Online přenosy z házené? Hlavně se psychicky nepoložit!

Online přenosy z házené? Hlavně se psychicky nepoložit!

Čas letí a novinka pro házenkářské fanoušky, kterou jsme od nové sezóny nachystali ve spolupráci s Českým házenkářským svazem, už má za sebou dva měsíce. Přestože máme za sebou přes dvacet tisíc přenosů z fotbalu a hokeje, tak je třeba přiznat, že on-line přenosy z házené se nerodily lehce. O čemž si ostatně můžete přečíst v následujícím článku.
Informaci o chystaných přenosech on-line z utkání nejvyšších házenkářských soutěží – ZUBR Extraligy a WHIL – jsme zveřejnili přes CHF.cz před začátkem nového ročníku. Zároveň bylo slíbeno, že prvních pět kol bude považováno za zkušební. Ale z mužské ZUBR Extraligy byly pravidelné přenosy již od druhého kola a sledovat jste mohli všechny zápasy včetně utkání z Prešova!

V ženské Interlize je situace složitější tím, že polovina zúčastněných jsou slovenská družstva a tím pádem i půlka utkání základní části se odehrává u našeho východního souseda. Jak se dočtete níže, není vyjednávání a zabezpečování přenosů vždy zcela jednoduché. Přesto se v měsíci září podařilo zajistit 38 přenosů a v říjnu potom dalších 47.

Většina z vás tuší, jak takový on-line přenos vypadá. V podstatě je to rovnice se čtyřmi proměnnými: redaktor + notebook + internetové připojení + utkání = on-line přenos  Na rozdíl od hokejových a zvláště fotbalových přenosů (při vší úctě k jejím komentátorům) není ovšem smysluplné komentování házené nic jednoduchého. Házená jako dynamická a rychlá hra se přelévá ze strany na stranu a podat o utkání výstižné, stručné a zajímavé informace zcela opravdu nedokáže každý. Začněme ale od začátku.

Myšlenka na házenkářské on-line přenosy mě napadla logicky. Pocházím z Plzně, kde má firma eSports.cz své sídlo a Plzeň byla vždycky házenkářskou baštou. Je to nejvýznamnější sport, v němž Plzeň slavila titul… Druhé sídlo máme ve Vsetíně, tedy blízko měst v okolí (Zubří, Bystřice pod Hostýnem, Kopřivnice, Hranice) kde patří házená mezi nejpopulárnější sporty. Před letošní sezónou jsme se rozhodli, že bychom měli po hokeji a fotbalu zabrousit do dalších sportů a první volbou byla logicky házená, kterou stále považuji za třetí nejvýznamnější kolektivní sport v zemi, jakkoliv jsem si vědom určitého ústupu z bývalých pozic ve prospěch basketbalu, volejbalu či florbalu.

Musím říci, že jsem čekal, že rozjet podobnou službu nebude nic lehkého. Na leccos jsem zvyklý z hokeje a fotbalu a jen tak mě v tomto směru něco nerozhodí. Zároveň ale musím říci, že házená předčila všechna moje očekávání.

Při dělání on-line přenosu si člověk uvědomí, jak je házená rychlý sport a že se s tím třeba lední hokej nedá vůbec srovnat. Při on-line přenosu z házené člověk nesmí ztratit ani na chvíli koncentraci, musí umět opravdu rychle psát a zároveň musí být schopný po očku sledovat, co se děje na hřišti.

Je třeba říci, že zkušení harcovníci, kteří už se on-line přenosů něco nadělali, jako třeba Ondra Kubát, Michal Berg, Radek Vokál, Aleš Strouha, Jan Wirkner, Vojtěch Honzík či já, jsme to jakžtakž zvládli, i když já musel jít po svém prvním on-line přenosu z házené na pivo, ač alkohol prakticky nepiju… Byl to zápas 1. kola ženské interligy Jindřichův Hradec – Zlín, hrálo se 6. září od šesti večer a přiznám se, že mě to vyřídilo.

Úplnou premiéru měl na svědomí Ondřej Kubát od 17:30. Ondra “vysílal” přímo z olomoucké haly zápas Olomouc – Partizánske, mně telefonoval Karel Hanzal z Jindřichova Hradce. Dělali jsme to oba ještě v redakčním systému pro fotbalové zápasy, takže to bylo ještě o poznání těžší než nyní. Fotbalový systém je uzpůsobený tomu, že v utkání padne jeden či dva góly za zápas…

Po zápase jsem byl úplně „grogy“, svoje zážitky jsem volal kolegovi Ondrovi na mobil, který mi oznámil, že leží na posteli a kouká do zdi. Prý není schopen nic dělat. Já jsem chtěl původně ještě pracovat, ale místo toho jsem si byl dát na uklidněnou jednoho kvasnicového Purkmistra v místním plzeňském minipivovaru.

Druhý den už byl připraven čistě házenkářský systém, který byl z časového hlediska pro redaktory on-line přenosů trochu přívětivější. Nicméně nováčci, kteří se museli naučit pracovat s redakčním systémem a bezpečně ho ovládat, to měli hodně těžké. První on-line přenos a hned házená, to bylo pořádné sousto. Hlavně bylo důležité, aby se redaktoři psychicky nepoložili, což se bohužel při jedné premiéře nepovedlo. Obecně ale platí, že nejtěžší je vždycky první on-line přenos, každý další už je snadnější.

Dohoda s Českým svazem házené přišla hodně narychlo a hodně těsně před začátkem soutěže. Byl to skoro šibeniční termín, ale nakonec jsme se domluvili, že prvních pět kol poběží ve zkušebním provozu a od 6. kola budeme garantovat všechny zápasy on-line.

Důležité bylo přenosy zabezpečit technicky, tj. vytvořit redakční systém vhodný pro házenou, dále zajistit jeho stabilitu, zajistit technické podmínky v halách nejvyšších házenkářských soutěží a konečně zajistit on-line přenosy personálně. Záležitosti jako akreditace jednotlivých redaktorů či usazení redaktorů na vhodném místě se ukázaly až na jednu výjimku jako drobnosti. V házené, na rozdíl třeba od ledního hokeje, nám kluby vyšly vesměs vstříc a patří jim za to velké poděkování.

V první fázi jsme hledali zdroje ve vlastních řadách. eSports.cz dělá přenosy už od 11. září 2001 (opravdu ten termín sedí), kdy jsme odvysílali hokejové zápasy Keramika Plzeň – Znojmo a Pardubice – Slavia Praha a nyní se na on-line přenosech z hokeje a fotbalu podílí přes 400 lidí. Na házenou se úspěšně se aklimatizoval třeba Vojtěch Honzík, který v Plzni dělá on-line přenosy z fotbalu a občas i z hokeje, hodně pomáhá Jihočech Aleš Strouha nebo Ondřej Kubát z Olomouce.

Ve druhé fází jsme rozvěsili inzeráty po klubových webech či na serveru onlajny.cz a ozvala se nám celá řada fanoušků. K největším nadšencům, kteří se snaží neustále zlepšovat a hledají nové možnosti, patří Josef Čapek v Třeboni nebo Tomáš Podzimek v Jičíně. Teprve když jsme neuspěli u fanoušků, obrátili jsme se na kluby, které nám doporučily celou řadu šikovných lidí. Mimořádně kvalitní přenosy od samého začátku “vyrábí” třeba Alžběta Vejrostová v Bystřici pod Hostýnem. Poděkování a pochvala ovšem patří prakticky všem.

Lidské zdroje jsou ovšem jen jednou částí on-line přenosů. Do řady klubů jsme museli dodat vlastní notebook a zejména připojení k internetu. Snažili jsme se vyřešit vždycky připojení k internetu ve spolupráci s klubem, ale často to buď nebylo možné, nebo podmínky byly pro nás neakceptovatelné.

Cílem projektu bylo, aby spolupráce byla výhodná pro házenkářský svaz, protože jen v takovém případě jsme předpokládali, že budeme ze strany svazu plně podporováni. To je totiž klíčový prvek pro úspěch projektu. Kdyby nám totiž svaz a kluby nevycházely vstříc, bylo by nutné na celý projekt vyčlenit daleko větší finanční prostředky a náklady by byly mnohem vyšší. Českému svazu házené patří velký dík za podporu, zejména slečně Lucii Kantůrkové, se kterou často řešíme problémy a hledáme společně jejich řešení.

V současné době se nám už podařilo kompletně zvládnout on-line přenosy z házenkářské extraligy mužů, na které jsme kladli od začátku maximální důraz. Sice stále ještě nemáme stálé zpravodaje v Kopřivnici, Zubří nebo v Dukle Praha, ale vždycky to dokážeme nějakým způsobem zvládnout. Jako eSports.cz máme po republice okolo 450 spolupracovníků a to se v tomto ohledu ukazuje jako naše velká výhoda.

Nyní se naše pozornost obrací především na Interligu žen, kde věci – zejména na Slovensku – nejdou tempem, které bychom si představovali, ale my se v eSports.cz nevzdáváme 🙂

Pro házenou stále hledáme zpravodaje:

ZUBR Extraliga: Kopřivnice, Zubří, Dukla Praha

WHIL: Slavia Praha, Veselí n./M., Písek, Šaľa, Bratislava, Trenčín, B.Bystrica, Partizánske

(původně psáno pro www.chf.cz)

Show 1 Comment

💬💬💬

  1. Bc. Lukáš Fabián

    Dobrý den, můžete mi poskytnout kontakt na někoho kdo má v kompetencích hledání nových online komentátorů. Např. z míst či sportů, kde nemáte zastoupení. Děkuji

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *