Olé, Canada, Olé!

Olé, Canada, Olé!

O Kanaďanech a vůbec zámořských fanoušcích hokeje se říká, že neumí fandit, na hokeji hlučí jen když jim to napoví kostka nad ledem a vrcholem jejich umění je pokřik “Let’s go Canada”. V pátek jsem byl v Quebecu ale mile vyveden z tohoto předsudku. Jistě, nebylo to žádné lotyšské purpurové peklo ani červenobílé dánské chorály, ale když se z tribun neslo sborové “Olé, Canada, Olé”, připomínalo to spíše než severoamerický hokej fotbalové fanoušky v Mexiku.

Abych se přiznal, na fotbale v Mexiku jsem nikdy nebyl, ale tak nějak si to představuju. Vytřeštěné oči, ruce nad hlavou a hlasitý zpěv. I těch kelímků piva bylo v rukou Quebečanů nějak méně, než je zvykem.

Čeho bylo naopak mnohem více než jindy – modrých triček se znakem Quebcu na rukávu, číslem 93 na zádech a velkým nápisem “J’Y CROIS” na prsou. Česky tento shluk písmen znamená “VĚŘÍM” a místní fanoušci tím dávají najevou svou víru v návrat NHL do města.

Dali jsme se s Davidem do řeči se dvojicí, zřejmě otce a syna, kteří se zmíněným tričkem také na páteční zápasy přioděli. A dozvěděli jsme se, že se jedná o symbolickou snahu oslovit šéfa NHL Garyho Bettmana, který se na víkendové vyvrcholení světového šampionátu přijel osobně podívat. Akci zasponzorovala místní rozhlasová stanice, čímž se vysvětlilo ono číslo 93 na zádech – za trojkou totiž byla ještě miniaturní desetinná tečka a další miniaturní trojka, tedy frekvence 93,3 FM. A věru se netroškařilo, triček se mezi fanoušky rozdalo hned 5 tisíc.

Jak jsem ale měl pocit z povídání Quebečanů, ale také z toho, co se píše na webu www.quebeclnh.com, který spravuje nezisková organizace, která aktivity k návratu NHL do Quebecu koordinuje, žádné nové Nordiques v nejbližší době neuvidíme. Město je pro NHL příliš malý trh, finance na na novou a větší halu ve městě také nejsou a podpora místních úřadů vysoce připomíná podporu hokeje ve Slaném (nic proti městu Slanému, ale dotace na hokej ve výši 65 000 Kč na celou sezónu, to už je snad lepší nedat nic:)

Námi oslovení Quebečané řeší absťák po hokeji tak, že se jednou nebo dvakrát za sezónu vydají na NHL do Montrealu. Tak mě napadá, že podobný přístup budou brzo muset přijmout fanoušci Vsetína – dříve byli Montreal a Quebec největšími rivaly a teď musí ti méně úspěšní a opuštění vzít za vděk tím, že se pojedou podívat na hokej do tábora nepřítele.

Semifinále Švédsko – Kanada bylo také prvním opravdu vyprodaným zápasem na mistrovství, přestože se pořadatelé snažili přesvědčit o vyprodanosti již některých duelů. Zatímco dříve byly sektory vedle novinářských tribun volné pro použití hostů nebo trenérů, dnes se do posledního místečka zaplnily fanoušky a i proto se hlasité “Olé, Olé” neslo i na novinářskou tribunu. Jak by ne, oba sektory od sebe dělí cca metr široké schodiště.

Lidí na zápasy MS chodí v Quebecu docela dost, ale pořád jsem čekal, že po tom, jaké zprávy chodí z juniorských mistrovství, kdy jsou plné haly i na zápas outsiderů, že jich bude o něco víc. Kdo ví, možná právě na tomto mistrovství si Quebec prohrál i svoji poslední šanci na návrat hokeje do města. Na koho jiného by měli lidé přijít, když už ne na Eliáše, Ovečkina nebo Koivu, abych nejmenoval domácí hvězdy?

Krátce:

  • David zažil další ze svých neuveřitelných setkání hokejového druhu. Poté, co jej v Hannoveru požádal o rozhovor Wayne Gretzky a v Rize zase o 50 euro místní strážník, tak dnes jej bývalý kouč týmu USA Lou Vairo představil Scottymu Bowmanovi, který jako trenér získal devětkrát Stanley Cup. Více než kdokoli jiný. “Já a Scotty, Scotty a já…” 🙂
  • Mezi žabožrouty se dnes večer zařadli také reportéři Roman Jedlička (TV Nova) a Filip Šedivý (ČRo). Žabí stehýnka ochutnali zcela nestylově v thajské restauraci. My jsme drželi nestylovou basu a v této restauraci jsme zcela nestylově pili Pilsner Urquell.
  • Když jsme u toho jídla, nával kanadských novinářů, kteří přiletěli z Halifaxu, vyžral v kantýně u press centra všechny housky. Merde.
  • Ve čtvrtek, jelikož byl volný den, si po exhibičním zápase veteránů zašel Ari k zubaři. Snímek jeho chrupu najete zde 🙂
  • A nakonec klíčová otázka: podíváme se do konce mistrovství do centra Quebecu, nebo tohle historické město poznáme jen ze čtyř- a více proudových obchvatů jako tuctové americké city? 🙂 Vaše tipy?
Show 3 Comments

3 Comments

  1. táda

    Tipuji že jen ze čtyř obchvatů, možná, když se zadaří, přibute i pátý obchvat.

  2. Roj

    Po shlednuti fotky mam o Ariho chrup vazne, velmi vazne obavy!

  3. Jedli

    Drželi jste basu a přinesli si basu piv… Ještě bych zmínil setkání Ády s další legendou: Zdeňkem Matějovským 🙂

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *