Hokejový týden 7: Jágrova telenovela

Hokejový týden 7: Jágrova telenovela

Hlavně za moře budou směřovat pohledy tohoto hokejového týdne, protože telenovela s názvem “Návrat Jaromíra Jágra do NHL” byla opravdu výživná. Zajímavé okolnosti provázely také přesun Tomáše Vokouna na jeho novém angažmá ve Washingtonu a podíváme se i na další přestupy za mořem i v Evropě.

Jágrův případ vyřešen, divná pachuť zůstává

Jak vzbudit zájem poloviny hokejového světa na přelomu června a července? Jaromír Jágr už to ví. Jeho rozhodování o tom, do kterého týmu se v NHL po třech letech v Rusku vrátí, neslo znaky argentinské telenovely se vším, co k tomu patří: vášnivá očekávání, hledání ztraceného hlavního hrdiny, pohazování milionovými částkami i negativní emoce a slova o zradě a podvodu. Ať už byly důvody jakékoli, Jágr se nakonec stal novou posilou Philadelphie Flyers.

Nejvíce se na Jágra těšili fanoušci Pittsburghu, nicméně Penguins zájem o devětatřicetiletého útočníka podle jeho vlastních slov pouze předstírali a nyní z nej “udělali idiota”. Kdo ví, nicméně vyjádření Jágrova agenta Petra Svobody v průběhu vyjednávání o tom, že neví kde Jágr je a že Pittsburgh je v jeho srdci také nebyla bůhvíjak duchaplná. A jak si vyložit skutečnost, že Jágr na jednu stranu kritizuje liknavost Pittsburghu, který prý o něj neměl doopravdy zájem, a na druhou stranu rozhovor generálního manažera Philadelphie Paula Holmgrena, který přiznal, že zájem o Jágra začal mít až na poslední chvíli, když si přečetl o zájmu Detroitu, Pittsbughu a dalších týmů – a poslal agentovi Svobodovi “nevinnou sms”?

Jaromír Jágr za polední roky v Rusku a zejména při působení v reprezentaci několikrát dokázal, že vyspěl a o životě dokáže hluboce přemýšlet. Celé divadlo okolo jeho návratu do NHL ovšem jako by se do roku 2011 propadlo dírou v čase z let, kdy byl Jágr znám jako rozmazlený fracek, rozhazovačný gambler a člověk, kterému jde jen o peníze. A to je škoda.

Bratři Kaberlové prvními eurobratry s pohárem

Poté, co se Tomáš Kaberle stal držitelem prstenu za vítězství ve Stanley Cupu po letošním úspěchu Bostnou, se bratrská dvojice František a Tomáš stala vůbec první dvojici evropských bratrů, která v NHL získala nejcenněší trofej. V NHL doposud uspěli pouze kanadské a americké bratriské dvojice, celkem jich bylo 24 (třikrát se radovali hned tři sourozenci).

Varlamov, Vokoun a jak to chodí v NHL

Minulý Hokejový týden informoval o tom, že Semjon Varlamov podepsal smlouvu v Petrohradu a o post jedničky se ve Washingtonu poperou Neuvirth s Holtbym. I generální manager Capitals George McPhee se v tomto směru nechal slyšet v zámořských médiích – Varlamov po něm požadoval jistotu, že bude týmová jednička, to McPhee nemohl s Neuvirthem a Hotlbym v kádru zaručit a Varlamov tak novou smlouvu ve Washingtonu nepodepsal a zamířil do Petrohradu.

Příchod Varlamova do Petrohradu ale doslova naštval představitele Jaroslavle, se kterou měl Varlamov smlouvu před odchodem do NHL a kteří o přesunu jeho práv v Rusku nechtěli ani slyšet. Než se tento spor ale stačil dostat k řešení na vedení KHL, vyměnil Washington práva na Varlamova za výběry v prvním a druhém kole příštího kole draftu do Colorada a s Avalanche Varlamov okamžitě podepsal dvouletý kontrakt za 5.5 milionu dolarů.

To byla čára přes rozpočet Tomáše Vokouna. Ten na jaře odmítl novou smlouvu na Floridě a jedním ze zájemců o jeho služby bylo Colorado. Vokoun (resp. jeho agent) s Avalanche vyjednávali, nicméně mezitím přišel Varlamov, Colorado ztratilo zájem a Vokounovi se počet možných působišť pomalu ale jistě minimalizoval. Nakonec se dohodl s Washingtonem, ovšem pouze na jednoleté smlouvě za 1,5 milionu dolarů, tedy mnohonásobně méně, než měl doposud na Floridě. Dva dny stará slova generálního manažera Capitals najednou neplatila a o pozici jedničky bude ve Washingtonu bojovat Vokoun s Neuvirthem.

Samozřejmě, šanci za zisk Stanley Cupu má ve Washingtonu větší než na Floridě i v Coloradu, ale z celé situace nevychází Vokoun, a hlavně jeho agent, úplně v nejlepším světle. Naprostým vítězem celé story je ale GM Washingtonu: zbavil se gólmana, který za jeho klub nechtěl bojovat; získal dva cenné výběry v draft; získal za relativně levné peníze zkušeného a kvalitního gólmana, a to vše navíc pouze na jeden rok – tedy do doby, než Neuvirth doroste v opravdovou jedničku.

Čeští “volní agenti” v NHL měnili dresy

Začátek července je v NHL vždycky obdobím s velkými přesuny tzv. neomezených volných agentů, tedy hráčů, kterým skončila smlouva a je jim více než 27 let, případně sehráli v NHL už nejméně 7 sezon. Tito hráči mají po ukončení smlouvy s přodchozím klubem možnost dojednat do konce června její prodloužení, nebo, pokud jedna či druhá strana nemá zájem, zkusit trh s volnými hráči. Zde je pak na šikovnosti jejich agenta, aby jim sehnal lukrativní smlouvu v pokud možno kvalitním týmu. Zde je přehled českých hokejistů, kteří v rámci trhu volných agentů změnili dres:

Tomáš Vokoun (Florida -> Washington)
Roman Hamrlík (Montreal -> Washington)
Radek Dvořák (Winnipeg -> Dallas)
Tomáš Fleischmann (Colorado -> Florida)
Jan Hejda (Columbus -> Colorado)

Volnými agenty byli i Jiří Tlustý a Radim Vrbata, kteří znovupodepsali smlouvy ve svých klubech (Carolina, resp. Phoenix), technicky pak i Jágr a také Petr Průcha, ten ale NHL opustil už v průběhu sezony a bude pokračovat v Petrohradu. Nové působiště v NHL stále nemá jisté čtveřice Čechů Radek Martínek, Tomáš Kaberle, Václav Prospal a David Kočí.

Největší trejd léta: Havlát za Heatlyho

Zřejmě doposud nejvýraznější hráčskou transakcí v podobě výměny mezi dvěma kluby je přesun Martina Havláta z Minnesoty do San Jose výměnou za Dannyho Heatlyho. Oba útočníci mají za sebou více než zajímavou kariéru v NHL, jejich dosavadní zaměstnavatelé ale cítili, že by pro oba byla dobrým impuslem změna prostředí. V San Jose doposud čeští hráči (Čaloun, Kroupa, Kašpar, Otevřel, Plíhal, M.Sýkora) příliš díru do světa neudělali – jedinou výjimkou je šest sezon Milana Michálka, který v 317 zápasech v dresu Žraloků nasbíral 214 bodů.

Písek se vrací do 1.ligy

Jak už naznačovaly dřívější spekulace, původně sestupující tým IHC KOMTERM Písek se do 1.ligy zřejmě vrátí díky převodu licence z Vrchlabí. Oba kluby jsou již domluveny, zbývá transakci posvětit výkonným výborem ČSLH. O jednoho člena méně tak bude mít západní skupina 2.ligy: pouze deset (skupina střed má 11 týmů a skupina východ 12 týmů).

Poprad potvrdil další hráče

Pětici dalších hokejistů potvrdil HC LEV Poprad. Jeho dres v nové sezoně budou oblékat obránce Tomáš Kouček a útočníci Rudolf Huna, Václav Nedorost, Martin Chabada, Jaroslav Kristek a Tomáš Netík, o jehož možném příchodu informoval minulý Hokejový týden.

Aktuální potvrzená podoba kádru HC LEV Poprad
Obránci: Jiří Hunkes, Tomáš Klouček
Útočníci: Rudolf Huna, Peter Ölvecký, Rastislav Špirko, Václav Nedorost, Tomáš Netík, Jaroslav Kristek, Martin Chabada, Stanislav Balán

Pardubice posilují obranu

Tři nové obránce představili v letním období v Pardubicích. Z bronzového týmu po uplynulé sezoně odešli František Kaberle, Američan Jeff Jillson a Slovák Branislav Mezei. Novými posilami jsou Vladimír Sičák, Josef Melichar a Václav Benák.

Pardubice tak nyní disponují na pohled nejsilnější obranou v extralize – mají sedm zkušených beků a v záloze talentovaného Drtinu a další mladíky. Mladý je i útok – přes třicet mají jen Bartek a Somík. Trenér Pavel Hynek tak může s tímto týmem dokázat v následující sezoně velké věci.

Aktuální kádr Pardubic
brankáři: Martin Růžička, Vladislav Koutský, Filip Landsman
obránci: Václav Benák, Josef Melichar, Vladimír Sičák, Aleš Píša, Jakub Nakládal, Jan Kolář II, Václav Kočí, Petr Mocek, Marek Drtina, Robert Krejnus, Ladislav Havlík, Jan Zdráhal, Patrik Lenoch
útočníci: Martin Bartek, Jiří Cetkovský, Radovan Somík – Jan Starý, Petr Koukal, Jan Kolář I – Adam Pineault, Jiří Cetkovský, Daniel Rákos – Lukáš Radil, Tomáš Zohorna, Jan Semorád – Lukáš Nahodil, Jan Buchtele, Robert Kousal – Tomáš Nosek, Jiří Půhoný

Překoná MS juniorů v Kanadě divácký rekord?

Kanadští pořadatelé zveřejnili rozpis utkání juniorského mistrovství světa, které na přelomu roku budou hostit Edmonton a Calgary. Poprvé v historii se největší juniorský turnaj bude hrát ve dvou velkých halách klubů NHL a tak je velmi pravděpodobné, že Kanada překoná v návštěvnosti 453,282 diváků z MSJ v Ottawě v roce 2009. O svou pozici doposud rekordní události IIHF se navíc bude muset třást mistrovství světa z roku 2004 v Praze a Ostravě, které navštívilo přes 552 tisíc diváků – to by ovšem pořadatelé museli prodat v průměru 17800 vstupenek na zápas. Pro představu, kapacita haly v Calgary je 19289 diváků, v Edmontonu 16839. Mistrovství začne v pondělí 26. prosince odpoledne zápasem domácí Kanady s Finskem, český tým nastoupí až druhý den v podvečer v Edmontonu zápase proti Dánsku.

Plzeň posílí na úvod sezony Hlinka, Lammers odešel

Zkušený Jaroslav Hlinka bude na úvodní měsíc nové sezony posilou Plzně – kvůli daňovým zákonům se už tradičně cizinci do Švédska stěhují až v říjnu a ne jinak tomu bude letos. Hlinka takto už vloni spolu s Hlaváčem začínali ve Spartě, ale jejich působení se setkalo s kritikou. O tom, kde bude začínat druhý útočník Linköpingu Jan Hlaváč zatím není jasno, mluví se o zájmu Kladna. Plzeň naopak opustil kanaďan Lammers, který byde hrát v rakouském Klagenfurtu. Následoval tak svého krajana Tylera Scofielda, jenž z Plzně do stejného klubu zamířil o sezonu dříve.

Přidat komentář

💬

Příspěvek je zatím bez komentáře. Buďte první, kdo ho okomentuje!

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *