Veřejná odpověď Fandovi Suchanovi

Veřejná odpověď Fandovi Suchanovi

Naše společnost eSports.cz naprogramovala, připravila a spustila pro Český svaz ledního hokeje projekt podrobných rozšířených statistik. Na každém zápase Tipsport extraligy počítáme ice time, vhazování, střely a hity. Vytvořili jsme – za půl roku tvrdé práce – uživatelsky co nejpříjemnější prostředí, propojili ho s hokejem.cz a ve výběrových řízeních vybrali 150 sběračů dat ve čtrnácti extraligových městech. To všechno jsme udělali za velmi přijatelné peníze (slovy prezidenta soutěže pana Řezníčka). Za ty přijatelné peníze jsme to udělali ne proto, že bychom to nedokázali udělat dráž, ale protože máme hokej rádi, chceme být jeho součástí a chceme být pro českou nejvyšší soutěž přínosem.

Tyhle statistiky totiž neděláme jen pro Český svaz ledního hokeje, ale pro hokejovou veřejnost, čerpat z nich jistě budou i trenéři, sportovní manažeři a koneckonců možná i Deník Sport, který tato data hodlá hojně využívat pro svou fanligu.

Jsem dlouholetým čtenářem Deníku Sport. Kupuju ho už od druhé třídy a věty, které se tam objeví, jsem vždycky bral jako pravdu. O to víc jsem se zarazil, když jsem v pátečním Sportu narazil na slova redaktora deníku Františka Suchana:

CO NECHCI (v Tipsport extralize) VIDĚT: Neplechu ve statistikách – Je víceméně jisté, že nastanou problémy. Že nový systém statistik, obsluhovaný vesměs teenagery, bude generovat data, lišící se od stadionu. Tak ať vítaný progres neskončí průšvihem.

Fanda nás neodsoudil, přeje si, abychom to zvládli, ale přesto mezi řádky cítím nedůvěru. Chápu, že v nás Fanda pořád vidí kluky-amatéry, kteří v roce 2006 poprvé vyrazili za hokejem za hranice natáčet video pro televizi a nevěděli, jak se drží kamera. Chápu, že pro řadu lidí nad čtyřicet jsme lowbudgetová firma, která využívá studenty a bere práci profesionálům.

Od roku 2006, kdy jsme se s tehdejším redaktorem IHC Písek Fandou ve švédské Moře učili natáčet videa pro TV NOVA, ovšem uplynulo spoustu let. Vyhráli jsme jako eSports.cz spoustu mezinárodních tendrů, získali projekty na náročném kanadském trhu nebo v Rusku a taky zmnohonásobili náš obrat. Každý nějak začíná a kdo nic nezkouší, nic nedokáže.

Pořád jsme firma, která na spoustu projektů “najímá” studenty, na druhou stranu máme přes dvacet programátorů, grafiků nebo projektových manažerů, kteří pracují jen pro eSports.cz. A právě z těch nejlepších studentů se rekrutují naši zaměstnanci. Není mi jasné, proč by práci, kterou zvládnou studenti, měli dělat zaměstnanci. Redaktora klubového webu nemůže dělat zaměstnanec, protože by ho klub prostě nedokázal zaplatit.

Když jsme dělali výběrová řízení na sběrače dat (v každém extraligovém klubu jich potřebujeme nejméně osm), hlásili se nám lidé různého věku, zdaleka nejen teenageři. Pro teenagery či pro lidi těsně nad dvacet – a jedině pro ně – je však tablet přirozené prostředí. Většina z nás ve věku 25-40 let vyrostla na noteboocích nebo dokonce na stolních počítačích.

Sledování vhazování, střel nebo pobytů na ledě vyžaduje postřeh, koncentraci, zručnost a také zodpovědnost. Myslíte si také, že čtyřicetiletý sběrač je zkušenější a potenciálně kvalitnější než osmnáctiletý junior? Neexistuje jediný důvod k tomu, proč by dotyčnému sběrači mělo být třicet nebo čtyřicet. Fanda si myslí, že bychom ho museli lépe zaplatit, a proto využíváme teenagery.

Ano, ve čtyřiceti by taťkové od rodiny asi skutečně více zohledňovali skutečnost, jak tahle činnost přilepší domácímu rozpočtu. My tuhle skutečnost nebereme vůbec v potaz. Pro nás je důležitější kvalita než odměňování zasloužilých “fanoušků”. Učený z nebe nespadl a tenhle projekt začíná od samého začátku. Všichni se zaučujeme, co přesně je a co už není hit, jaká střela mířila na branku a jaká už ne. Analyzujeme zápasy podle videa.

Do našich sběračských týmů bereme ty učenlivé, ty, kteří dosahují nejlepších výsledků a ty, kteří jsou ochotni na sobě pracovat. Jednou z nich třeba budou spolehliví čtyřicátníci, kteří budou perfektně odvádět svoji práci a bude strašně obtížné se mezi ně vklínit, protože díky své zkušenosti budou obtížně překonatelní. Zatím takoví sběrači dat ovšem v České republice nejsou. Musíme si je vychovat.

Show 1 Comment

💬💬💬

  1. Lubomír Randák

    Dobrý den pane Schlegele,
    obracím se na Vás s doporučením pana tiskového mluvčího ČSLH pana Zikmunda a prosím Vás o sdělení, kde jsou k dispozici bližší, resp. detailní statistické údaje z extraligových utkání této sezony; zajímá mne především detailní statistika vhazování, popř. střelby a nebo přesilovky. Pro informaci mně stačí jakékoliv utkání této sezóny.
    S pozdravem randák

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *