Hokejový týden 1: Restart po 10 letech

Hokejový týden 1: Restart po 10 letech

Je to už deset let, co jsme na legendárním fanouškovském webu OHF.cz a následně i na tehdejším webu Novinky.cz zveřejňovali v rubrice Hokejový týden vše důležité, co se v mimosezónním období v českém hokeji událo. Přestože jsme se od té doby z fanoušků stali hokejovými profesionály a namísto amatérských webů tvoříme desítky profesionálních sportovních projektů, naše chuť přinášet aktuální zprávy nejen z hokejového světa není o nic menší. Po deseti letech tak obnovujeme Hokejový týden a věříme, že vám tato každotýdenní letní porce hokejového čtení zpříjemní čekání na novou sezonu.

V Holešovicích staví v podstatě nový kádr
Sparta, kterou mimochodem 29. září čeká přátelský zápas s New York Rangers, pustila po nepovedené sezóně svému týmu žilou a až na mohykány Broše a Hanzlíka staví v podstatě úplně nový tým. Zatím přišli útočníci Tenkrát, Jánský, Lapšanský, bratři Rachůnkové a obránce Krstev. Aktuálně by soupiska Sparty včetně mladíků dala dohromady hned šest útočných trojic, dá se však předpokládat, že ještě jednoho centra nový sportovní manažer Otto Sykora přivede. Bez debat bude Sparta ještě posilovat v obraně a na pozici brankářské dvojky.

Aktuální kádr Sparty:
Brankáři: Popperle, Sedláček
Obránci: Hanzlík, Krstev, Philipp, Zacpálek, Husák, Sobotka, Veselý
Útočníci: Tenkrát, Broš, Ton – S.Treille, Y.Treille, Jánský – I.Rachůnek, T. Rachůnek, Lapšanský – Kafka, Žálčík, Luňák – Forman, Rubeš, Sovík – Tůma, Přibyl, Pacovský

České týmy v European Trophy

Předsezónní turnaj, kterého se vloni účastnila jen Sparta, se letos rozroste na sedm českých klubů. S předními evropskými týmy se tak utkají také Slavia, Liberec, České Budějovice, Plzeň, Pardubice a Kometa Brno. Hrát se bude ve čtyřech skupinách, finálový turnaj sehrají nejepší týmy v prosinci v Salzburku jako Red Bull Salute. Rozložení skupin najdete na Eurohockey.com – Zamrzí jen, že pořadatelé bohužel nevzali v potaz fanouškovskou sílu Komety, jejíž fanoušci by určitě na zápasy do Bratislavy a Vídně dorazili v mohutném počtu, naopak do Mannheimu, Jönkopingu a Linköping to mají přece jen trochu dál. Stačilo vyměnit ve skupinách Kometu např. za Plzeň a bylo.

Třinec odrazil hrozbu insolvence, Tábor do ní spadl

Na hokejového mistra z Třince byl podán v minulém měsíci insolvenční návrh. Jednalo se o dluh starý více než deset let, který “vyrobil” tehdejší prezident klubu Böhm. Soud nakonec návrh nepřijal s odůvodněním, že nebyly splněny zákonné podmínky pro prohlášení úpadku Ocelářů. Podrobnější pohled na celou problematiku přináší blog hcwerk.blog.cz, stejně jako podrobou historii bývalého prezidenta klubu Romana Böhma, který si aktuálně odpykává svůj trest ve věznici v Ostravě-Heřmanicích.

Naopak v dubnu vyvrcholily problémy prvoligového Tábora. Klub, ve kterém hokejisté hráli uplynulou sezonu v podstatě zadarmo a přesto dokázali 1.ligu udržet, došel až do úpadku a na insolvenční soud byly přihlášeny pohledávky ve výši přesahující 14 milionů korun. Z dokumentů v insolvenčním rejstříku je možné vyčíst i dlužné platy, které si klub nasmlouval s jednotlivými hokejisty: Martin Štrba 42 000 Kč, Jan Kudrna 40 000 Kč, Jaroslav Török 29 000 Kč, Ivan Padělek 20 000 Kč, Aleš Padělek 22 000 Kč. Jedná se o přibližná čísla, vzniklá podílem přihlášeného dluhu každého jednotlivce a doby, po kterou v klubu působil, reálně mohly být odměny klidně i vyšší. Každopádně to je zajímavý pohled na výši platů hokejistů ve druhé nejvyšší soutěži. O budoucnosti klubu bude rozhodnuto v nejbližší době, ale nedá se předpokládat, že by s takovýmito dluhy pokračoval Tábor v 1.lize.

Litvínov posiluje ze Slovenska, odchází ovšem střelec Jánský

Zatím tři nové posily ohlásil extraligový Litvínov. Na sever Čech dorazí obránce Ján Brejčák a útočníci Martin Frolík a Martin Hujsa, všichni tři v minulé sezóně působili ve slovenské extralize. Budou dostatečnou kvalitou pro náhradu Petera Jánského (nově Sparta), Jakuba Černého (TPS Turku), Ivana Švarného (Slovan Bratislava) a Romana Vopata (konec kariéry)?

Změnami prochází i kádr Komety Brno

Neúspěšná sezóna vyústila ve velké změny i v Brně. Z kádru odešli Ondřej Veselý (Zlín), Jozef Balej (Slovan Bratislava), Marek Kvapil (Dynamo Moskva), Jiří Dopita (zřejmě Olomouc), Radek Procházka, Pavel Mojžíš, Tomáš Houdek a na farmu do Havlíčkova Brodu pak Václav Meidl, Tomáš Protivný, Roman Vondráček, Ondřej Stehlík a Petr Polodna. Kariéru ukončili Pavel Zubíček a Kamil Brabenec, kteří budou dále pracovat v klubu na manažerských postech.

Noví trenéři Zdeněk Venera (doposud Zlín) a Lubomír Oslizlo (doposud Přerov) již přivítali asi největší posilu, kterou je zatím útočník Leoš Čermák z Nižného Novgorodu, dále přišli Miroslav Holec, Tomáš Pospíšil a Tomáš Žižka ze Slavie, Jan Švrček ze Zlína, Juraj Valach ze Zvolena a mladíci Zohorna z Havl.Brodu a Koma z Olomouce.

Obrana Komety se zdá být hotová, naopak se dá očekávat, že útok bude ještě posílen. Přivede si trenér Venera do Brna střelce Jaroslava Balaštíka, který se nedohodl na nové smlouvě ve Zlíně?

Aktuální kádr Komety:
brankáři: Hovi, Trvaj
obránci: Bičánek, Stehlík, Žižka, Švrček, Malec, Ostrčil, Šenkeřík, Valach, Dlapa
útoky: Čermák, Hruška, Dlouhý – Erat, Hubáček, Pospíšil – Holec, Koreis, Jaroslav Svoboda – Jakub Svoboda, Zohorna, Švaňhal – Křivohlávek, Jankovič

HC LEV byl přijat do KHL

Po více než dvouleté snaze se představitelům HC LEV Poprad podařilo uslyšet onu rozhodující větu: “Byli jste přijati do KLH”. Tým okolo generálního manažera Romana Slavčeva po loňském neúspěchu neponechal nic náhodě a v průběhu hokejového MS byla v Bratislavě jeho snaha završena. Fanoušci se tak mohou těšit na působení HC LEV v divizi s Petrohradem, Rigou a moskevskými kluby Dynamo, Spartak a CSKA.

První oznámená jména pro nově se tvořící kádr můžeme očekávat v nejbližších dnech – je velmi pravděpodobné, že kombinace dobře placených míst na soupisce klubu KHL a středoevropského životního standardu v Popradu umožní vytvořit konkurenceschopný tým. Dá se očekávat, že mnozí hráči přistoupí na lehce nižší plat a pohodlný život s rodinou v civilizovaném Popradu, než velké peníze, ale pobyt v osamění a mrazu kdesi na Sibiři.

Pasi Nurminen hrdinou finských oslav

Nikoli nejlepší střelec Imonen nebo skvělý gólman Vehanen, dokonce ani florbalový hračička Granlund, ale bývalý gólman a nyní trenér brankářů reprezentace Suomi Pasi Nurminen se stal hvězdou oslav zisku finského titulu. Jeho video, kterak se po návratu do Helsinek skácí na povrch letištní plochy a srazí přitom mistrovský pohár, se jistě stane legendárním momentem hokejové historie. Prostě: Nikdy bych sebou ožralý neflákl na schodech z letadla. Nebýt hokeje.




Další čtení:

Show 2 Comments

2 Comments

  1. Tomáš

    Ondřej Stehlík to jmeno se mě taky nezdá…

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *