Hokejový týden 2: Za hokejem do Záhřebu

Hokejový týden 2: Za hokejem do Záhřebu

První hokejový týden si přečetlo více než šest tisíc čtenářů, což je více než průměrný počet diváků na extraligovém zimáku:) Děkujeme za zájem a pokračujeme v mapování hokejového dění mimo sezónu. S dnešním Hokejovým týdnem se podíváte na Kladno, do Chomutova, do Záhřebu, do Winnipegu i na Pustevny, takže vzhůru na cestu.

Jaromír Jágr kupuje kladenský hokejový klub

Hokejový klub Kladno, který za posledních deset let počtvrté mění svůj název, našel nového investora. A není jím nikdo jiný, než Jaromír Jágr. Po odchodu hlavného sponzora – výrobce akrylátových van Vagnerplast – který klubu dodával zhruba osm milionů ročně, a snížení městského příspěvku ze 30 na 22 milionů (stále ovšem jedna z největších podpor sportovních klubů u nás vůbec!) se Kladno i díky sporům s městem dostalo na pokraj bankrotu a Jágr byl jeho zřejmě poslední nadějí. Útočník, který zřejmě i tak stráví další sezonu v Rusku, by se měl stát většinovým vlastníkem klubu a dotovat jeho provoz ještě více než doposud, kdy klub řídil jeho otec. Podle dostupných zpráv už nyní sponzoroval svůj mateřský klub několika miliony korun ročně. Při jeho příjmech, které byly za působení v Omsku odhadovány na 200 milionů korun ročně, si to ale může dovolit.

Do první ligy se přihlásily všechny kluby, hrát ji ale často nechtějí

V pondělí 23. května byla uzávěrka přihlášek do 1.hokejové ligy. Do soutěže se přihlásilo všech 16 týmů, které na ni mají nárok, ale jaké bude její finální složení se dá nyní jen odhadovat. O obřích dluzích Tábora psal Hokejový týden už minule, hrát se určitě nebude ani ve Vrchlabí, které se po odchodu mecenáše Dědka do Hradce Králové se snaží prodat svou licenci, zatím ale zájemce nenašlo. Chomutov, který chystá s přechodem do nové moderní arény v klubu podstatné změny, nesměle pohledem generálního manažera Veverky pokukuje po německé DEL a naposledy přišlo se šokující zprávou jihomoravské Znojmo. Vedení klubu jedná o účasti v rakouské lize EBEL, ve které hrají také týmy ze Slovinska, Maďarska a Chorvatska.

Rakouští organizátoři Znojmo v lize chtějí, problém může nastat u souhlasu výkonného výboru ČSLH, kerý je pro tento krok potřeba. Pokud jej Znojmo nedostane, nabízí se sice možnost odhlásit jeho seniorský tým z ČSLH, čímž by pak nutnost souhlasu padla, nastaly by však jiné komplikace, např. by junioři Znojma nemohli jen tak bez problémů nastupovat za ‘áčko’, protože by de iure před každým takovým startem museli přestoupit do jiného klubu.

Účast Znojma v EBEL by ale určitě byla velmi zajímavá. Rakouská soutěž je kvalitnější než 1.liga a pro mladý znojemský tým (juniorka vyhrála letos extraligu) by to byla obrovská škola. Sponzoři by se také lépe sháněli na mezinárodní soutěž než na druhou nejvyšší ligu u nás. Otázkou je kvalita současného kádru Znojma v porovnání s rakouskými a slovinskými reprezentanty v týmech EBEL a samozřejmě finanční náročnost soutěže, zejména pak cestování.

To naopak není problém po organizační stránce. S výjimkou pětihodinové cesty do Záhřebu (mimochodem s krásnou moderní arenou) jsou všichni ostatní soupeři vzdáleni do čtyř a půl hodin cesty, což je přibližně stejně daleko jako ze Znojma do Vrchlabí nebo Kadaně. Díky kvalitním dálnicím v Rakousku by navíc přes dvojnásobek najetých kilometrů v sezoně strávili hráči v autobuse jen o 35% času více než v 1.lize.

Rozhodnutí má padnout do příštího týdne – a zkušenost s loňským neudělením souhlasu klubu HC LEV naznačuje, že výkonný výbor nemusí Znojmu vyhovět. A nelze se mu divit – 1.liga se mu rozpadá doslova před očima a je jasné, že se s její podobou bude muset v brzké době něco dělat.

Vzdálenosti při cestách Znojma
1.liga: Vrchlabí 4:30, Kadaň 4:20, Chomutov 3:45, Most 3:45, Ústí n.L. 3:30, Litoměřice 3:15, Hradec Kr. 3:10, Benátky n.J. 3:00, Beroun 2:50, Šumperk 2:35, Tábor 2:30, Olomouc 1:50, Havl.Brod 1:40, Jihlava 1:15, Třebíč 1:00

EBEL: Záhřeb 5:00, Jesenice 4:30, Lublaň 4:30, Villach 4:15, Salzburg 4:00, Klagenfurt 4:00, Szekesferehvár 3:30, Graz 3:00, Linz 3:00, Vídeň 1:15.

Vítkovice odstartovaly přípravu na Pustevnách

Sympatickou aktivitou pro své fanoušky v podobě společného výšlapu na beskydské Pustevny začali přípravu hokejisté Vítkovic. Finalisté extraligy navázali na loňský první výlet a s hokejisty a trenéry se do přírody vydalo na 300 fanoušků. Zatím jedinou posilou Vítkovic je obránce Karol Sloboda z Karlových Varů, z Plzně se vrátil z hostování útočník Vladimír Svačina. Vítkovice budou při dalším posilování kádru spoléhat na svoji širokou kolonii hráčů v zámoří – aktuálně s týmem trénuje i čtveřice Ondřej Roman, Ondřej Palát, Adam Sedlák, Tomáš Káňa, kteří se ale zřejmě budou snažit prosadit v zámoří a teprve pokud by se jim to nezdařilo, vrátili by se do mateřského týmu jako jejich předchůdci Pohl nebo Vrána. V týmu zatím chybí Rudolf Huna a Michal Barinka, se kterými vedení jedná o další smlouvě, na soupisce na klubovém webu chybí i jeden z nejlepších beků letošního play-off Lubomír Vosátko.

Aktuální kádr Vítkovic
Brankáři: Málek, Prusek, Šindelář, Bartošák
Obránci: Trnka, Ovčačík, Malík, Punčochář, Rehák, Voráček, Kovář, Pavelka, Sloboda, Flašar, Pastor
Útočníci: Ujčík, Burger, Vrána – Pohl, Klimek, Húževka – Sýkora, J.Káňa, Szturc – Strapáč, Svačina, Šedivý – Hlinka, Kucsera, Kolouch

Dominik Hašek si dává pauzu

Už počtvrté v kariéře oznamuje Dominik Hašek pauzu od hokeje. Když končil v letech 1999, 2002 a 2008, tak oznamoval definitivní konec kariéry. Nyní, když mu skončila smlouva v Dynamu Moskva, podle svých slov “nedostal zajímavou nabídku” a dává si od hokeje na rok pauzu. Bude tahle pauza znamenat opravdu definitivní konec kariéry? U Haška ve 46 letech je ale možné opravdu všechno. I to, že se vydá na cestu kolem světa na kole. “Zajímavých míst je spousta, rozhodně bychom rádi projeli Patagonii, Kamčatku, část Himalájí, s chutí bych vyrazil i na Bajkal,“ uvedl pro Deník Sport. Mimochodem, 1. prosince to bude přesně třicet let, co Hašek poprvé nastoupil v československé extralize…

Ondřej Pavelec se nevrací do Bratislavy ani do Atlanty

Brankář národního týmu a miláček českých žen a dívek Ondřej Pavelec se mohl vrátit na místo, kde vybojoval nedávno světový hokejové bronz. Jako jediný hokejista totiž figuroval v širší nominaci na hokejbalové mistrovství světa, které v červnu hostí opět Bratislava. Trenéru Drahomíru Kadlecovi se ale omluvil a dal přednost odpočinku.

Na jeho návrat do Atlanty to ale také už nevypadá. Tým, ve kterém Pavelec začal svoji kariéru v NHL, je totiž velmi blízko stěhování do kanadského Winnipegu. Hlavní město provincie Manitoba přišlo o hokej v roce 1996, kdy se místní Jets přestěhovali do Phoenixu, a nyní je jen malý krůček od toho, aby se do města špičkový hokej vrátil. Zatímco v Atlantě klub prodělal za poslední roky 130 milionů dolarů, ve Winnipegu jej čekají nadšení fanoušci a moderní hala s kapacitou 15 tisíc diváků. Transakce ještě nebyla potvrzena, ale všechny zdroje ze zámoří ji maji za hotovou věc. Pro zajímavost, MTC Centre, jak se arena ve Winnipegu jmenuje, má dokonce i tzv. “Peanut-restricted zone”, tedy zónu, do které se nesmí s oříšky a buráky a která je určena divákům, alergickým na tyto substance. Holt zřejmě slušnej oddíl:)

Čeští trenéři ve Slovanu Bratislava

Zajímavým manévrem se představil Oldřich Štefl, někdejší šéf vsetínského hokeje (který stál u jeho vyloučení z extraligy před 4 lety) a nyní generální manažer Slovanu Bratislava. Ke své juniorce angažoval Jana Nelibu, dřívějšího kouče Vsetína a dosadavního trenéra juniorky Ústí nad Labem. Po sestupu juniorů Ústí z extraligy nahradil Neliba na Slovensku dalšího exvsetínského trenéra Josefa Turka, který do Zlína dělat asistenta Rostislavu Vlachovi. Staré známosti se prostě hodí kdekoli.

“Tak určitě”

Hláška “Tak určitě” v nejrůznějším podání už dávno zlidověla a čím více si z ní lidé dělají fóry, tím více ji hokejisté v rozhovorech používají, jak dokazuje sestřih z mistrovství v Bratislavě. A pokud by vám nestačila ani parodive v podání Daniela Čecha, nezbývá než si koupit tohle krásné třičko 🙂



Přidat komentář

💬

Příspěvek je zatím bez komentáře. Buďte první, kdo ho okomentuje!

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *