Hokejový týden 9: Lahůdky z letních kempů

Hokejový týden 9: Lahůdky z letních kempů

V tomto hokejovém týdnu se podíváme na nejzajímavější přípravné zápasy, které odstartují už za pár dní – letošní letní hokejové menu je totiž neobyčejně výživné! Dál se podíváme i na Kladno a projedeme si i letní přípravné kempy za mořem, ve kterých se urodily hned tři neuvěřitelně krasné góly ze samostatných nájezdů.

Přípravné zápasy: nejkvalitnější nabídka za mnoho let

Hokejisté většiny profesionáních týmů u nás jsou už na ledě a během několika dnů začne i více než měsíc a půl trvající kolotoč přípravných zápasů. Jako první se představí ve čtvrtek 28. července Liberec v Litvínově, Třinec v Olomouci a Hradec Králové přivítá Petrohrad. Od začátku srpna pak svou dávku deseti až sedmnácti zápasů začnou polykat i další kluby. Velkou část přípravy tvoří zápasy European Trophy, které se účastní Sparta, Slavia, Kometa Brno, Liberec, České Budějovice, Pardubice a Plzeň. České kluby vyjedou také do zahraniční – do Švýcarska, Německa, Chorvatska, Rakouska i na Slovensko, kluby z nižších soutěží pak také do Polska a Znojmo do slovinské Jesenice. S určitostí se dá říct, že letošní letní hokejová nabídka je jednou z nejbohatších v historii – na českém území se představí kluby z devíti zemí a mezi nimi téměř dvacítka předních evropských klubů. Lahůdkou po startu sezony pak bude říjnový duel Sparty s New York Rangers.

Tipy na zajímavé přípravné zápasy se zahraničními týmy
1.8. Kometa Brno – Petrohrad (RUS)
3.8. Třinec – Petrohrad (SVK, v Přerově)
5.8. Havířov – Osvětim (POL)
9.8. Znojmo – Jesenice (SLO)
9.8. Vítkovice – Lev Poprad (SVK)
9.8. Jihlava – Jastrzębie (POL)
10.8. Most – Ariada-Akpars Volžsk (RUS)
11.8. Sparta – HV´71 Jönköping (SWE)
12.8. Valašské Meziříčí – Pov.Bystrica (SVK)
13.8. Pardubice – HV´71 Jönköping (SWE)
13.8. Kometa Brno – Linköping (SWE)
14.8. Karlovy Vary – Ufa (RUS)
15.8. Kladno – Ufa (RUS)
18.8. Kladno – Wolfsburg (GER)
19.8. Ústí nad Labem – Wolfsburg (GER)
19.8. Vítkovice – Graz (AUT)
23.8. Hodonín – Nové Zámky (SVK)
25.8. Slavia – Jokerit Helsinky (FIN
25.8. Zlín – Nitra (SVK)
25.8. Mountfield – Slovan Bratislava (SVK)
25.8. Sparta – IFK Helsinky (FIN)
25.8. Písek – Gap (FRA)
27.8. Slavia – IFK Helsinky (FIN)
27.8. Mountfield – Vídeň Capitals (AUT)
27.8. Sparta – Jokerit Helsinky (FIN)
28.8. Plzeň – Tappara Tampere (FIN)
28.8. Pardubice – IFK Helsinky (FIN)
28.8. Kometa Brno – Jokerit Helsinky (FIN)
30.8. Kadaň – Crimmitschau (GER)
1.9. Znojmo – Fehérvár (HUN)
3.9. Liberec – Lulea (SWE)
4.9. Liberec – Eisbären Berlín (GER)
5.9. Znojmo – Weisswasser (GER)
6.9. Třinec – Trenčín (SVK)

Kompletní přehled přípravných zápasů extraligových klubů
Kompletní přehled přípravných zápasů prvoligových klubů

Václav Prospal v Columbusu

Poslední volný agent z českých hokejistů v NHL již má své angažmá. Václav Prospal bude i nadále nosit modrý dres, ale logo New York Rangers vymění za Columbus Blue Jackets. V tomto klubu podepsal Prospal jednoletý kontrakt a fanoušci si hodně slibují od jeho spolupráce se střelcem Rickem Nashem, který by mohl díky Prospalovým přihrávkám opět atakovat metu nejlepšího střelce ligy.

HC Lev finalizuje kádr

Hokejisté HC Lev vyjeli v Popradu poprvé na led. Vedení klubu se podařilo získat dva velké taháky pro slovenské fanoušky – Lva posílí Ladislav Nagy a Lubomír Bartečko. Třináct hráčů, mezi nimi český bek Karel Pilař a mladíci Štěpán Novotný a Jiří Sekáč, budoe bojovat o své kontrakty v přípravném období. Vzhledem k tomu, že smlouvu s klubem již má osm obránců a jedenáct útočníků, bude letní příprava pro zkoušené hráče opravdu tvrdá. Podle rozhovoru s trenérem Rulíkem to navíc nevypadá, že by se kempu dál účastnil brankář Martin Falter, protože pro sezonu se počítá s trojicí Duba, Laco, Hruška, přičemž posledně jmenovaný by měl chytat za juniorku. Čeští fanoušci budou moci vidět HC LEV ve dvou přípravných zápasech 9. a 10. ve Vítkovících a Třinci.

Kladno také staví kádr v kempu

Podobě jako u HC Lev, i hokejisté exraligového Kladna budou o svoji smlouvu na novou sezonu bojovat v kempu. V týdnu začalo trénovat na ledě 33 hráčů a z nich trenéři Tatíček, Vojta a Kopecký vyberou svůj tým pro novou sezonu. V průběhu srpna by navíc měli údajně dorazit hráči ze zámoří, které tam má sehnat Jaromír Jágr. Do tréninku se zapojí také bývalý reprezentant Jan Platil, Lotyš Maris Jass (dříve hrál za Slavii) nebo brankář Jan Chábera, který přišel ze Slovinska. O své místo v sestabě se budou rvát třeba Rudovský, Horna, Kafka, Diviš, Besser nebo Hájek. Už jistou posilou je slovenský forvard Michal Lukáč, který hrát vloni ve Švédsku, ze Švédska pomůže Kladnu v úvodu sezony také zkušený Jan Hlaváč.

Aktuální kádr Kladna pro letní přípravu
Brankáři: Cikánek, Chábera
Obránci: Kameš, Drtina, Procházka, Kužel, Růžička, Piskáček, Toman, Hájek, Jass
Útočníci: Patera, Kalla, Eberle, Bílek, Dalecký, Knotek, Stieler, Látal, Valský, Bělohlav, Kuchler, Melka, Hlaváč, Bicek, Hluchý, Lukáč, Kafka, Rudovský, Dragoun, Diviš, Horna, Hovorka, Besser.

Winnipeg Jets mají nové logo

Po návratu NHL do Winnipegu a potvrzení, že klub bude používaz původní název Jets, bylo nyní odhaleno nové klubové logo. Elegantní znak s tryskáčem připomíá tradici posádky Canadien Air Force ve městě a patří určitě k tomu lepšímu, co je v zámoří k vidění. Některé z návrhů fanoušků je možné vidětpři vyhledání Winnipeg Jets logo v Google images, příběh o odhalení nového loga pak najdete na nhl.cz



Pryč z české 1.ligy chce i Most

Ačkoli do první ligy postoupili hokejisté Mostu po sestupu v roce 2008 opět až letos na jaře, už nyní jejich jednatel Valerij Korol ví, že se v této lize moc dlouho zdržovat nechce. Oznámil, že jeho cílem je start ve druhé bundeslize, která by dle jeho slov byla pro klub atraktivnější a přilákala by více sponzorů, fanoušků, ale také turistů do regionu. Dříve se v tomto směru mluvilo o Chomutovu, ten ale přiznal, že v následující sezoně je vše podřízeno snaze o postup do extraligy. Most doplácí na velkou konkurenci hokeje v regionu, extraligový Litvínov je za rohem a Chomutov, Ústí nad Labem, Kadaň a Litoměřice také nejsou daleko. Když v sezone 2007-08 hrál Most 1.ligu naposledy, byla jeho průměrná návstěvnost na domácích zápasech jen 515 fanoušků a i v úspěšné baráži o postup do 1.ligy na jaře jen necelých 800 fanoušků.

Slováci vybírají trenéra nároďáku, bude to Čech?

Hned tři čeští trenéři jsou údajně v hledáčku slovenského hokejového svazu při výběru nástupce Glena Hanlona na postu hlavního kouče reprezentace: Vladimír Vůjtek, Miloš Říha a Rostislav Čada. Zatímco Čada a Říha mají své povinnosti v KHL – Říha vede Petrohrad a Čada Omsk, Vladimír Vůjtek je aktuálně bez angažmá a sám potvrdfil, že by o slovenský nároďák měl zájem. Vedení SZLH by mělo rozhodnout v průběhu srpna.

V NHL se připravují i čeští mladíci

V uyplnulých dvou týdnech probíhaly v zámoří tzv. rozvojové kempy jednotlivých klubů NHL, ve kterých se mladí hokejisté snažili zaujmout klubové trenéry a manažery a ukázat jim, že s nimi v budoucnu budou moci počítat. Obvykle se kempů účastní hráči vybraní v draftu v posledních dvou či tří letech letech (z Čechů chyběji jen Jaškin a Stránský), kluby mají ovšem možnost pozvat také hráče, kteří nebyli draftování, případně starší hokejisty. Z českých hráčů si takto kluby pozvali brankáře Machovského a obránce Šustra.

Drtivá většina hráčů se samozřejmě na příští sezonu vrátí do svých juniorských či univerzitních klubů, výjimečně může hráč zaujmout natolik, že jej klub pozve do přípravného kempu před sezonou, kde bude o jedno či dvě místa v kádru NHL bojovat s dalšími třiceti hráči z farmy. Přesto jsou ale rozvojové kempy důležitou součástí hokejistovy kariéry – hráči ukazují, jak zapadají do systému, který klub prosazuje, ukazují svoji chuť se o místo poprat a v neposlední řadě absolvují mnoho kvalitních tréninků v tom nejvyšším tempu.

Vedle klubových kempů pořádá potom samotná NHL přípravný kemp pro 36 talentů, kteří přichází do úvahy pro draft v příštím roce. Z českých hokejistů se v Montrealu bude pod pečlivým dohledem klubových skautů připravovat útočník Martin Frk.

Draftovaní čeští hráči na development campech
Jakub Culek (Ottawa Senators)
Dominik Uher (Pittsburgh Penguins)
Tomáš Vincour (Dallas Stars)
Adam Polášek (Vancouver Canucks)
David Honzík (Vancouver Canucks)
Richard Nedomlel (Detroit Red Wings)
Petr Mrázek (Detroit Red Wings)
Radko Gudas (Tampa Bay Lighting)
Ondřej Palát (Tampa Bay Lighting)
Petr Straka (Columbus Blue Jackets)
Lukáš Sedlák (Columbus Blue Jackets)
Petr Plaček (Philadelphia Flyers)
Roman Horák (Calgary Flames)
David Musil (Edmonton Oilers)
Daniel Přibyl (Montreal Canadiens)

Pozvaní nedraftovaní čeští hráči na development campech
Andrej Šustr (New York Rangers)
Matěj Machovský (Los Angeles Kings)


Kempy přináší i hokejové lahůdky

Přestože v kempech najdeme převážně jen mladíky s minimálními zkušenostmi z velkého hokeje, následující branky dokazují, že i zde je možné vidět exkluzivní góly. Který nájezd se vám líbí víc: blafák Mikaela Granlunda, dvojí prohození Sama Lofquista nebo otočka Ryana Stromeho?


Přidat komentář

💬

Příspěvek je zatím bez komentáře. Buďte první, kdo ho okomentuje!

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *