v onlajnu při hodnocení zápasu Česko – Itálie)
  • Roj: Jak jsi mohli vsadit na Finy? Finové jsou stabilně labilní mančaft!

Další fotky nejen ze dnešního výletu najdete na Flickru.

Show 2 Comments

2 Comments

  1. Vždyť jste brali palivo nedávno,ne? Kolik toho deně najezdíte? 🙂

  2. HoH

    Dostal Zety pokutu za “víživně”? 😀

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *