Pabris #10: Kolik Eiffelovky je v každé medaili a kde se v únoru přestřihovala páska?

Pabris #10: Kolik Eiffelovky je v každé medaili a kde se v únoru přestřihovala páska?

Nejkratší kalendářní měsíc znovu nabídl pestrou paletu aktivit a příběhů, výčet těch nejzásadnějších v rámci jubilejního desátého dílu blogu zde. Do začátku olympiády v únoru zbývalo kolem 150 dní.

  • Oficiálně byla zahájena závěrečná fáze Readiness exercises, tedy série různých cvičení s cílem ukázat, jak jsou jednotlivá sportoviště připravena, shrnout hlavní nedostatky či výzvy, případně definovat, jaké všechny procesy budou během her aplikovány, když dojde k různým situacím a scénářům. Některá cvičení se odehrávala u stolů v zasedacích místnostech, jiná přímo na samotných sportovištích, většinou se jich kromě jednotlivých týmů účastnili také zástupci Mezinárodního olympijského výboru či dalších zapojených složek. Tato cvičení se potáhnou až do konce května, kdy se už následně vše začne střemhlav řítit do cílové rovinky.
  • Slavnostně byla otevřena nová multifunkční aréna, která v severní části Paříže bude hostit olympijské zápasy badmintonu a moderní gymnastiky. Jedná se o jednu z pouhých dvou nových arén, které Paříž pro hry nechala postavit. Zároveň je už dlouho rozhodnuto o jejím následujícím využití, útočiště v ní kromě série koncertů najde také pařížský basketbalový klub, který podobné zázemí dlouhodobě potřeboval. Dalším záměrem arény je, že by měla do jisté míry kultivovat a zvelebit problematickou lokalitu, ve které byla vystavena, a která je mnohými označovaná za nejšpinavější a nejnebezpečnější část Paříže. Jelikož tudy chodím každý den do práce a z práce, můžu potvrdit, že z vizuálního hlediska přítomnost zbrusu nové arény dodala místu lehký nádech svěžesti, pochybná individua a nepořádek však v jejím okolí doposud přetrvávají. S bezpečností jsem zde nikdy problém neměl, ale večer se místu i tak raději vyhýbám.
  • V únoru jsme představili také medaile, o které budou sportovci v létě bojovat. Významný krok pro celé hry, který jen dokazuje, že začátek se vážně blíží. Oproti předchozím edicím jsou francouzské medaile speciální tím, že každá z nich obsahuje kousíček Eiffelovy věže, konkrétně 18 gramů kovu, které byly v minulosti její součástí, a které byly při rekonstrukci věže ve 20. století odstraněny a uschovány pro účely někdy v budoucnu. Celkově pro olympijské a paralympijské hry bylo vyrobeno 5 084 medailí, z nichž každá má v průměru 8,5 centimetrů. Zlatá váží 529 gramů, stříbrná 525 gramů a bronzová 455 gramů.
  • V rámci pracovní agendy mě čekal také první Food testing, tedy řízená degustace přibližně 16 různých jídel, které si budou moci diváci a novináři zakoupit ve stáncích rychlého občerstvení na basketu v Lille. Z velmi příjemného meetingu, strategicky dobře zařazeného do obědového času, se nakonec stala pestrá přehlídka hamburgerů, hotdogů, toastů, hranolek, pizz a vůbec kde čeho smaženého či masitého. I když jsme od každého měli spíše malé porce, byl jsem najezený přibližně už v první třetině. Na fastfood, který si člověk dá jednou za čas, to ale bylo super, přesto jíst to dvakrát denně dva týdny v kuse, nebude pro každého – což byl také můj odborný feedback, aby to nevypadalo, že jsem se na celou akci přišel jen zdarma najíst. Každopádně se těším na příště.
  • Po více než devíti měsících pobytu ve Francii mi konečně došla kartička pojištěnce. Jupíjej! Únorové mimo pracovní radosti však také vystřídaly drobné starosti. Vlivem nadměrného sportování jsem si přihodil drobné bolístky a našim bytem se prý zase mihla nějaká štěnice. Oboje se však ještě během února podařilo (snad) nějak vyřešit.
Přidat komentář

💬

Příspěvek je zatím bez komentáře. Buďte první, kdo ho okomentuje!

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *