Proklaté US Open, aneb trable před Davis Cupem

Proklaté US Open, aneb trable před Davis Cupem

Jako již tradičně se na přelomu srpna a září v New Yorku uskutečnil poslední grandslamový turnaj sezony US Open. Na kurtech ve Flushing Meadows se představilo také několik českých tenistů a tenistek, jenže letošní US Open nedopadlo pro české barvy zrovna dobře. Nikdo z Čechů se neprobojoval ani do osmifinále, maximem bylo pouze třetí kolo.

V první školní den jsem komentoval zápas 2. kola mezi Radkem Štěpánkem a Argentincem Juanem Monacem. Rodák z Karviné si v úvodním kole poradil s Němcem Philippem Kohlschreibrem a další tenista, který se mu postavil do cesty, byl právě Monaco. Již od začátku utkání potvrzoval Radek roli favorita, v prvním setu sebral svému soupeři servis a rychle se ujal vedení 4:1. Jenže pak se ozvalo bolavé rameno.

Štěpánek následujících pět gamů prohrál a první set ztratil poměrem 6:4. Ve druhé sadě si však nepočínal o moc lépe, Monacovi podlehl 6:1. V přestávce mezi druhým a třetím setem si vzal pověstný medical time, tedy čas na ošetření. Fyzioterapeut mu promasíroval rameno, a tak to šel Radek ještě zkusit. Ale už v úvodu třetí sady si prohrál servis, Monaco se dostal do vedení 2:0 a Radek Štěpánek se rozhodl, že zápas skrečuje. Bylo to vůbec poprvé, co můj online přenos skončil předčasně. V té chvíli jsem však ještě netušil, že to nebylo naposledy.

Další český zástupce, Tomáš Berdych, se dostal až do třetího kola, když nejprve vyřadil Francouze Romaina Jouana a následně také Itala Fabia Fogniniho, jemuž dokonce nadělil dva kanáry. V další rundě čekal na rodáka z Valašského Meziříčí neoblíbený soupeř Srb Janko Tipsarevič.

Na konci prvního setu v nejhorší možnou dobu ztratil Tomáš svůj servis a Tipsarevič získal úvodní sadu pro sebe. Stejně jako Štěpánka, tak i Berdycha začalo zlobit bolavé rameno. Fyzioterapeut se na kurtu snažil, seč mohl, ale Berdycha „neuzdravil.“ V tváři českého reprezentanta se objevila hodně velká bolestivá grimasa. V ten moment jsem si říkal: „Jestli se Tomáš ještě vrátí a prohraje i druhý set, tak duel pravděpodobně skrečuje.“

V současné době nejlepší český tenista přeci jen do zápasu ještě naskočil. Moje domněnka se bohužel potvrdila. Tomáš si rychle prohrál podání a Srb se ujal vedení už 5:0. V tu chvíli Berdych zápas skrečoval, bolestivé rameno mu nedovolilo dál pokračovat ve hře. I můj druhý online přenos z letošního US Open tak skončil předčasně, až mě napadla myšlenka, jestli tenistům nepřináším smůlu.

Zranění obou našich hráčů přidělalo vrásky na čele nejen všem tenisovým fanouškům, ale především nehrajícímu kapitánovi české daviscupové reprezentace Jaroslavu Navrátilovi, který s oběma tenisty počítal pro barážové utkání s Rumunskem, které se hraje v polovině září. Doufejme, že se Radek s Tomášem dají do čtrnácti dnů dohromady a budou moci nastoupit také v Bukurešti. Bez nich by naše akcie na vítězství výrazně klesly.

Přidat komentář

💬

Příspěvek je zatím bez komentáře. Buďte první, kdo ho okomentuje!

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *