Režírujou ty přenosy úplní ignoranti?

Režírujou ty přenosy úplní ignoranti?

Jelikož jsem došel k názoru, že je na tomto blogu obecně málo kritiky, podíval jsem se kolem sebe a zkritizoval co šlo. Začneme fotografiemi. Na tréninku před zápasem s Běloruskem se Pleky fotil v historickém dresu, ve kterém hráli naši zápas s Itálií. Pokud tedy uvidíte někde jeho fotku v tomto dresu, jedná se o pravé a nefalšované šméčko 🙂

Když jsem u těch dresů – hodně mě zaujalo, že v průběhu týdne se v MF Dnes objevily články, které zpochybňovaly jejich autenticitu (chybí na nich zejména modrá barva), zejména výpověď hokejového historika pana Miroslava Jenšíka. Proč mě to zaujalo? Nebýt Alecovy poznámky přes ICQ, vůbec bychom se o nich nedozvěděli. Články totiž z tištěné verze MF Dnes na hokej.idnes.cz vůbec nedorazily a je dost dobře možné, že Robert Sára a Jaroslav Tomas, kteří zde pro MF Dnes/iDnes šampionát pokrývají, o nich vůbec neveděli. Proč by se jinak nikdo vedení českého týmu na rozpory v podobě dresů nezeptal? To ví snad jen vedení redakce MF Dnes/iDnes.

Další otázka, kterou jsem si pokládal jak při sledování dnešního zápasu Rusko – Švédsko, tak při zápase Česka s Běloruskem, zní takto: opravdu ty přenosy režírují takoví ignoranti, nebo do Evropy jde nějaký lepší sestřih?

Abyste mě nepochopili špatně, samozřejmě že vím, že na kostce nad ledem se sporné okamžiky nesmí opakovat (a že se toho taky někdy pěkně zneužívá :), ale na novinářských tribunách jsou k dispozici monitory, na kterých běží kompletní přenosy tak, jak jsou odbavovány k televizním vyslílačům. Alespoň jsem o tom byl dodnes přesvědčen, jelikož stejný monitor mají před sebou i Robert Záruba a Martin Hosták.

Po dnešku ale jejich práci oceňuji ještě víc. Komentovat totiž zápas a snžit se podat objektivní informace v situaci, kdy např. sporné napadení Morozova obráncem Murrayem zopakuje režisér pouze jednou a po celou dobu diskusí s rozhodčími zabírá hlavu trenéra Gustafssona, musí být opravdu nelehké. Sporný ofsajd Martina Erata v prodloužení s Běloruskem, po kterém třebíčský útočík dostal desetiminutový trest, pak pro jistotu režisér neukázal vůbec. Vrcholem pak byly večerní penalty Slovinska a Slovenska, které jsme sledovali v tiskáči a které zabíral režisér z Halifaxu pro jistotu zezadu, z kamery umístěné za zády najíždějících hráčů a ještě skrz síť, co visí nad brankou.

Signál pro mezinárodní použití IIHF údajně vyrábí švédský realizační tým, což místní nesli nelibě. Po dnešku se jim už vůbec nedivím – sledovat místní přenosy Stanley Cupu, to je z hlediska televizního zpracování jiná káva.

Chtěl bych se tedy nakonec zeptat přes oceán – opravdu jsou ty přenosy tak strašné, nebo jsem jen chtěl najít téma na další článek pro blog? 🙂

Krátce:

  • Krajana potká člověk všude. Při návštěvě Českého domu bylo velmi příjemné zjistit, že Petra Klobušiaková, která se nám tak ochotně věnovala, pochází ze Vsetína. Tož tak.
  • Ze Vsetína byl zřejmě i rolbař na zápase Česko – Bělorusko. Před nájezdy dovezl na led cca čtvrt tuny sněhu a znalec vsetínských poměrů Vašek Trávníček to ohodnotil jediným slovem: šrot. Zda tím myslel technický stav rolby nebo promile alkoholu v krvi jejího řidiče se zatím nepodařilo upřesnit 🙂
  • Ada se svěřil se svými pocity úspěšného olympionika po volnostylařském závodě v našem bazénu. Můj úspěch má hodnotu 12 vteřin 69 setin – za tak krátko se mi podařilo ve fanouškovském stanu pozhasínat devět terčů v elektronické hokejové brance. Z naší skupiny to byl dalece nejlepší výsledek, 11 pokusů překonal až o den později Albi Lörincz, který devět terčů sundal devíti puky.
  • A nyní máme již ve sluchátkách signál z Velké Chuchle. Halou zní sborové [ýjé, ýjé]… Francouzi s Huetem v brance se právě v souboji “vinařských velmocí” zachránili 🙂
  • Operátor Kiss Cam dnes o přestávce zápasu Rusko – Švédsko zabral mimo jiné brankářkou legendu a předsedu svazu Treťjaka s jeho kolegou po boku. Polibku alá Leonid Brežněv jsme se ale nedočkali, ačkolli jich Treťjak za svou kariéru jistě nemálo absolvoval.
Show 11 Comments

11 Comments

  1. Nevim teda co máte v Kanadě, ale tady jsou někdy ty přenosy taky úporný. Z Quebecu je všechno v pořádku, akorát někdy jde špatně sladit zvuk s obrazem. Ale z Halifaxu se mi zdají v háji i kamery. A když už jsme u těch komentátorů, to jenom pochytit kdo je na ledě a ještě mít perfektně nastudovaný ty hokejisty musí byt kumšt. 🙂

  2. HoH

    Tak dnes ignoranti ukázali neregulérní gól Finů v plné parádě 😉

  3. Michal

    Dekuji vsem kdo se podili na online prenosech z MS 2008, jsem mimo republiku a tyto stranky jsou jedny z mala diky kterym muzu sledovat nas tym.

    Diky.

    Michal.

  4. Za všechny z Onlajnů díky za pochvalu, budeme se snažit nezklamat.

    a zdravím do svého takřka rodného města… 🙂

  5. Mně tedy semo tamo překvapuje obrazová kvalita signálu, co jde do Evropy. Zejména z Halifaxu mám pocit, že jde o tradiční vyblitý přepočet z NTSC do PAL ala Galaxie sport, kdežto naše zápasy z Quebecu jdou přímo z nativního (asi) HDTV, ale taky je to zápas od zápasu různé. Je to pravda čistě technická věc, ale zkuste se na to někoho zeptat…:)

  6. jo, docela jsem ty signály zkoumali, ale když jsme se v pressce podívali na tu TV zblízka, tak tam ty kostičky byly. Nejlepší obraz tu má TSN HD, která vysílá zápasy NHL opravdu ve vysokém rozlišení a konečně jsem poznal, jak by to asi mělo vypadat, když se člověk dívá na hokej na pořádné TV. Ale ty trasy do Evropy a zblitky v NTSC se pokusím s někým zjistit.

  7. ….a já chcu zas nějaký příspěvek od Tomáše Zetka!:-)

  8. jasně, chcem ťa, chcem ťa (Zety)!! :))

  9. ano, tohle jsme halekali na závěr koncertu Živých kvetů po vsetínské premiéře Kalby, ale Živé kvety už na pódium nepřišly. Tak doufám, že Zety přijde…s novými postřehy:-)

  10. ety slíbil, resp. jsme mu přenechai téma o téměř marném hledání místa kde by se člověk takhle v neděli opoledne v Quebecu najedl. Tak snad do té doby nezempřem hlady, než to napíše.

  11. Zety…Come on!!! Kde jsi? Pojď do toho 🙂

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *