My tu máme sníh, heč! A taky stávku…

My tu máme sníh, heč! A taky stávku…

Zdravím vás z hlavního města kolébky hokeje! Ano, již dnes začíná juniorské mistrovství světa, které hostí kanadská Ottawa. Ta je na šampionát řádně připravena, povedlo se i počasí: mrzne tu a všude tu je spousta sněhu.

Cesta Pardubice – Praha – Frankfurt – Ottawa byla až překvapivě v pohodě. O půlnoci na 25. prosince jsme se s Davidem Schlegelem setkali v Praze, Michal Slavík dorazil až přímo na letiště v Ruzyni. Tam jsme sice všichni dostali ve čtyři ráno veliký hlad, ale nakonec jsme potravu pozřeli až v letadle. Pražské letiště je sice bohaté na různé stánky s občerstvením, bohužel (možná díky cenám bohudík) žádný z nich neměl v náš exponovaný čas otevřeno.

Velice jsme se tak těšili na snídani. Lufthansa se však moc nepochlapila. Dostali jsme totiž takovou umolousanou houstičku s nějakou pomazánkou a salátem. Tělo tak dále plakalo hladem.

Ve Frankfurtu jsme měli na přestup sedm hodin. Základní úkol ulovit jídlo se povedlo splnit v důmyslně schované restauraci Mc Donald’s. Hamburger a cheesburger dohromady za dvě eura mě potěšily. Pak jsme se všichni dospali, abychom se připravili na časový posun mínus šest hodin.

Více než osmihodinový let společností Air Canada na trase Frankfurt – Ottawa začal sympatickým pytlíčkem preclíčků, které jsme zbaštili za doprovodu doušků kanadského piva. Mimochodem velmi dobrého! Na český mok to sice nemělo, ale v porovnání s břečkou jménem Żywiec uspokojivě vedl.

V dalších hodinách jsme zkoušeli letadlový nápojový lístek – došlo na další dva druhy piva, bílé i červené víno. Výsledek v podobě uspokojivého spánku skrze turbulence nad Atlantickým oceánem se dostavil.

Do Ottawy jsme přiletěli přesně na čas, v závěru letu jsme vyplnili příletové karty. Samozřejmě se špatným číslem letu. Ale to celnímu pracovníkovi nevadilo, když jsme mu řekli, že jsme z Česka a přijeli jsme na hokej. Sám vyprávěl o nádherách Prahy. Bum, razítko bez nějakých skrupulí bylo v pase a my legálně vstoupili na kanadskou půdu.

Přivítalo nás poměrně pohodlné počasí s teplotou pět stupňů pod bodem mrazem. Všude tu je bílo. Okolo se válí zhruba dvaceticentimetrová vrstva sněhu. Ottawa nám však hned zkraje ukázala i svou méně příjemnější tvář: nejezdí tu MHD. Důvodem je stávka odborářů. Vánoce nevánoce, mistrovství nemistrovství.

A tak jsme se museli z letiště na hotel dopravit taxíkem. Z Davida se stal sinolog, když s taxikářem, jenž byl z Číny, řešil aktuální politickou situaci v největší zemi světa.

Přijetí na hotelu bylo velmi příjemné. Já se dozvěděl podstatnou informaci, že tu je bezdrátová síť pro hosty zadarmo. A také, že na Christmas Day se můžeme jít najíst krocana, kuřete, květáku, brambor, brokolice apod.

Zatím to vypadá, že s námi šestihodinový časový posun nic nedělá, uvidíme zítra. Vlastně pro vás dnes. Každopádně musíme vyřídit novinářské akreditace a pak vyrazíme na Kanadu. Snad naši borci překvapí! Držme jim pěsti!

Přidat komentář

💬

Příspěvek je zatím bez komentáře. Buďte první, kdo ho okomentuje!

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *