Hokejový týden 5: Jaromír Jágr kam se podíváš

Hokejový týden 5: Jaromír Jágr kam se podíváš

Ano, minulý týden měl Hokejový týden neplánovaný výpadek, snad vám jej nahradí množství informací v tomto týdnu. Jako první přichází úplně čerstvá zpráva, že podle kanadské televize TSN byl český útočník Jakub Voráček vyměněn z Columbusu do Philadelphie jako součast kompenzace za útočníka Jeffa Cartera. Hokejový týden tento přestup přináší jako první z českých médií. Ale pojďme už na podrobný přehled hokejového dění posledních dnů.

Jágr hvězdou, spasitelem i předmětem spekulací

Cenu pro nejlepšího českého hokejistu uplynulé sezóny – Zlatou hokejku – získal podesáté v kariéře Jaromír Jágr. Druhý byl Tomáš Plekanec a třetí Roman Červenka. Kompletní výsledky hlasování včetně rozpisu hlasů všech hlasujících novinářů, trenérů i pracovníků hokejového svazu najdete v tomto článku na hokej.cz. Brzká uzávěrka ankety bohužel znemožnila lepší výsledek Davdu Krejčímu, který se stal nejlepším útočníkem Stanleyova poháru – tený ovšem vrcholil spolu s uzávěrkou ankety. Nejlepší hokejistkou ČR byla zvolena Simona Studentová, nejlepším juniorem Dmitrij Jaškin.

Hlasy do Zlaté hokejky zástupců Onlajny.cz

Michal Berg: 1. Plekanec, 2. Krejčí, 3. Eliáš, 4. Jágr, 5. Červenka, 6. Růžička, 7. Pavelec, 8. Rachůnek, 9. Židlický, 10. Kaberle

David Schlegel: 1. Plekanec, 2. Jágr, 3. Z.Michálek, 4. Pavelec, 5. Krejčí, 6. Židlický, 7. Rachůnek, 8. Červenka, 9. Růžička, 10. Marek

Jágr jako nový majitel hokeje na Kladně výrazně dopomohl stabilitě klubových financí. Město Kladno slíbílo přispět do rozpočtu 30 miliony korun ročně a navíc se stane spolumajitelem klubu, v nové společnosti získá 30 procent. Aktuálním úkolem je vytvořit kádr, Kladno má podepsány smlouvy jen se 13 hráči – to je práce pro Otakara Černého mladšího, který bude s Jágrem klub vést.

Jaromír Jágr je probírán médii nejvíce v otázce jeho dalšího působiště. Poté, co padl jeho přesun v rámci KHL do Petrohradu, se zdá, že je velmi blízko jeho návrat do NHL. Dříve se mluvilo o zájmu Edmontonu a Montrealu, nyní se žhaví linky Detroit a hlavně Pittsbugh, kde Jágr prožil svá nejlepší léta v zámoří. Otázka tak již nezní “Vrátí se vítěz Zlaté hokejky do NHL?”, ale “Do kterého klubu?”.

Jak uvedl na twitteru novinář Pierre LeBurn z ESPN, “Detroit v tuto chvíli nabídl více peněz, ale to může změnit jeden telefonát Maria”. Jágrův dávný kolega Lemieux je jak známo spolumajitelem Penguins. LeBrun také upozorňuje na vtipný fakt, který mu mimo jiné sděllil v rozhovoru sám Jágr: “Stále mám v Pittsburghu dům. Byl jsme příliš líný jej prodat:)” Peníze zřejmě ale nebudou rozhodujícím faktorem – Jágr se spíše bude rozhodovat podle toho, jak mu budou sedět spoluhráči, trenér a vůbec atmosféra místa, kam by se měl přestěhovat. Škoda jen, že mezi zájemci zřejmě není Montreal – spolupráce Jágra a Plekance by byla lahůdkou i pro NHL. Každopádně – dříve než 1. července Jágr podle pravidel NHL novou smlouvu podepsat nemůže.

Další spekulace o kádru HC Lev Poprad

Ruská média chrlí další a další spekulace o formujícím se kádru popradského účastníka KHL. Jediné jisté je to, že např. slovenský obránce Ján Tabaček, který v seznamu podle Sovětského Sportu figuroval, nabídku přiznal, ale rozhodl se zůstat v Košicích. Mluví se také o tom, že do Popradu má namířeno také mladý obránce Českých Budějovic Bohumil Jank, který sezónu strávil částečně u nás a částečně v zámořské juniorce – kluby KHL totiž na zápasové soupisce musí mít dva hráče juniorského věku a to by Jank splňoval. Lev Poprad také představil trenéra svého juniorského týmu Tatranští Vlci, který bude hrát juniorskou MHL. Stal se jím Aleš Totter, který má zkušenosti z Jihlavy i ze zámoří.

Aktuální spekulativní podoba kádru podle deníku Sovětský sport

brankáři: Tomáš Duba (naposledy Třinec), Martin Falter (Kladno) – na zkoušce, Ján Laco (Nitra) – na zkoušce
obránci: Tomáš Klouček (Barys Astana), Bohumil Jank (České Budějovice), Martin Štrbák (OHK Dynamo Moskva), Jiří Hunkes (Liberec), Vladimír Mihálik (Norfolk), Doug O´Brien (Sparta Praha)
útočníci: Jaroslav Kristek (Košice), Stanislav Balán (Zlín), Rastislav Špirko (Pardubice), Vojtěch Polák (Třinec), Rudolf Huna (Vítkovice), Ladislav Nagy (MODO), Luboš Bartečko (MODO), Róbert Petrovický (Dynamo), Andrej Nedorost (Magnitogorsk), Peter Ölvecký (Kuopio), Marek Melenovský (Karlovy Vary), Tomáš Netík (CSKA Moskva – na zkoušce), Martin Chabada (Södertälje), Roman Tománek (Banská Bystrica).

David Krejčí dovedl Boston ke Stanley Cupu

Nejproduktivnějším hráčem i nejlepším střelcem play-off v zámoří se stal David Krejčí a výrazně tak pomohl svému týmu získat první Stanley cup po 39 letech, když medvědi zvítězili v rozhodujícím sedmém utkání nad vítězem základní části Vancouverem 4:0. S týmem Medvědů se ze zisku poháru raduje i Tomáš Kaberle, ten se dočkal trofeje pouhé čtyři měsíce po přestupu z Toronta.

David Krejčí jako vůbec první český hráč v historii a teprve šestý Evropan vyhrál s 23 body produktivitu play off a s 12 góly se stal i nejlepším střelcem, přesto neměl v souboji o Conn Smythe Trophy (cena pro nejlepšího hráče play-off) proti fenomenálně chytajícímu spoluhráči Thomasovi šanci. Jako kapitán se pak dočkal poháru Slovák Zdeno Chára.

V NHL rozdány ceny, Češi odešli s prázdnou

Při rozdávání cen v NHL dostal nejprestižnější Hartovu trofej nejlepší střelec základní části Corey Perry, na nejproduktivnějšího hráče Daniela Sedina zbyla pak cena podle hlasování samotných hráčů – Ted Lindsay Award. Nejlepším brankářem byl Tim Thomas z Bostonu, obráncem pak Nicklas Lidström z Detroitu. Na žádného z českých hráčů se nedostalo, Slováci Chára a Višňovský pak vytvořili obranný pár druhého all-star teamu uplynulé sezony NHL. Kompletní přehled trofejí najdete zde.

O víkendu příjde draft NHL, dočká se 7 Čechů?

V sobotu a v neděli se v minnesotském St.Paul uskuteční letošní draft hokejových nadějí. Na tom, že jako prvního si zástupci Edmontonu vyberou útočníka s krkolomným jménem Ryan Nugent-Hopkins, panuje v zámořských médiích jednomyslná shoda. Nás bude spíš zajímat, kolik českých jmen uslyšíme. Draft se zatím nebude týkat Martina Frka, který si přes ročník narození 1993 bude muset počkat na příští rok, jelikož se narodil až v říjnu.

Podle skautů a novinářů jistě budou vybráni obránce David Musil a útočník Dmitrij Jaškin, velmi blízko pak k draftu mají i brankáři David Honzík a Matěj Machovský, kterému pomohlo velmi slušné MS dvacítek. Další brankář Galanský, stejně jako útočníci Hyka, Přibyl a Sedlák budou muset s napětím čekat, zda se budou hodit některému z klubů do koncepce. Je možné, že bude vybrán i dnes již zmínění Bohumil Jank, který byl vloni v draftu opomenut. Velmi vysoko, na konci prvního kola, je hodnocen slovenský talent Tomáš Jurčo. Podrobný tip na kompletní pořadí draftu najdete např. na blogu Eye on the Sens

Tip Hokejového týdne na výsledek draftu pro české hráče

První kolo: nikdo
Druhé kolo: Musil, Jaškin
Třetí kolo: Machovský
Čtvrté kolo: Jank, Honzík
Páte kolo: Galanský
Šesté kolo: Hyka

Vítkovice na Spengler Cup

Po třiceti letech se HC Vítkovice objeví na slavném Spenglerové poháru. Finalista posledního ročníku extraligy nahradí na nejstarším turnaji Evropy (již 85. ročník) Spartu, která tam poslední dva roky díru do světa neudělala. Soupeři pro Vítkovice jsou násedující: domácí HC Davos, Team Canada, Kloten Flyers, Dinamo Riga a Grizzly Adams Wolfsburg. Vítkovice startovaly ve Švýcarsku v letech 1980 a 1981.

Druhá liga se stěhuje z Orlové do Karviné

Z důvodu špatných vztahů s městskou organizací SMO, která provozuje zimní stadion v Orlové, se druhá liga stěhuje z místa tradičního účastníka do 15 km vzdálené Karviné. Zde má sídlo hlavní sponzor klubu, firma Plus Oil. V Orlové by měla zůstat mládež (jejímž šéftrenérem se stal zlatý olympionik z Nagana David Moravec) a B-tým, který bude hrát krajský přebor. Fanoušci přesun vnímají nelibě – poté, co vloni Plus Oil natankoval do klubu hodně peněz a tým, v jehož kádru byla zkušená jména jako Moravec, Javín, Galvas, Štefanka, Ivan, Luka nebo Mikšan, to dotáhl až do finále 2.ligy, bylo orlovské publikum namlsáno – a nyní namísto souboje o postup přišlo stěhování.

Břeclav pokračuje v přípravě

Další druholigový tým z Břeclavi pokračuje v přípravě, kterou přerušil po neshodách s městem ohledně financování klubu. Pokračování druhé ligy ve městě sice stále není stoprocentní, zajímavostí ale je, že se s týmem připravuje Peter Pucher, dříve hvězda extraligového Znojma a Pardubic a naposledy hráč Zvolena. Pro klubový web uvedl, že se zatím jedná jen o tréning na základě osobní známosti s koučem Barusem, nicméně pokud nenajde žádné angažmá, své působení v Břeclavi nevyloučil.

V Trutnově chystají mezinárodní turnaj

V Česku pomalu zapomenutou tradici přípravných turnajů se hodlají oživit v Trutnově. Místní druholigový tým si na léto pozval k přátelskému turnaji prvoligistu z Hradce Králové, dále nováčka první ligy Šumperk a finalistu polské ligy GKS Tychy s Čechy Šimíčkem a Jakešem v kádru. Je vůbec zajímavé, že se v Česku přátelské turnaje v podstatě nehrají, zatímco třeba na Slovensku jsou tradicí Rona Cup v Trenčíne, Tatranský pohár v Popradu nebo Cassovia Cup v Košicích.

Jak s časomírou – odečítat nebo neodečítat?

Jak už Hokejový týden informoval, po ukončení výjimky IIHF se i na české stadiony vztahuje povinnost odečítat čas třetin od 20 minuty do nuly. Zatímco extraligové kluby na to budou mít povinně, prvoligové kluby na svém zasedání přišly s formulaci “dle možností – snaha o odečítání”. To by snad mohl být nejhorší možný stav – pokud by různé soutěže nebo dokonce různé stadiony v jedné soutěži měly různé formy počítání časomíry. Zmatení fanoušků, hráčů i rozhodčích by pak bylo dokonalé.

Znojmo posiluje pro rakouskou ligu i chystá mladíky pro klubové mistrovství světa

Po definitivním odsouhlasení startu Znojma v rakouské lize se v týmu začali objevovat noví hráči. Brankář Jakub Čech má zkušenosti s Havířova, Poruby, Českých Budějovic a naposledy Tábora. Obránce Lubomír Vosátko přichází z Vítkovic, ve kterých v play-off patřil k nejlepším obráncům a měl by být základním stavebním kamenem defenzivy Orlů. Útočník Jan Šeda oblékal dres Chrudimi a po krachu klubu se dohodl na angažmá na jihu Moravy. Jako čtvrtý pak přišel, původně na zkoušku, útočník Petr Kanko, který naposledy hrál v Ústí nad Labem. Už dříve tým posílili na hostování mladý brankář Pardubic Filip Landsmann a obránce Zlína Antonín Bořuta, přišel také slovenský obránce Martin Škadra, útočník Filip Ondráček z Havlíčkova Brodu a z finské juniory v Tampere se vrátil syn asistena trenéra Petr Stloukal.

Znojmo naopak opusila jedna z ikon klubu Karel Plášek, který přešel do Šumperka, brankář Horčička se domluvil s extraligovým Zlínem, Tomáš Rachůnek se Spartou a hostování skončilo obrácni Kolafovi. Pryč jsou i útočníci Jan Česnek a Tomáš Vyletelka.

Aktuální kádr Znojma tak nyní čítá úctyhodných 37 hráčů, nicméně plných 15 z nich může stále nastupovat za juniorský tým. Ten, který pod vedením kouče Stloukala vyhrál poslední ročník juniorské extraligy, se v srpnu zúčastní klubového juniorského mistrovství světa v Omsku. Orli budou hrát ve skupině B se švédským Malmö Redhawks, kanadským Fort McMurray Oil Barons a běloruským Dynamem Minsk. Druhou skupinu pak utvoří CSKA Moskva, Tatranští Vlci Poprad, Dinamo Riga a zatím neupřesněný tým z USA.

Aktuální kádr Znojma:
brankáři: Čech, Kacetl, Landsman, Panec
obránci: David, Vosátko, Bořuta, Škadra, Štach, Klimeš, Latner, Lattner, Opalek, Pláněk, Šaur, Pospíšil, Stehlík
útočníci: Říha, Haman, Beroun – Staněk, Hradecký, Kanko – Trojan, M.Podešva, Šeda – Havlík, Jarůšek, Videlka – Bartoš, Komínek, Ondráček – Kovalský, J.Podešva, Stloukal – Novák, Piskoř

Přidat komentář

💬

Příspěvek je zatím bez komentáře. Buďte první, kdo ho okomentuje!

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *