Hokejový týden 4: Začíná odpočítávání

Hokejový týden 4: Začíná odpočítávání

Hokejové dění posledního týdne bylo zajímavé zejména okolo Českého svazu ledního hokeje, ale také v zámoří a v Popradu. Podíváme se i do Pardubic a nakonec přineseme tipy na zajímavé hokejové weby.

MS 18 potvrzeno i v mužské kategorii

Jak informoval Hokejový týden minule, Česko bylo kandidátem na náhradní uspořádání MS hráčů do 18 let poté, co Švýcaři od záměru ustoupili. Nyní bylo pořádání ČSLH potvrzeno, v roce 2012 tak uvidíme jak mužské, tak ženské dorostenecké mistrovství. Pořadatelská města budou potvrzena až na konci srpna po schválení na kongresu IIHF, nicméně u žen se hovoří o dvojici Břeclav – Hodonín, muže by pak mohl hostit např. Liberec nebo Karlovy Vary, případně obě města. Moderní halu pak mají i Pardubice, naopak zřejmě mimo hru jsou Plzeň a České Budějovice, kde se turnaj konal před 6 lety, a Ostrava, kde se bude konat MS 2015.

Předběžná soupiska HC Lev

Slovenská média zveřejnila předběžný seznam hráčů, se kterými údajně jedná HC Lev. Generální manažer ruského Magnitogorsku Genadij Velčkin navíc potvrdil, že jména jsou “velmi blízko realitě”. A koho tedy bude moci Radim Rulík, který byl potvrzen jako hlavní kouč Lva, očekávat?

Brankáři: Duba, Falta
Obránci: Barinka, Mezei, Klouček, Stehlík, Pilař, Macholda, Jillson, Mojžíš
Útočníci: Nagy, Petrovický, Bartečko – Hořava, Nedorost, Podkonický – Brendl, Tvrdoň, Petr Sýkora – Bomersback

V seznamu byl původně i útočník Zbyněk Irgl, ten ale dal přednost nabídce Dynama Minsk, kam přešel z Mytišči. V Minsku trénuje Marek Sýkora a mezi posily patří i další Češi Lukáš Krajíček a Libor Pivko.

HC Lev se v létě zúčastní v rámci přípravy dvou turnajů na Slovensku. Na domácím Tatranském poháru v Popradě budou startovat i HC Vítkovice Steel, HC Aquacity Poprad, EC Graz 99ers, Kölner Haie a reprezentační tým Polska, v Košicích na Cassovia cupu se pak objeví HC Oceláři Třinec, HC Košice a CSKA Moskva. Dojde tak na zajímavou konfrontaci účastníků slovenské, české i kontinentální ligy.

Změny v odpočítávání času na českých stadionech

Podle sdělení ČSLH skončila výjimka z platných pravidel pro české soutěže a od nové sezóny tak kluby budou muset zajistit časomíru podle vzoru IIHF, tedy s odpočítáváním času do nuly, jak jej známe z NHL či mistrovství světa. Pokud se kluby nijak zásadně nevzbouří, můžeme toto odpočítávání očekávat od začátku nové sezóny. Onlajny.cz vám nicméně i nadále budou zobrazovat čas jednotlivých události během zápasů v tradičním čase, začínajícím od první minuty.

V zámoří skončila AHL

Druhá nejvýznamnější hokejová soutěž v zámoří, American hockey league, skončila v úterý v noci. Vítězem Calder cupu se stali hokejisté Binghamton Senators, farmářského týmu Ottawy. V posledním zápase vyhráli 3:2 na ledě Houston Aeros a v celé sérii zvítězili 4:2 na zápasy. Zajímavostí je, že v prvním kole se jim podařilo otočit sérii proti Manchester Monarchs z nepříznivého stavu 1:3 na zápasy, v dalších kolech pak přešli přes Portland a Charlotte až do finále proti Houstonu. Letošní úspěch je prvním titulem v Binghamtonu za 29 let, po kterých se zde AHL hraje. Nejužitečnějším hráčem playoff byl vyhlášen mladý švédský brankář Senátorů Robin Lehner. Město Binghamton leží na půl cestě mezi Buffalem a New Yorkem a velkou část jeho obyvatel tvoří studenti místní univerzity. Žádný z českých ani slovenských hokejistů do bojů ve finále Calder cupu nezasáhl, semifinále si zahrál exzlínský obránce Michal Jordán v dresu Charlotte a slovenský útočník a čerstvá posila Sparty Mario Bližňák v dresu Manitoby.

Winnipeg vyprodal všechny permanentky

Jen několik hodin stačilo obyvatelům kanadského města k tomu, aby vyprodali všech 13 tisíc permanentek na nadcházející sezonu NHL poté, co se klub přestěhovat do města z Atlanty. Dva tisíce vstupenek, zbývajících do kapacity arény, půjde do prodeje vždy na konkrétní zápasy. Hlad po kvalitním hokeji je ve Winnipegu opravdu obrovský.

Hokejové statistiky a přehledy

Pokud vás zajímají nejrůznější hokejové statistiky a přehledy, určitě se podívejte na web www.quanthockey.com. Přináší opravdu netradiční pohled na všemožná data o hráčích a týmech v NHL. Pro statistické fanoušky zaručena zábava na několik hodin 🙂

O českém hokeji v angličtině

Pokud si chcete vylepšit svou angličtinu, nebo vás prostě zajímá pohled na český hokej z pohledu Kanaďana, Hokejový týden doporučuje sledovat blog Czech hockey report. V Praze usazený Kanaďan původem z Vancouveru Derek O’Brian popisuje dění v českém hokeji pro anglicky mluvící hokejové fanoušky a zároveň prokazuje velmi podrobnou znalost českého hokejového prostředí. Za povšimnutí stojí například jeho žebříček 10 nejvýznamějších zápasů českého a ruského týmu v historii.

Pardubice zpět jako HC ČSOB Pojišťovna

Hokejisté Pardubic budou v extralize pro příští rok vystupovat pod staronovým názvem HC ČSOB Pojišťovna. Po devíti letech se tak po éře Moelleru a Eatonu vrátí do názvu český finanční ústav, jehož sídlo stojí v Pardubicích doslova pár kroků od místní ČEZ Areny.

Potrvzen program reprezentačních akcí a složení realizačních týmů

ČSLH potvrdil program reprezentací na následující sezónu. Zajímavostí je, že každý s mládežnických týmů vyjede alespoň jednou do zámoří. Předběžný program i přehled realizačních týmů najdete na hokej.cz

Co se změnilo? Od dvacítky odešli asistenti trenéra Přerosta Jiří Fischer a Terry Christensen, které nahradili Jiří Kučera a Jiří Juřík. U osmnáctky skončili Šolc (nově asistent u U16) s Hostákem, namísto kterých nastoupili Jiří Veber, Jakub Petr a Klas Östman, kteří se posunuli od výběru do 17 let. První zkušenosti jako kouč národního týmu bude u reprezentace U16 získávat Robert Reichel. Jedinou změnou u dospělé reprezentace je nástup nového tiskového mluvčího ČSLH Zdeňka Zikmunda namísto dočasně působícího Jana Černého.

Doporučené čtení, pokud toho hokeje nemáte stále dost:) :

Přidat komentář

💬

Příspěvek je zatím bez komentáře. Buďte první, kdo ho okomentuje!

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *