Hokejový týden 6: Svět juniorského hokeje

Hokejový týden 6: Svět juniorského hokeje

Dnešní Hokejový týden je věnovaný převážně juniorskému hokeji – přináší výsledky zajímavé příběhy i matematický pohled na draft NHL, přehled mladíků v evropských juniorkách nebo juniorský import draft v CHL. Chybět nebude ale ani baseball, hokejbalové a inline hokejové zlato a samozřejmě – Jaromír Jágr!

V draftu vybráno deset Čechů

O víkendovém draftu NHL slyšelo své jméno deset českých mladíků, což je nejvyšší počet od roku 2005. Potvrdily se předpoklady a Jaškin s Musilem byli draftovaní ve druhém kole, zbytek voleb českých hráčů ale postavil předdraftová hodnocení na hlavu. Brankář David Honzík byl vybrán už ve třetím kole, naopak na další dva české brankáře Machovského a Galanského se nedostalo vůbec, přestože je jednotlivé žebříčky řadily na přední pozice v hodnocení brankářů. Uškodilo jim asi i to, že letošní ročník byl na drafty gólmanů jeden z nejslabších za poslední roky.

Draftovaní Češi 2011
druhé kolo
31. David Musil, obránce, Edmonton
41. Dmitrij Jaškin, útočník, St. Louis
třetí kolo
71. David Honzík, brankář, Vancouver
páté kolo
144. Dominik Uher, útočník, Pittsburgh
šesté kolo
158. Lukáš Sedlák, útočník, Pittsburgh
165. Matěj Stránský, útočník, Dallas
168. Daniel Přibyl, útočník, Montreal
175. Richard Nedomlel, obránce, Detroit
176. Petr Plaček, útočník, Philadelphia
sedmé kolo
208. Ondřej Palát, útočník, Tampa Bay

Z naší extraligy se kromě Jaškina uplatnil pouze sparťan Přibyl, na další se nedostalo. Dva zajímavé příběhy nabízí v Česku téměř neznámá jména Richard Nedomlel a Petr Plaček. Prvně jmenovaný, obrovitý zadák Nedomlel, v Česku hrál ve Slavii a Chomutově, ale nikdy se neobjevil v mládežnické reprezentaci a před minulou sezonou s vizitkou nejtrestanějšího hráče juniorské extraligy (221 minut) odešel do týmu WHL Swift Current Broncos. Zde si dokázal vybudovat pozici tvrdého muže, sedmkrát se zapojil do rvačky a svou nesmlouvavou hrou zaujal skauty Detroitu, kteří si jej v šestém kole vybrali. A že s ním mají své plány dokázala i následná pozvánka do letního kempu Red Wings, kam Nedomlel půjde spolu s dříve draftovanými Čechy Nestrašilem a Mrázkem. Samozřejmě, vybojovat si místo v kádru se mu letos téměř jistě nepodaří, ale začne si budovat místo v organizaci a bojovat o smlouvu, až mu skončí juniorská léta.

Ještě zajímavější je příběh Petra Plačka, útočníka původem ze Slaného, který hokejově vyrůstal na Kladně. V patnácti letech se rozhodl odejít do USA studovat na střední školu a zde, v týmu Hotchkiss High se tento 193 cm vysoký a 94 kg těžký útočník prosazoval natolik, že jej skauti Philadelphie nevynechali při svém výběru. Plaček je příkladem hokejisty, který odchodem za moře nemyslí pouze na hokejovou kariéru, ale i na své vzdělání – od podzimu totiž nastupuje univerzitní studia na prestižním Harvardu! To je pro Philadelphii další plus jeho výběru – pro univerzitní hráče neplatí pravidlo nutnosti podepsat profismlouvu do dvou let od draftu a Flyers tak mají možnost jeho vývoj sledovat celé čtyři roky. Bude to Plačkovi stačit na NHL? To teprve uvidíme, jako inspirace pro kombinaci vzdělání a hokejové kariéry je jeho příběh ale určitě pozoruhodný.

Několik čísel na téma draft

V našich médiích notně prezentovaný pokles počtu draftovaných českých hráčů v posledních letech není jen vinou ústupu českého hokeje ze slávy, špatného systému výchovy mládeže a slabších ročníků, ale je možné jej částečně připsat také změnám ve fungování NHL, samotného draftu a dalšíím vlivům. Od výluky a nové kolektivní smlouvy totiž musí zámořské týmy podepsat s hráčem smlouvu do dvou let od draftu, jinak se stává opět volným hráčem. Svou roli hraje také v současné době neexistence smlouvy o odchodech evropských hráčů do NHL, takže hráče pod smlovou je třeba vyplatit, a změny potkaly i samotný draft – zatímco v roce 2004 se celkem vybíralo 290 hokejistů, v roce 2005 jen 230 a od následujícího roku se počet ustálil na 211 hokejistech. Procentuální pokles, jak ukazuje modrá linka grafu, tak není tak obrovský jako počet absolutního počtu draftovaných (tyrkysová linka).

počty draftovaných českých hokejistů

Počty draftovaných Čechů do NHL (absolutně – tyrkysová, relativně v % – modrá)

Na přelomu tisíciletí byli také z evropských týmů draftování “overages”, tedy již starší hokejisté, většinou produkt úspěšné zlaté české generace. S tím je také konec, za poslední takto draftované české hráče se dají považovat Jan Marek a Petr Kadlec, kteří byli vybráni ke konci draftu roku 2003. Pokud by se odečetli tito hokejisté a počítal by se pouze počet vybraných osmnácti- a devatenáctiletých hráčů, pokles by byl ještě méně výrazný.

Tato čísla nemají popírat český ústup z výsluní a objektivní nedostatky v české produkci špičkových hokejových talentů, ale poukázat na to, že hodnotit situaci jen pouze absolutních čísel draftovaných hokejistů není tak úplně přesné.

První jména v Popradu potvrzena

Zatímco klub samotný ještě oficiálně žádné hráče neoznámil, na webu KHL se objevila již čtyři podepsaná jména: obránce Jiří Hunkes (naposledy Liberec) a útočníci Rudolf Huna (Vítkovice), Peter Ölvecký (Kupoio) a Stanislav Balán (Zlín). Další hráči přibudou zřejmě už brzy, velmi pravděpodobné je i angažmá Tomáše Netíka, který opustil CSKA Moskva, takže je jeho přesun do Popradu čím dál pravděpodobnější.

Nejméně jedno jméno prosáklo na veřejnost také z kádru juniorského týmu Tatranští vlci – fotografování a natáčení promovidea pro ruskou juniorskou soutěž se zúčastnil v Moskvě také mladý brankář Petr Hruška, který minulou sezonu strávil v Karlových Varech a zřejmě by se měl působil v juniorském týmu Popradu. Tatranští vlci už mají i své logo, objevilo se také na webu KHL.ru a vidět jej můžete i zde.

Češi v evropských juniorkách

V souvislosti s draftem i formováním juniorského týmu v Popradu je zajímavé se podívat na to, jak moc využívají mladí čeští hokejisté třetí, nejméně známou cestu rozvoje své kariéry. Pokud za první volbu označíme možnost zůstat doma a přes extraligu se probojovat na světové turnaje a odtud do NHL (vzory: Jiří Hudler, Rostislav Olesz, Milan Michálek, Martin Havlát) a druhou volbou odchod do zámořské juniorky (v podstatě všichni Češi co se dostali do NHL za posledních 5 let), třetí možností je odejít hrát juniorskou soutěž do jiné evropské ligy. V loňském roce se ve špičkových juniorských ligách v Evropě (Švédsko, Finsko, Rusko) objevilo 8 českých hokejistů.

Ve Finsku hráli v Lukko Rauma kladenští útočníci David Stach a Antonín Routa a s nimi sparťan s řeckými kořeny Euvstathio Soumelidis, v klubu Tappara Tampere pak sparťan David Dvořáček. Švédsko si vybrali dva plzeňští útočníci, Matěj Beran a Tomáš Kvapil, oba hráli za Lulea. Stach dostal pozvánku do nově se tvořící reprezentace do 20 let, Dvořáček do ní patřil už na jaře, Soumelidis zase nakoukl do reprezentační osmnáctky.

Dva české hráče nalákala taky ruská MHL. Útočník Libor Kadlčík v dresu Bílých tygrů z Orenburgu vydržel jen 25 zápasů, obránce Martin Šimon ale odehrál celou sezonu a nasbíral i slušná čísla. Oba hráče, kteří v Česku působili naposledy v Mladé Boleslavi, doplnil jednadvacetiletý útočník Vladimir Bessonov. Původem Rus, který ale od osmi let vyrůstal s rodiči v Česku a prošel týmy Olomouce, Sparty, Plzně a Berouna, hraje MHL už dva roky, nejprve v Novosibirsku, poté v Křídlech Sovětů. Za Novosibirsk si dokonce připsal i jeden start v KHL.

Juniorský CHL import draft

Trochu ve stínu velkého draftu proběhl i tzv. CHL import draft, ve kterém si kanadské juniorské týmy vybírají evropské mladíky, kteří posílí jejich týmy v kanadských juniorských ligách pod hlavičkou CHL. Pořadí výběru více než o kvalitě jednotlivých hokejistů vypovídá spíše o tom, jak se který klub s jednotlivými hráči domluvil, protože juniorky mohou mít pouze dva cizince a pokud by si zamluvili v draftu hráče, který se za moře nechystá, volba by byla bezpředmětná. Seznam draftovaných hokejistů je tak přehledem jmen, která se za svou kariérou vydají v létě za moře. Přehled všech českých výběrů najdete v tomto článku na hokej.cz.

Jsou odchody mladíků za moře přínosem, nebo českému hokeji škodí? Pohledy jsou dvojí – podle studie IIHF se stejně 84% hráčů, kteří projdou kanadskou juniorkou, vrátí s nepořízenou domů. Na druhé straně, od roku 2005 se do NHL probojovali pouze Češi, kteří odešli bojovat do jedné z kanadských juniorských lig. A teď babo raď…

Neuvirth jedničkou Washingtonu?

Velmi slušná pozice pro boj o pozici týmové jedničky se otevírá pro Michala Neuvirtha. Jeho konkurent Semjon Varlamov odchází do KHL, do týmu SKA Petrohrad (což se mimochodem velmi nelíbí Jaroslavli, odkud Varlamov do NHL odcházel v době trvání platné smlouvy). Neuvirthovi tak v tuto chvíli tvoří konkurenci mladíci Holtby a Dunn, Němec Grubauer a Danny Sabourin, který strávil poslední tři sezony v AHL.

Do Omsku nepojede Znojmo, ale Energie

Jak informoval minulý Hokejový týden, mělo se Znojmo zúčastnit prvního ročníku mistrovství světa juniorských klubů v Omsku. Vedení Orlů nakonec situaci přehodnotilo a dalo přednost přípravě na náročnou sezonu v EBEL a přepustilo svou pozici na turnaji finalistovi loňskéh ročníku extraligy jnuiorů z Karlových Varů.

Vítkovice hrály baseball

Finalisté posledního ročníku extraligy mají letos zajímavé akce pro fanoušky. Po výstupu na beskydské Pustevny, kam je doprovázeli fanoušci, sehráli v uplynulém týdnu exhibiční utkání s baseballisty ostravských Arrows a překvapivě je v souboji porazili 19:7. Fotografie a dojmy z akce jsou na klubovém webu.

Vznikly první mládežnické akademie ČSLH

Český svaz ledního hokeje udělil první licene mládežnickým akademiím, které by měly přinést lepší podmínky pro rozvoj talentovaných hokejistů. Přísné podmínky splnili Bílí Tygři Liberec, HC ČSOB Pojišťovna Pardubice, HC Energie Karlovy Vary, HC Sparta Praha, HC Vítkovice Steel a KLH Chomutov. Adepty statutu Akademie ČSLH, tedy neúspěšnými žadateli, kteří musí do příštího roku své podmínky vylepšit, byli HC Dukla Jihlava, HC Kometa Brno a HC Plzeň 1929.

Hokejbalisté a in-line hokejisté získali titul

Během dvou dnů oslavili zlaté světové medaile hokejbalisté i reprezentanti v in-line hokeji. Zatímco na bratislavském hokejbalovém turnaji se tým pod vedením bývalého hokejisty Drahomíra Kadlece sestával už pouze z pravověrných hokejbalistů, v Pardubicích se na zlatu podíleli i hráči z ledové plochy – bankáři Jirkův a Sedlář a hráči do pole Demel, Kameš, Koudelka, Mojžíš, K.Rachůnek, Strýček, P.Šebek, Vlček, Čuřík, Besser, Polanský, Brož, Tenkrát a Vozdecký. Pouze brankářska jednička, bývalý berounský gólman Handl je inlinovým profesionálem, když se hokejem živí ve Španělsku.

Žebříček evropských klubů

Jako každý rok, i letos vydal server Hockeyarchives žebříček 250 evropských klubů v uplynulé sezóně. Z českých týmů se nejlépe umístil Třinec na 11. příčce.

Pálffy v hledáčku Komety

Slovenský veterán Žigmund Pálffy ohlíásil návrat k hokeji ve 39 letech a horkým adeptem na jeho služby je brněnská Kometa. Její manažer Jaroslav Medlík potvrdil zájem, Pálffy se zřejmě bude rozhodovat tak, aby s novým týmem nastoupil přípravu na ledě na konci července. Účastník tří olympiád hrál v české lize, nepočítaje jeho federální roky v Trenčíně a Nitře, pouze ve výlukové sezoně 2004-2005 v dresu Slavie. Pokud se s Kometou dohodne, Hokejový týden odhaduje, že takových 30 kanadských bodů by v jejím dresu mohl v sezoně zaznamenat. Nezanedbatelný by pak byl i jeho přínos ve výchově mladých spoluhráčů.

Podepíše Jágr Pittsburghu?

Jaký by to byl hokejový týden bez Jaromíra Jágra? V okamžiku vzniku tohoto článku by měl být Jágr v letadle do USA, kde by měl během následujících hodin dojednat své působení. Neoficiální zdroje hovoří o smlouvě na 1.4 milionů dolarů v Pittsburghu. Každopádně, to že se Jágr vrátí do NHL, je v tuto chvíli už v podstatě jisté. Každopádně – o tom, že návrat Jaromíra Jágra do NHL je vzámoří velká věc svědčí např. i stovky příspěvků na twitteru pod hashtagem #jagrwatch.

Show 1 Comment

💬💬💬

  1. Vladimír Švanda

    V MHL působil v ročníku 2010/2011 též Valerij Chaljavin (původně hráč Energie Karlovy Vary), který je sice Rus, ale od 6 let vyrůstal v Čechách

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *