Onlajny slaví jedenáct let

Onlajny slaví jedenáct let

Už je to dlouhých jedenáct let, kdy naše společnost eSports.cz přinesla první on-line přenosy ze sportovních zápasů. Bylo to přesně 11. září 2001, tedy přesně v den teroristického útoku na newyorská dvojčata, kdy jsme odvysílali první dva přímé přenosy. Tím prvním byl zápas Keramika Plzeň – Znojemští Orli, který se hrál od 17:30 a komentoval ho Václav Rybáček. Druhý začal o půl hodinu později v Pardubicích a fanouškům ho zprostředkoval Radek Vokál.S nápadem na to přinášet podrobné on-line přenosy ze zápasů přišel v srpnu 2001 obchodní manažer HC Slavia Praha Ladislav Blažek, který on-line přenosy stanovil jako nepřekročitelnou podmínku k tomu, aby se naše firma se Slavií domluvila na spolupráci. Dnes, v říjnu 2011, už spravujeme padesátku hokejových webů a přinášíme podrobné on-line přenosy z tisíců hokejových zápasů po celé České republice i Slovensku.

Od roku 2003 přinášíme podrobné on-line přenosy ze třech nejvyšších soutěží v ledním hokeji. V roce 2005 jsme přidali díky dohodě s Jindřichem Rajchlem i tři nejvyšší fotbalové soutěže. Pan Rajchl tehdy na schůzce zastupoval Bwin, dnes je místopředsedou fotbalové asociace. Následovaly dohody s házenkářskou federací, hokejbalovým svazem a dalšími zástupci sportovních svazů.

Naším cílem vždy bylo a je přinášet původní zpravodajství přímo ze stadionů. Po celé České republice a Slovensku máme nyní více než 650 redaktorů, kteří píší on-line přenosy přímo ze stadionů. Další zpravodajové fungují prostřednictvím SMS zpráv či telefonických on-linů. Každý rok vysíláme naše zpravodaje na mistrovství světa v hokeji dospělých, ale i do 20 let, do 18 let či žen. Totéž platí o řadě fotbalových zápasů. Všem redaktorům za svou práci platíme. Po nikom nechceme, aby pracoval zadarmo.

Náklady na on-line přenosy jsou obrovské a celý projekt může efektivně fungovat díky synergii s provozováním oficiálních webových stránek sportovních klubů. Jen nyní před sezónou jsme se domluvili na spolupráci s pěti hokejovými kluby: extraligovými Litvínovem a Zlínem, prvoligovým Berounem, druholigovou Chotěboří a Patriotem Budapešť, který hraje MHL. Ve fotbale jsme spustili nové weby Zbrojovce Brno, Slovanu Liberec, Dukle Praha a jednáme o spolupráci s dalšími třemi prvoligovými kluby. Právě dnes jsme spustili web i volejbalovému mistru z Českých Budějovic.

Onlajny.cz byl dlouho hlavně hokejový projekt, ale v průběhu minulé sezóny jsme se daleko více začali soustředit na fotbal a na Slovensko.

Začali jsme přinášet podrobné on-line přenosy ze všech zápasů anglické Premier League, španělské Primera Division, německé Bundesligy, italské Serie A, francouzské Ligue 1, nizozemské Eredivisie, belgické Jupiler League a slovenské Corgoň ligy. Všechny zápasy přinášíme v českém jazyce s výjimkou některých zápasů Corgoň ligy, které jsou dostupné jen slovensky. Přinášíme též podrobné on-line přenosy ze zápasů Celticu Glasgow ve skotské lize a on-line přenosy ze 2. nejvyšší slovenské ligy. Přinášíme též všechny zápasy Ligy mistrů a Evropské ligy včetně kvalifikací, veškeré dostupné reprezentační zápasy evropských týmů.

Zápasy hrané mimo Českou republiku komentujeme většinou podle streamů, ale někteří naši komentátoři už měli možnost vyzkoušet si komentovat například ze San Sira, stadionu San Bernabéu a dalších slavných stadionů. Po rozjezdu v loňské sezóně jsme začali klást velký důraz na kvalitu našich přenosů. Vytvořili jsme pro každou ligu specializované týmy a využíváme odborníků, kteří se specializují na konkrétní soutěž. Vždy den před zápasem zveřejňujeme preview před utkáním.

Ve spolupráci s fotbalovou asociací jsme také spustili webové stránky pro fotbalovou juniorskou ligu a ze všech zápasů začínáme postupně přinášet podrobné on-line přenosy. U řady klubů se utkání hraje na vesnických (např. ve Mšeně, Krupce apod.) či tréninkových hřištích, takže se nám daří podrobné on-line přenosy zavádět jen postupně. Často musíme pořizovat redaktorům vlastní internet či novou baterii do notebooku, protože na stadionu chybí elektřina.

V ledním hokeji přinášíme kromě všech zápasů tří nejvyšších českých soutěží také všechny on-line přenosy slovenské extraligy a slovenské první ligy a od nové sezóny budeme přenášet také on-line přenosy ze všech zápasů KHL. Přinášíme vám také všechny zápasy všech světových šampionátů s českou účastí, všechny on-line přenosy mládežnických reprezentací hrané na území České republiky, totéž u reprezentace žen a všechny zápasy NHL, které začínají před půlnocí. Už čtvrtý rok budeme přinášet zápasy nejvyšší soutěže juniorů a starších dorostenců a také všechny zápasy mladíků Karlových Varů a Patriotu Budapešť v mládežnické MHL. Tým Budapešti je složen převážně z českých a slovenských hráčů.

Přinášíme též podrobné onlajny z házenkářské extraligy mužů, z československé WHIL žen, z nejvyšších soutěží v hokejbalu a futsalu, změny stavu přinášíme z nejvyšší florbalové soutěže. Od letošní sezóny budeme přinášet podrobné on-line přenosy z reprezentačních zápasů mužů a žen ve volejbale, házené, basketbale, futsalu a florbalu. Zápasy na území naší země přineseme všechny, ostatní podle možností.

V tenise přinášíme všechny zápasy českých tenistů a tenistek na turnajích ATP, WTA a challengerech. Na grandslamech pak přinášíme všechny zápasy podrobně od čtvrtfinále. Více než 1000 přenosů jsme odkomentovali z olympijských her v Londýně. Pravidelně komentujeme všechny závody formule 1, losování různých fotbalových pohárů a další přenosy.

Hodně jsme se začali před loňskou sezónou soustředit na rozvoj slovenských on-line přenosů. Začali jsme budovat síť vlastních redaktorů a soustředili se na nejvyšší dvě soutěže ve fotbale a hokeji a na ženskou házenkářskou WHIL, kde hrají společně týmy z České a Slovenské republiky.

V nejbližší době se chystáme zaměřit hlavně na stránku technologickou. Rádi bychom umožnili našim čtenářům sledovat více zápasů najednou a protože naše přenosy sledují spíše fanoušci než sázkaři, rádi bychom ve změti zápasů zvýraznili zápasy s českou a slovenskou účastí.

Hlavním partnerem našich on-line přenosů je sázková kancelář Tipsport. Dále úzce spolupracujeme se zahraničními sázkovými kancelářemi Betfair.com, Bet-at-home.com, Unibet.com, Bet365.com, Ladbrokes.com a českou sázkovou kanceláří Fortuna. Bez nich a bez nadšení stovek redaktorů by nikdy onlajny.com nebyly tak oblíbené.

I onlajny.com mají své problémy. V první řadě sem patří podmínky na stadionech v nižších soutěžích, které nám hodně ztěžují práci. A ve druhé pak nejrůznější servery, teletexty či deníky, které informace z našeho webu uveřejňují na svých webech, ale nijak se nepodílejí na nákladech, které podobné zpravodajství stojí.

Je potřeba si přiznat, že Onlajny.com (ani Onlajny.eu) nebyly dlouho pro eSports.cz projektem, kterému bychom věnovali maximální pozornost. Nyní v situaci, kdy jsme již napříč českým sportem realizovali 230 sportovních webových projektů a rozšiřujeme se do Kanady, na Slovensko, do Maďarska a Polska, se situace trochu mění a rádi bychom se na rozvoj onlajnů trochu více zaměřili.

Onlajny pro nás v současné době tvoří jen v České republice více než 600 redaktorů. Snažíme se, aby co největší množství z nich komentovalo zápasy přímo ze stadionů. Po pěti letech v čele Onlajnů mě vystřídal v čele Aleš Strouha, nyní už máme manažery dva, v létě jsme přijali dlouholetého šéfredaktora webu opavského Slezanu Filipa Lefendu. Rozvíjíme i onlajny na Slovensku, kde máme nyní okolo 50 redaktorů, manažerem onlajnů je Peter Marienka. Všichni naši redaktoři i jejich šéfové si zaslouží velké poděkování za svou práci, protože bez jejich obětavosti bychom nedokázali z onlajnů vytvořit server, který mají lidi rádi a který každý den sledují.

Rádi bychom umožnili našim četným čtenářům, aby se vyjádřili k tomu, co vše bychom měli udělat, aby onlajny poskytovaly větší zábavu, co čtenáře na současných onlajnech štve a co by vylepšili. Prosím všechny, aby své připomínky posílali emailem na team@esports.cz.

Show 1 Comment

💬💬💬

  1. Davide, skvělý článek, jen si dovolím drobnou poznámečku v prvním odstavci: utkání Pardubice-Slavia se hrálo v Hradci Králové 😉

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *