Na čele mír, v srdci spisovatel. Slovinský půlkař jako z jiného světa

Na čele mír, v srdci spisovatel. Slovinský půlkař jako z jiného světa

Do novinářské mixzóny se vřítil jako návštěvník ze zlatých let hippies. Dlouhé vlasy, neuspořádaný vous a na hlavě čelenka se světoznámým znakem míru. Že je Slovinec Lucijan Zalokar sportovec a ne bojovník za všepohlcující mír, poznáte jenom podle běžeckých treter, které jsou podobné jako u většiny ostatních běžců.

„Co znamená ten znak? Že běhám za mír,“ směje se „Luc“, jak je mladý závodník nejraději nazýván. „Když jsem ve třinácti začínal závodit, měl jsem na sobě stejnou čelenu, jako mám teď. Bohužel tu úplně původní jsem už ztratil, znak jsem si na ni tehdy nakreslil sám perem,“ odpovídá živelný Slovinec na původ svého hlavního poznávacího znaku.

Po ztrátě své původní čelenky Lucijan poprosil matku, aby mu ušila přesně takovou, s jakou poprvé závodil. Bez její pomoci by se možná do Prahy nikdy nedostal. „Já ji prostě potřeboval. Zkoušel jsem závodit i bez čelenky, ale pokaždé to skončilo fiaskem. Je pro mě prostě nepostradatelná, mnohem důležitější než tretry,“ směje se slovinská běžecká naděje.

V Praze běžel Lucijen osmistovku a do semifinále mu nepomohla ani jeho nepostradatelná pomůcka na čele, ve svém rozeběhu skončil pátý.

Jak sám ale říká, není se čemu divit, HME v Praze bylo jeho první velkou atletickou akcí a hlavní bylo si šampionát v české metropoli náležitě užít. To se slovinskému juniorovi viditelně dařilo. „Byl jsem bez sebe, když jsem viděl Lavillenieho nebo kolegu Lewandowského, který si se mnou potřásl rukou,“ komentuje Lucijan barvitým hlasem střípky právě prožitých snů.

Rozvášněný byl i z atmosféry v hale „České publikum je famozní! Jenom jsem koukal na to, jak z toho váš překážkář Petr Svoboda bláznil a strašně si to užíval,“ líčil se zápalem. I tyto momenty možná budou jednou také námětem literárního díla. Devatenáctiletý Lucijen totiž mimo atletiku studuje doma prvním rokem žurnalistiku a sní o vlastní knize. „Dostali jsme jednou domácí úkol, co bychom chtěli v životě dokázat, a já jsem napsal, že bych chtěl napsat knížku o sportu a své kariéře,“ zasní se znovu Slovinec. Možná, že za pár let si všimnete tohoto sympatického Slovince při větším úspěchu na dráze. A možná také, že ještě o pár let později ho najdete i na pultech v knihkupectví.

Přidat komentář

💬

Příspěvek je zatím bez komentáře. Buďte první, kdo ho okomentuje!

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *