Pabris #12: Už ani ne 100 dní do začátku!

Pabris #12: Už ani ne 100 dní do začátku!

Telegrafický výčet těch nejzásadnějších dubnových momentů z předolympijské Paříže:

V řecké Olympii, před mýtickým chrámem bohyně Héry, byl podle historické tradice olympijských her zapálen olympijský oheň – jeden z přetrvávajících symbolů her. Pochodeň s přírodně zažehnutým plamenem se následně rovnou ze slavnostního ceremoniálu vydala na jedenáctidenní štafetovou pouť celým Řeckem, aby byla následně v Aténách předána do francouzských rukou, naložena na ikonickou třístěžňovou plachetnici a během dalších dvanácti dnů dopravena plavbou přes Středozemní moře až na francouzské území.

Jen jeden den po zapálení olympijského ohně odbylo posledních 100 dní do slavnostního zahájení her. Středa 17. dubna tak byl poslední den, kdy na odpočtu do začátku her svítila třímístná číslovka.

Po konstrukční stránce finišuje většina sportovišť v centru Paříže. Na mnoha turistických místech rostou provizorní tribuny a pomalu se uzavírají jednotlivé zóny v nejbližším okolí dotčených lokalit. Na obdivování mnoha pařížských památek a toulky centrem města to teď není ten nejlepší čas.

Město se také v dubnu začalo zahalovat do olympijského hávu. Vizuály s olympijským designem visí všude po Paříži, na seznamu zastávek v metru jsou už zaznačena jednotlivá sportoviště, schody pod Sacre Coeur dostaly také olympijský facelift. Po vizuální stránce tak také není pochyb, že se tu něco velkého chystá.

Při slavnostní inauguraci nově dokončeného olympijského plaveckého bazénu za účasti prezidenta Macrona na sebe neplánovanou pozornost strhl jeden francouzský skokan do vody, který při exhibičním vystoupení ztratil rovnováhu a před zraky všech přítomných nešikovně upadl na odrazové prkno a následně do bazénu. Video se ihned stalo virálním po celé zemi a neplánovaně zvýšilo povědomí o francouzských skokanech i nově otevřeném olympijském sportovišti.

Přidat komentář

💬

Příspěvek je zatím bez komentáře. Buďte první, kdo ho okomentuje!

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *