Hokejový týden 8: Střípky nehokejového léta

Hokejový týden 8: Střípky nehokejového léta

Polovina července je hokejově nejmrtvější období roku, přesto se podařilo pro tento Hokejový týden sesbírat nejrůznější zajímavosti, zejména z oblasti hokejových přestupů. Podíváme se ale také na znovuobnovený turnaj mistrů a nabídneme odkaz na nový design webu Deníku sport.

Angažmá z volných agentů nemá už jen Prospal

Další dva čeští hráči v NHL našli nová působiště na trhu volných agentů. Tomáš Kaberle se z Bostonu stěhuje do Caroliny, se kterou před pěti lety získal Stanley cup jeho bratr František. Obránce Radek Martínek se po deseti letech v New York Islanders (s výjimkou výlukové sezony v Budějovicích) dohodl na nové smlouvě v týmu Columbus Blue Jackets. Nové angažmá tak z českých hráčů v NHL hledá už jen Václav Prospal.

Stanley Cup v Česku

David Krejčí a Tomáš Kaberle mají jako každý z vítězů Stanley cupu strávit s pohárem jeden den podle svého uvážení. Kaberle doveze pohár 20. července na Kladno, o den později se s ním Krejčí objeví v rodném Šternberku. Z Česka pak poputuje za Zdeno Chárou na Slovensko, pak si jej do Finska odveze Tukka Rask. Naposledy byl pohár v Česku v roce 2009, kdy jej dovezl Petr Sýkora.

Zemřel Jaroslav Jiřík, první Čech v NHL

Při nehodě ultralehkého letadla u Brna zemřel jeho pilot, bývalý hokejový reprezentant Jaroslav Jiřík. Jednasemdesátiletý hokejista byl slavný zejména tím, že jako první Čech a druhý Evropan nastoupil do zápasu NHL, v sezoně 1969-70 sehrál tři zápasy za St.Louis Blues. Protože však téměř celou sezonu strávil na farmě v Kansasu a táhlo jej to domů, ještě před play-off jej trenér Bowman pustil zpět do Československa. V reprezentaci nastoupil Jiřík k 134 zápasům a dal 83 branek, stovky zápasů měl za sebou i v československé nejvyšší soutěži. Podrobněji vzpomíná na Jaroslava Jiříka Karel Knap na iDnes.cz.

Litvínov pod novým názvem

Společnost Unipetrol, hlavní majitel litvínovského hokejového klubu, se rozhodla přejmenovat tuto chloubu severočeského hokeje. Benzinu nahradí v názvu klubu Verva, což je značka prémiových paliv Unipetrolu. Pro fanoušky ale zůstanou černožlutí už asi navždy Chemopetrolem a chodit se nebude na Vervu, ale na Chezu.

Martin Růžička se stěhuje do Asie, do KHL míří i další Češi a Slováci

Nejlepší hráč extraligového play-off Martin Růžička by měl v nové sezoně hrát za tým KHL Amur Chabarovsk. Tým z města vzádeleného devět časových pásem od Česka se ovšem ještě musí vypořádat s Růžičkovým Třincem, který jej do KHL pustí jen na hostování. V Chabarovsku by měl Růžička patřit do první lajny spolu s dalšími dvěma českými hráči – z Vítkovic sem totiž směřuje centr Petr Vrána a z Finska další Čech Jakub Petružálek. Brankářskou jedničkou by se měl stát Slovák Ján Lašák, kter příšel z Jokeritu Helsinky.

Do KHL míří z finského Oulu i Kamil Kreps, měl by se stál posilou Astany, slovenský obránce Richard Stehlík z Komety jde do Ufy a už dříve odešli Lukáš Krajíček z Třince do Minsku a Marek Kvapil z Komety do Dynama Moskva.

Naopak KHL opustili Petr Čajánek (návrat do Zlína), Petr Vampola (švédská Timra), Leoš Čermák (Kometa) a Michal Barinka (švýcarský Fribourg-Gottéron). Dres v rámci KHL, mimo posil Popradu, změnili Jan Marek a Zbyněk Irgl.

Kádr HC Lev má další hráče

V každém Hokejovém týdnu se objevují další a další nová jména, která doplní kádr HC Lev Poprad. Naposledy nováček KHL potvrdil brankáře Tomáše Dubu (naposledy Třinec) a Jána Laca (Nitra), obránce Vladimíra Mihálika (Norfolk Admirals, AHL) a Alexandra Hellströma (Novokuzněck, KHL) a útočníka Emila Lundberga (extraligový Poprad). S týmem trénuje na zkušku také mladý švédský útočník André Hult (naposledy Perm, VHL). Potvrdili se i spekulace o příchodu devatenáctiletého obránce z Českých Budějovic Bohumila Janka, který zaplní jednu pozici povinně nasazovaného juniora. Do aktuálního kádru tak přibude ještě cca pět hráčů, někteří hokejisté budou v klubu určitě ještě na zkoušce. Přípravný kemp začíná 20. července.

Aktuální potvrzená podoba kádru HC LEV Poprad
Bankáři: Ján Laco, Tomáš Duba
Obránci: Jiří Hunkes, Tomáš Klouček, Vladimír Mihálik, Alexandr Hellström, Bohumil Jank
Útočníci: Rudolf Huna, Peter Ölvecký, Rastislav Špirko, Václav Nedorost, Tomáš Netík, Jaroslav Kristek, Martin Chabada, Stanislav Balán, Emil Lundberg

Tatranští Vlci v Spišské Nové Vsi, stadion v Popradu projde rekonstrukcí

HC LEV Poprad také potvrdil, že jeho mládežnický tým Tatranští Vlci bude hrát své zápasy na nově rekonstruovaném stadionu ve Spišské Nové Vsi. Místní klub hraje jen druhou nejvyšší soutěž, nicméně tým žen ze Spišské Nové Vsi je slovenským mistrem a v říjnu bude hostit jeden z turnaji evropského poháru mistryň za účasti Slavie Praha, Wien Sabres a Budapešť Stars.

Rekonstrukce čeká i stadion v Popradu. Ve smlouvě, kterou klub podepsal s městem na pět let, se zavázal do jednoho rok postavit tréninkovou halu a investovat dalších 1.5 milionu euro do zlepšení stadionu (zařízení videorozhodčího, obrazovky, mantinely úpravy šaten).

V Petrohradě se uskuteční turnaj mistrů

Turnaj mistrů šesti nejlepších evropských soutěží naváže v lednu 2012 v Petrohradu na pohár Super Six, který se konal v letech 2005 až 2008. V jeho posledním ročníku hrála Sparta finále, v něm ale podlehla Magnitogorsku. V nové sezoně by se turnaje měli zúčastnit ruská Ufa, IFK Helsinky, Färjestad, HC Davod, Eisbären Berlín a třinečtí Oceláři.

České Budějovice mají posilu ze Slovinska

Reprezentant Slovinska Aleš Kranjc se stal novou posilou HC Mountfield. Třicetiletý zadák hrál naposledy rakouskou ligu EBEL v maďarském týmu Alba Volán Szekesfehervár, trenér Budějovic František Výborný jej ale zná dobře ze svého působení ve slovinské Jesenici. Kranjc se zúčastnil čtyřech elitních světových šampionátů včetně toho posledního na Slovensku.

Nový design webu Deníku Sport

Po letech, kdy se čtenáři jediných českých sportovních novin museli zkousávat opravdu nepěkný a nemoderní design webu přistoupil Ringier k redesignu webů Blesku a Deníku Sport. Novou podobu najdete zatím na http://newisport.blesk.cz – evidentně se na ní ale ještě pracuje. Nejedná se o žádný dechberoucí design, ale zlepšení oproti současné vezi je i tak markantní. Uvidíme, co s tím ještě udělá obchodní oddělení, až dojde na umisťování reklam :).

Další anglický blog o českém hokeji

Před několika týdny představil Hokejový týden anglicky psaný blog Czech hockey report Kanaďana Dereka O’Briana. Dnes se podíváme na blog The Post-pessimist Assciation, který píše velký fanoušek českého hokeje a všeho východoevropského Greg D’Avis z Atlanty. Na blogu se věnuje i nehokejovým tématům (literatura, cestování), ale pokud už napíše o hokeji, stojí to za to. Greg je zároveň sběratel hokejových dresů, fanoušek Komety Brno a mezi jeho oblíbené hráče patří obránce Tomáš Klouček.

Show 3 Comments

3 Comments

  1. Martin

    Co vy na to, ze HC Hradec Kralove dne 28.7.2011 sehraje pripravny zapas s Petrohradem? Nevim, jak je mozne, ze o tom clovek nikde necte ani neslysi. Diky da nazor. Martin

  2. Těmto přípravákům jsem se chtěl věnovat příští týden – kromě Hradce bude hrát s Petrohradem taky Třinec, jsou tu i další zajímaví soupeři z ciziny.

  3. mardog

    A Kometa hraje s petrohradem doma 1.8. OLEEE KOMETA DO BOJE!!!

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *