Startuje dvouměsíční bitva o pohár lorda Stanleyho!

Startuje dvouměsíční bitva o pohár lorda Stanleyho!

A je to tu! Každý fanoušek NHL na tuto událost čeká celý rok! Takový fanda musí být však hodně trpělivý, dlouhá základní část totiž čítá neuvěřitelných 1230 zápasů! Až po takovéto porci utkání to konečně začne. Na další 2 měsíce obrací takovýto fanoušek svůj spánek z noci na den (pokud to již neudělal během ZČ ). O co vůbec ale jde? Mnozí určitě už ví.

Dnes začíná boj o pohár lorda Stanleyho!

Nevím, jak vy, ale alespoň já si nikdy nenechám ujít úvodní zápas jakékoliv hokejové události, co začíná. Nicméně mě bude čekat několik strávených nocí před televizní obrazovkou. Nicméně určitě nezůstanu na jednom utkání, během celého play off jich bude nespočet. Sakra, to ale bude fuška! Hlavně teda další dny po ránu ve škole…

Hned první kolo nabídne celou řadu pikantních soubojů. Úřadující šampión z Bostonu vlítne na nevyzpytatelný Washington v čele se ruským carem Alexandrem Ovečkinem, Panteři z Floridy se ukáží v play off po dlouhých 12 letech, finalista z loňska Vancouver vyzve Krále z Los Angeles. Jaká dvojice ale utvořila ten nejzajímavější pár? Po projetí všech dvojic pro 1. kolo to musí být jasné i každému hokejovému laikovi. Samozřejmě to je bitva o Pensylvánii mezi Pittsburghem a Philadelphií.

Velice pikantní série to bude zejména pro Jaromíra Jágra, který nastoupí proti svému bývalému klubu. „První kolo bude velmi náročné, o tom není sporu“ sdělila slavná osmašedesátka své pocity zámořským novinářům. Český veterán hájící barvy Flyers pokračoval také o soupeři: „Říká se, že Piitsburgh je největším favoritem na zisk Stanley Cupu. My se s nimi setkáme už v 1. Kole. No a co? Když chcete vyhrát pohár, musíte stejně porazit každého!“

Jágra s naprostou jistotou nebude čekat zrovna přívětivá atmosféra v zápasech na ledě soupeře. Již v průběhu základní části ho v Consol Energy Center doprovázelo bučení. Nic příjemného, nicméně “Jarda“ je natolik zkušený a vyzrálý hráč, že si s tím nebude moc lámat hlavu. Nic lehkého ale nečeká v této sérii nikoho. Zápasy budou hodně náročné, každého budou bolet. Před necelými 10 dni, kdy se tyto týmy utkaly ještě v základní části, nastala v závěru utkání hromadná bitka. Emoce vzplály nejen na ledě, ale také na střídačkách obou týmů, když oba trenéři na sebe hulákali přes televizního komentátora americké televize. Nutno říci, že oba lodivodi přitom stáli na mantinelu!

Menším favoritem na postup jsou Tučňáci z Pittsburghu, kteří mají ve svých řadách nejproduktivnějšího hráče základní části, a to Jevgenije Malkina. Vůbec celá hvězdná útočná trojice Malkin, Crosby, Neal může nabídnout velmi zajímavou podívanou. Kór když na druhé straně bude stát lajna Hartnell, Giroux, Jágr. Velkým oslabením v řadách Letců bude určitě absence Chrise Prongera, jemuž ukončil sezónu otřes mozku. Velká nejistotou také bude brankář Ilja Bryzgalov, který měl v průběhu sezóny nevyrovnanou formu. Ať tato série dopadne jakkoliv, určitě se bude na co dívat.

Newyorští Jezdci jako vítěz Východní konference v prvním kole narazí na Senátory z Ottawy. Na první pohled se zdá, že Rangers by měli v klidu postoupit, ale pozor na tým z kanadského hlavního města. Ottawa zažila jednu z nejpovedenějších základních částí za poslední roky a soupeře z Manhattanu může pořádně potrápit. V řadách Senators najdeme jména jako Jason Spezza, Milan Michálek nebo Erik Karlsson, což jsou hráči, kteří si letos vydobyli velký respekt. Rangers také může srazit malá produktivita, která je po část sezóny trápila. New York nemůže pouze spoléhat na letos skvěle chytajícího Lundqvista. Myslím, že tato série se natáhne na 7 zápasů.

Dalším zajímavým duelem na Východě bude souboj mezi obhájci poháru z Bostonu a Washingtonem. Bruins loni zažili skvělou jízdu celým play off. To ale jejich největší opora, brankář Tim Thomas, byl schopný všeho. Americký veterán letos nezažil tak obdivuhodnou sezónu jako loni. Hlavně na něm bude záležet úspěch nebo neúspěch týmu z Massachussetts. Na druhé straně tým z hlavního města USA disponuje silným útokem v čele s kapitánem Alexandrem Ovečkinem. Zde by nebylo překvapením postup Capitals.

Posledním párem 1. kola v rámci Východní konference je souboj Floridy Panthers a New Jersey Devils. Panteři se dostali do play off po dlouhých 12 letech! Florida, jenž v létě výrazně obměnila kádr, tak má pro letošní ročník téměř splněno, prakticky může být ráda , že se do play off dostala. Sérii sice bude začínat doma, i když Ďáblové nasbírali v základní části více bodů. Ve prospěch týmu z druhého nejslunnějšího státu v USA ale hraje skutečnost, že na prvních 3 místech se musí umístit vítězové divizí. New Jersey je i tak ale považováno za favorita této série. Fanoušci jsou hodně zvědavý, co po roční absenci v play off předvede Marty Brodeur, jehož kariéra se pomalu, ale jistě blíží ke svému konci.

Na Západě vyhrocené série jako ve Východní konferenci určitě nenajdeme. Nejzajímavější dvojici tak asi utvořili dva rivalové z Centrální divize – Nashville a Detroit. Většina fanoušků by vyřkla jasný názor na to, že by Detroit s týmem z nehokejového státu Tennessee neměl mít žádný problém. Ale ejhle. Výkony Predátorů za posledních pár let šly rapidně nahoru. Za to Red Wings letos nezažili zrovna nejpovedenější sezónu. Ale nutno říci, že v ní dokázal tým Mika Babcocka překonat dlouholetý rekord NHL v počtu domácích výher za sebou. Jenže do play off vstupují z 5. místa, tzn. že výhodu domácího prostředí má Nashville, Rudá křídla tak budou muset alespoň jednou zvítězit i v Nashvillu, pokud chtějí postoupit. Predátoři se budou spoléhat zejména na Pekku Rinneho, finského strážce klece.

Loňský finalista z Vancouveru letos opět vyhrál celou základní část NHL a obhájil tak Prezidentovu trofej pro nejlepší tým této části sezóny. Letos určitě tým z Britské Kolumbie bude znovu útočit na mety nejvyšší. V prvním kole se ovšem utká s nevyzpytatelnými Králi z Los Angeles. Kalifornský tým se může pyšnit druhou nejlepší obranou v lize, a to zejména skvěle chytajícího Jonathana Quicka. Canucks mají jistotu, že v každé sérii budou začínat doma, to však nemusí nic znamenat. Důležitou událostí bude očekávaný návrat Daniela Sedina po otřesu mozku do sestavy. Zopakují Kosatky loňské tažení nebo vyhoří hned v prvním kole?

Phoenix, tým, který již několik let nemá jasno o své budoucnosti, se potřetí v řadě dostal do vyřazovacích bojů. V posledních dvou případech vždy arizonský tým vyhořel na Detroitu v 1. kole. Letos, jakožto vítěz Pacifické divize, vstupují Kojoti do série s Chicagem jako mírný favorit. Pouštní lišky se můžou spolehnout na výbornou formu Mika Smithe, který v posledních 5 zápasech základní části pustil pouze 5! branek. Blackhawks se navíc budou muset obejít bez svého kapitána Jonathana Toewse. Tým s největší českou kolonií v NHL, tedy tým Phoenix Coyotes poprvé od přestěhování z Winnipegu postoupí do 2. kola!

Poslední dvojicí jsou Bluesmani ze St. Louis a Žraloci ze San Jose. St. Louis letos zažilo úctyhodnou sezónu, když ještě v posledním zápase bojovali Blues o Prezidentovu trofej! Nejvíce tým z Missouri držel brankářský tandem Halák-Elliott, který si také vydobyl William M. Jennings Trophy pro brankáře, kteří upustili nejméně puků za svá záda během základní části. V tomto případě jich bylo pouze 165, což je při 82 zápasovém rytmu průměr na 2 brankách. Sharks byli vždy pověstný skvělou základní části a následným vyhořením v play off, letos to chtějí vzít obráceně. Do vyřazovacích bojů vstupují až ze 7. místa.

Určitě si tedy užijeme dva krásné měsíce s nejlepším hokejem na planetě!

Závěrem bych chtěl říci, že ať už vyhraje kdokoliv, je to pořád jenom sport.

Přidat komentář

💬

Příspěvek je zatím bez komentáře. Buďte první, kdo ho okomentuje!

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *