Tohle není pro tebe, sladká Francie. Faux pas, Davide!

Tohle není pro tebe, sladká Francie. Faux pas, Davide!

Ke každému šampionátu patří i oficiální píseň. Fotbalový mundial nebo zápolení na evropské scéně se odehrávají už nějaký ten pátek s tóny v zádech, jež vyznívají speciálně jen pro tyto události. Pocta pro zpěváka, který je této cti hoden, je obrovská a song, který složí, má vyznít jako díky za ocenění kvalit umělce. Můžu říct, že poslední roky to tak i bylo. Jenže letošní Francie? Diskotékový výbuch bez špetky snažení. Alespoň tak mi to přijde. David Guetta složil píseň This One’s For You. Ale pro tebe není, sladká Francie. Tam bys totiž ty, slavná matko filmových či hudebních gigantů především minulého století, nenašla ani zrníčko své osobitosti.

Tady si má člověk pohrát, spojit svébytnost s národem, který danou obrovsky sledovanou událost pořádá. Kde jsou ty uličky, kterými prochází Amélie nebo ulice, kde poprvé vyzněl Vrabčákův hlas ohromující celý svět či krásy azurové riviéry a francouzská hrdost četníků ze St Tropez? Vypařila se ve švédské mlze Zary Larsson. Vycházející hvězda šoubyznysu je tak trochu ale nepřesným terčem. Tuhle směsici tónů a slov měl na starosti rodilý Francouz Guetta. Bohužel se tak vůbec netváří. Vždyť v zemi dnes mnoha kultur se dají najít kvalitní zpěváci – nový vzrůstající Maitre Gims nebo chansionérka In-Grid či spousta dalších. Leč krásně to obtahuje dnešní dění a slogan. Hlavně ať se prodává.

Ale dá se vybočit ze stereotypu. Podívejme se třeba dva roky zpět do Brazílie. Situace podobná té dnešní. Pod svá křídla si bere píseň plešatý král hudebního šoubyznysu Pitbull. Tóny samby a moderního pojetí propojil s krásným hlasem J-Lo a připojil k tomu poslední sloku v portugalštině. Zkrátka vděk, jak má být. Jasně, poslední dva evropské šampionáty stály z tohoto pohledu také za starou bačkoru, ale jejich částečnou omluvou buď to, že se vždy na této akci podílely dva státy. A hlavně, Francie je kultura sama o sobě. Netradiční životní styl, bizarně odění lidé, na které narazíte nejen v Paříži a prostě vůně galského kohouta, kam se podíváte.

Má kritika je tedy dosti ostrá, protože slovy klasika: čekal jsem all inclusive, ale není to ani se snídaní. Vždyť třeba čeští fanoušci mi dají za pravdu a náš prozatím nejlepší šampionát na půdě Portugalska se dá poznat podle melodie Nelly Furtado a písně Forca, což znamená do toho – portugalsky! A hezky se to poslouchá.

A v neposlední řadě, abych nezapomněl. Francie v roce 1998 pořádala světový šampionát. Hudební složkou byla melodie beze slov, leč krásně vyjádřená. Ne až tak francouzsky, ale byl v tom slyšet celý svět. Tehdy nepřehlédnutelný DJ Dario G výstižně vyjádřil mundial songem Carnival de Paris, kde postupně melodicky ztvárnil veškeré kultury světa.

Tento výplod se zařadí s přehledem na listy DJů a parkety všech diskoték. Vladimir Cosma, který tak mistrně doprovázel hudbou právě třeba Belmondovy snímky či filmy Louisem de Funésem, ale musí plakat. Na rozdíl od něj totiž Guetta Francii vzal tvář. A to je navíc v současné situaci velká chyba.

Přidat komentář

💬

Příspěvek je zatím bez komentáře. Buďte první, kdo ho okomentuje!

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *