MS v ledním hokeji: Bulhaři vyhráli turnaj divize III, Hong Kong a SAE přepsaly dějiny

MS v ledním hokeji: Bulhaři vyhráli turnaj divize III, Hong Kong a SAE přepsaly dějiny

Nečekejte Ovečkina, Crosbyho, Raska, Jágra či jiné superstar. Čekejte však odhodlání, boj o čest, mnohdy historické výsledky a výkony. To jsou turnaje nižších divizních skupin světových šampionátů v ledním hokeji. V minulých dnech se odehrál jeden takový v Lucembursku, v útulné hale v Kockelscheueru. Celý program tohoto turnaje jste mohli sledovat na serveru www.onlajny.cz a nutno dodat, že divize III nabídla v mnoha případech strhující zápasy i velké příběhy nižších hokejových vrstev.

Kromě domácího výběru se na turnaji představilo i Bulharsko, šestici účastníků doplnil kvartet zemí situovaných do asijského kontinentu – Gruzie, Hong Kong, Severní Korea a Spojené Arabské Emiráty. Favoritem turnaje byli Bulhaři, i proto, že před rokem sestoupili z divize II skupiny B. Největší řpekážkou v cestě do vyšší skupiny měli být Severokorejci, do osudu bojů na čele tabulky mohli zasáhnout i domácí hokejisté. Gruzie byla předem pasována do role outsiderů, poměrně velkou neznámou mohly být výkony Spojených Arabských Emirátů a také Hong Kongu, který se vrátil do programu světových mistrovství po dlouhých 27 letech. Ale k tomu později.

Bulharsko své kvality potvrdilo. Na turnaji neztratilo ani bod, již v prvním zápase v tuhém boji přehrálo Lucembursko 8:5, hlavně díky výborně zahrané poslední třetině. Poprvé o sobě dala vědět i dvojice Jotov (3+2) – Muhačev (1+3). V dalších utkáních tolik práce Bulhaři neměli, v klidu přehráli Emiráty 11:5, slabým Gruzíncům dokonce nasázeli 19 branek (19:1). Když pak svěřenci kouče Kirila Hodulova porazili 6:1 Hong Kong, bylo jasné, že o titul a postup se střetnou Bulhaři v posledním kole turnaje se Severní Koreou.

Severokorejci vstoupili do bojů suverénní kanonádou 22:1 proti Gruzii, v druhém duelu pak zvládli i Lucembursko, poměrem 7:3. V úvodu třetího zápasu sice Hong Kong naháněl Korejcům strach, dvakrát i vedl, přesto pak favorit zabral a vyhrál nakonec hladce 12:2. Podobně dopadl i duel s Emiráty. I Severní Korea tak šla do posledního utkání bez ztráty bodu. A vstoupila do “finále” lépe, vedla 1:0, v první třetině dokonce přestříleli Asiaté Bulhary dvacet ku dvěma na střely! Takový tlak na evropský celek na turnaji nikdo ani zdaleka nevytvořil a zdálo se, že Severní Korea zvládne i duel s Bulharskem, jenže – Jotova opět “chytl rapl” a dvěma góly pomohl otočit zápas. Další dvě trefy přidal Hodulov (na obě nahrával Jotov, nejlepší muž turnaje). V pěti zápasech nasbíral jak Hodulov, tak Jotov po šestnácti kanadských bodech, Bulhaři nakonec porazili Severní Koreu 4:1 a mohli slavit návrat do druhé divize.

Pojďme ale dál, kde se sice na dalších pozicích nebojovalo o postup, ale o zápis do hokejových dějin ano. Třetí skončili v turnaji domácí borci. Lucembursko potřetí v řadě vybojovalo bronz na turnaji divize III. Znovu tak získalo v celkovém světovém žebříčku 43. pozici. Lucembursko je stabilní účastník této divize mistrovství světa, byť pouze v roce 2003 skončilo lepší než třetí, a to druhé. Premiéru v lucemburské reprezentaci si odbyl naturalizovaný Švéd Marcus Ericsson, který hned skončil sedmý v bodování mistrovství a byl druhým nejproduktivnějším hráčem týmu. Naopak stálicí v kádru Lucemburska je Robert Beran, který je nejproduktivnějším hráčem v historii lucemburské reprezentace. Další stopou z hokejových velmocí jsou jiný naturalizovaný Švéd, obránce Kevin Grönlund, či ruské trenérské duo Jevgenij a Vladimír Kuzněcovovi, nikoliv však bratrské. Vladimir je totiž otcem Jevgenije.

U pořadatelů turnaje ještě chvíli, snad mi to prominete, zůstanu. Nejznámějším týmem v zemi je Tornado Luxembourg, jehož generální manažerkou je Monique Scheierová. Tým hraje ve francouzské čtvrté lize, jeho kádr je pak nejen velkou zásobárnou lucemburské reprezentace, ale také přehlídkou zastoupení všech možných hokejových, ale i nehokejových národů. Nyní na soupisce figurují i hráči francouzské či švédské nebo finské národnosti, v nedávné minulosti oblékal dres Tornada i slovenský útočník Michal Lokša či Mongol Altangerel Ichinnorov!

Na rozvoji hokeje v Lucembursku má velký podíl i česká krev. Antonín Jakubše působil na pozici manažera lucemburského reprezentačního týmu, jeho syn Toni nyní hraje právě za Tornado Luxembourg.

Velký hokejový přelom zažil Hong Kong. Po 27 letech se vrátila tato asijská zemička na pódium hokejových mistrovství světa. A hned ve velmi úspěšném turnaji. Lví podíl na tom má trenér Hong Kongu Barry Beck, kterého si možná pamatují velcí pamětníci světového hokeje. Beck byl totiž několikaletým kapitánem New Yorku Rangers, oblékl i dres kanadské reprezentace. Mnoho let je však již průkopníkem hokeje v Hong Kongu, kde založil i hráčskou akademii. Beck vstoupil se svým týmem do turnaje velmi úspěšně, když v zahajovacím utkání celého podniku porazil Hong Kong díky famóznímu gólmanovi King Hoovi (později vyhlášenému za nejlepšího brankáře turnaje) Emiráty 2:1 po nájezdech! A další body si připsal Hong Kong s Gruzií. V ostatních duelech sice asijská zemička prohrála, přesto prožila průlomový turnaj. Je nutné si uvědomit, že Hong Kong má pouze jediné kryté velké kluziště, to navíc ještě NHL rozměrů. Co je ale horší, hodinový pronájem stojí závratných (a pro našince nemyslitelných) 1500 dolarů. A když k tomu připočtete, že od státu nedostává národní tým ani vindru, tak si výsledek Hong Kongu už nejspíš zvládnete přebrat sami.

Zdálo by se, že Spojené Arabské Emiráty nebudou spokojené s předposledním místem, jenže… Stejně jako Hong Kong i SAE vybojovaly v Lucembursku historický bod v programu světových šampionátů. A také Emiráty si dokázaly poradit s Gruzií. V Emirátech hraje necelých 200 seniorských hokejistů, což statisticky vyjádřeno znamená, že každý desátý hráč má jistý národní dres. Co je zajímavé, v zemi je i dost hokejistek, skoro sedmdesát. Na arabskou zemi hodně působivé číslo. V poslední den turnaje, jak jsem již psal, dosáhly Spojené Arabské Emiráty také historického vítězství, přehrály Gruzii 6:1!

Gruzie dorazila do Lucemburska sbírat hlavně zkušenosti. A, bohužel, také nakonec i vysoké debakly. 1:22 od KLDR, 0:12 od Hong Kongu, 1:19 s Bulharskem nebo 0:19 od Lucemburska. V závěru turnaje se ale Gruzínci “hecli” a se Spojenými Arabskými Emiráty se drželi a v 26. minutě dokonce snížili na 1:2. Pak ale rychle odpověděl druhou trefou v zápase Al Nuaimi a Arabové poté zcela ovládli duel a vyhráli 6:1. Přesto, poprvé odešli Gruzínci z utkání bez dvojciferné prohry. I to se v těchto sférách světových šampionátů počítá. O tři góly gruzínského týmu se podělili Giorgi Gobejišvili, Goča Jeiranašvili a Ilja Davidov. Prvně jmenovanému střelci je teprve 17 let, zbývající borci mají již 44 a 40 let!

Hokejový svět se i nadále rozrůstá. Bulharsko tak za rok zkusí konfrontovat svůj růst v divizi II, sk. B. A ještě jedna informace – hala v Kockelscheueru má kapacitu 1000 diváků a na zápasy domácího týmu bylo pokaždé téměř vyprodáno. Poslední hrací den pak návštěva neklesla pod 500 diváků.

Přidat komentář

💬

Příspěvek je zatím bez komentáře. Buďte první, kdo ho okomentuje!

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *