Hokejový týden: Rozjetá Sparta i Olomouc, Oates slavil první výhru v NHL

Hokejový týden: Rozjetá Sparta i Olomouc, Oates slavil první výhru v NHL

Máme za sebou dalších sedm dní hokejové sezóny 2012/2013, která je letos v mnoha směrech zajímavá. Hlavně tedy v tom, že Rusko je letos daleko před zámořím, aspoň co se pokročilosti sezóny týče. Zatímco pražský Lev (a nejen on) zuřivě bojuje v KHL o postup do play-off, v zámoří zažívají Sharks neuvěřitelně úspěšný začátek sezóny. Nicméně dění je zajímavé na všech hokejových frontách, nejen ve dvou nejsledovanějších soutěžích světa. V první lize chytá skvělou formu Olomouc, v extralize láme rekordy Sparta, nakročeno k nim má i Kometa. Co se tedy událo zajímavého během uplynulého týdne?

NHL: Eliášův devítistý zápis na úvod, Vokounův „terrible“ gól na konec…

Ještě v neděli 27. ledna zaznamenal Patrik ELIÁŠ během utkání Devils v Montrealu gól a dvě asistence, čímž naplnil kvótu devíti set bodů v NHL. „Je to výborný pocit, ale doufám, že ještě nějaké body přidám. Ale je skvělé dosáhnout toho zde, na takovém místě, skvělém pro hokej, kde jsou skvělí fanoušci, kteří jej milují, a kde mě baví hrát,“ prohlásil Eliáš pro NHL.com.

V ten samý den se pak pro změnu prvního úspěšného zápisu do statistik historie NHL dočkal bývalý výtečný útočník Washingtonu (ale také Detroitu, St. Louis, Bostonu, Philadelphie, Anaheimu i Edmontonu) Adam OATES. Ten se totiž dočkal prvního svého vítězství z pozice kouče Capitals, a vůbec z pozice hlavního trenéra v NHL. Oates před sezónou vystřídal na lavičce dalšího bývalého hráče Caps, Dale Huntera. Oates drží jeden, řekněme neblahý rekord – je totiž hráčem s nejvyšším počtem bodů z play-off, který nikdy nevyhrál Stanley Cup. Oates nebyl nikdy pravý kanonýr, více se prosazoval jako tvůrce hry, Brett Hull o něm kdysi prohlásil: „Neměl tolik popularity jako střelec, ale neuvěřitelně si užíval pocit, když svému spoluhráči nahrál na gól. Nikdy jsem se ho neptal, proč sám netouží dávat více branek, bál jsem se totiž, že bych změnil jeho myšlení.“ Oates byl až do roku 2012 také nejproduktivnější hráč historie soutěže neuvedený do Síně slávy. Vloni se mu to povedlo, navíc jako asistent trenéra pomohl Ďáblům do finále Stanley Cupu. I to mu pomohlo na post trenéra ve Washingtonu, k jeho první výhře kariéry mu pak pomohl Ovečkin prvním gólem v sezóně i jistý Michal Neuvirth v brance.

Zmíním se i o utkání Detroitu doma s Dallasem. Hockeytown se těšil na souboj se Stars a hlavně na start Jaromíra Jágra. Hvězdy utkání se ale musely hledat jinde. Nejvíc vidět byl Jordin TOOTOO (který v Detroitu nosí zcela logicky číslo 22). Ten již po třech vteřinách hry pozval na rohovnickou vložku Erica Nyströma (a vyhrál), ještě v první třetině pak dohrál tvrdě u hrazení Brendena Dillona, který si to chtěl s detroitským rváčem následně vyřídit ručně. Ale ani Dillon nepochodil, ovšem bitka to byla velmi povedená. Prim ale odehráli Wings, v doposud nejlepším svém vystoupení sezóny nedali hráči Detroitu Dallasu ani přičichnout k vítězství, i když soupeř krátce vedl.

Poměrně zajímavý je pohled na výkony dvou českých hráčů v Calgary. Zatímco Jiří HUDLER nasbíral ve třech zápasech již pět kanadských bodů, Roman ČERVENKA se zatím trápí, ve stejném počtu utkání bodoval jen jednou asistencí. Nicméně se dalo čekat, že kanonýr proslavený KHL se bude chvíli hledat. Spekulovalo se také o úrovni Červenkových znalostí angličtiny. Například server aktualne.cz vypustil informaci, že Červenka angličtinu neovládá vůbec. To velmi záhy popřel hráčův agent Aleš Volek: „Pokud jde o angličtinu, Roman ji ovládá lépe, než si ostatní myslí.“ Nejpřesnější nástřel znalostí angličtiny v podání Romana Červenky nabídl generální manažer Flames Jay Feaster. V rozhovoru pro The Globe and Mail uvedl, že Červenkova angličtina není optimální, oba to vědí a hráč na tom pracuje. Takže skutečnost je někde mezi tím. I tak zůstává otázka, zda nebyl půl rok během „lockoutu“ NHL dostatečně dlouhou dobou na to, aby si Červenka vylepšil angličtinu již v Evropě. I tak je zavádějící spekulovat, nakolik má malá znalost angličtiny vliv na Červenkovy výkony. Spíš připadá v úvahu přechod na zámořská kluziště a mírně jiný styl hokeje.

Na závěr týdne upoutal zápas Pittsburghu s Washingtonem. V něm Oates další vítězství neslavil, naopak gólman Pens Tomáš VOKOUN ano. Český brankářský souboj se nekonal, Neuvirth tentokrát do brankoviště nenastoupil, odstupem času pro Caps možná škoda, protože Braden Holtby pustil za svá záda hned šest puků. Nejvíc však udivil gól, který inkasoval Tomáš Vokoun za stavu 2:1 pro Pittsburgh. John Carlsson nahodil kotouč o hrazení do útočného pásma a český brankář se vydal za svou svatyni pro puk. Jenže nečekaný odraz od tvrzeného skla poslal kotouč přímo do branky.

V noci na dnešek (tedy z neděle 3. února na pondělí 4. února) pak přišla informace o povolání brankáře Petra MRÁZKA do týmu Red Wings. Mrázek měl šanci již dříve, ale kvůli zápasu hvězd v AHL, kterého se český brankář účastnil, povolali Wings Toma McColluma. Společně s Mrázkem míří do Hockeytownu i slovenský forvard Tomáš TATAR. Tam se začíná dařit i Jakubu Kindlovi, který v posledním zápase proti Blue Jackets poprvé v sezóně strávil na ledě více než 20 minut. Mrázek má velkou šanci naskočit do NHL, Jimmy Howard totiž odchytal prakticky všechny zápasy (až na 19 minut) Wings v sezóně, a je po Craigu Andersonovi (Senators) a Ilja Bryzgalovovi (Flyers) třetím nejvytíženějším brankářem soutěže.

Extraliga: Kometa stále výsledkově tápe, Divíšek si v Chomutově užívá výher

V nejvyšší české soutěži se řeší v posledních dnech (vlastně už týdnech) hlavně dvě rostoucí série – ta vítězná pražské Sparty a ta nevítězná brněnské Komety. A zároveň se stále stupňuje boj o pozice, hlavně tedy pro play-off, své se snaží ještě říci i dva poslední týmy tabulky, Liberec s Chomutovem, v boji o únik z barážových pozic.

Kometa Brno se snaží vymanit z krize, po odchodu Tomáše Divíška se však nadále nedaří celku s nejčastěji vyprodanou halou v zemi vyhrát. A tak počet po sobě jdoucích červených výsledků narostl na osm. Slibným impulsem může být závěr posledního odehraného duelu s Litvínovem, kdy Brňané tři minuty před koncem třetí třetiny ještě prohrávali o dvě branky, přesto urvali aspoň bod. Pak padli v nájezdech, jejichž průběh byl poněkud odlišný od jiných pozápasových sérií. Střelci totiž z osmi pokusů skórovali sedmkrát, jen ve čtvrté sérii vychytal Pavel Francouz Róberta Petrovického, který přitom v zápase vstřelil dvě branky ze hry. Litvínovský gólman pak celou situaci ještě humorně komentoval na svém Twitteru:

Pokud padla řeč o Divíškovi, tak je potřeba dodat, že Piráti Chomutov od jeho příchodu jdou herně i výsledkově nahoru. Severočeský nováček vyhrál třikrát v řadě, porazil po prodloužení Třinec, hned poté stejně tak za dva body uspěl v Kladně, na závěr pak přehrál favorita ze Zlína, to již v normální hrací době. Sám Divíšek bodoval v těchto utkáních čtyřikrát, a teprve podruhé v sezóně dokázal Chomutov vyhrát třikrát v řadě. Navíc žádný jiný tým během těchto posledních třech kol nebyl tak úspěšný jako Piráti, ani pražská Sparta…

Tu to ale mrzet nemusí. Sparta Praha předvedla málo vídanou sérii jedenácti výher v řadě (z 33 možných pak sesbírala 31 bodů). Vykompenzovala tak „blackout“ z úvodu sezóny, kdy pro změnu mezi třetím a jedenáctým kolem nejen že nevyhrála, ale dokonce nebodovala! Celek z Holešovic se tak již vyšplhal na třetí místo v tabulce a fanoušci Sparty si musí užívat posledních týdnů plnými doušky, i když raději by takovou formu viděli v play-off.

Tuhý bude boj o předkolo play-off. Osmé Vítkovice a desátou Kometu dělí jediný bod, jedenácté Pardubice jsou další tři bodíky zpět. Ze hry už jsou s největší pravděpodobností Karlovy Vary. Nyní čeká nejvyšší české soutěže na všech úrovních reprezentační přestávka, pak se ukáže, který tým se dokázal na klíčových šest posledních zápasů základní části nejlépe připravit.

1. liga: Expres z Hané rabuje v lize, jak dlouho vydrží Kohoutům forma?

V roce 1994 se na ledě olomouckého zimního stadionu radoval Jiří Dopita z historicky prvního českého titulu mistra republiky. Kohouti tehdy v zelenobílých barvách vládli klubovému hokeji u nás, ale to je již skoro dvacet let stará minulost. První český mistr si mezitím prošel krizí, i druhou ligou, teď v té první dlouhé roky marně sekundoval hlavním favoritům. Letos však Kohouti nabírají dech, v posledních kolech pak rabují, kde se dá. A nepohrdli ani mladoboleslavským zimákem. Výsledkem je jeden bod ztráty na Bruslaře, ovšem ti mají dohrávku s Mostem k dobru. Přesto je všem jasné, že Kohouty letos nelze brát na lehkou váhu. A aby třeba za rok neusilovali o titul po dvaceti letech v nejvyšší soutěži. Hanáky táhne vpřed mladá krev, kanonýr Matěj Pekr čtyřmi góly v jednom zápase skolil Hradec, pálí to i Kucserovi, Řípovi, rozstřílel se i Lukáš Králík, juniorský reprezentant, který stejně jako Pekr prošel mládežnickými výběry Šumperka. Silnou dvojici mají na Hané i mezi tyčemi, dvojice Tomáš HalászLibor Kašík dokáže předvést skvělé výkony, Kašíka ale zatím srážejí občasné kiksy, a také to, že se lehce nechává vykolejit ze soustředění fanoušky.

Jinak ale byl hlavním poutačem 1. ligy uplynulého týdne přestupní termín, a tedy který tým a jak posílí. Nicméně jak se dalo čekat, oproti minulým letům se žádné škatulky nekonaly. Do Mladé Boleslavi přišel zkušený Zdeněk Ondřej, který se hned upsal gólem, ale také si Bruslaři stáhli z hostování v Berouně Zbyňka Hrdela. Opačným směrem se vydali na hostování Marek Loskot a Aleš Padělek. Zaujal IHC Písek, který povolal do svých služeb doslova legii plzeňských brankářů, na hostování přišli na jih Čech Adam Svoboda a Dominik Halmoši, na střídavý start pak i Marek Mazanec. Místo tak nezůstalo pro Ondřeje Raszku, který se v Písku moc neohřál, vrátil se domů na Moravu a tam hned zaujal v dresu Prostějova, když v nájezdech vychytal Havířov. Poslední velkou změnou by se dal nazvat návrat Marka Laše z hostování v Třebíči do Ústí nad Labem. Tím ale nejpodivnějším „trejdem“ se stal Bohumil Slováček, jehož mateřský HC Most poslal na střídavé starty do druholigového klubu SHK Hodonín. Po dálnici je to mezi oběma místy necelých 400 kilometrů a jen na cestě by hráč strávil více než sedm hodin.

I v druhé české nejvyšší soutěži pomalu vrcholí boj o play-off. V něm, dá se říci, zůstaly zainteresovány již jen dva týmy – HC Benátky nad Jizerou a Královští lvi Hradec Králové. Mírně lepší los mají prvně jmenovaní, hodně důležitým ale bude vzájemný duel hraný v sobotu 9. února v Benátkách. Zamotat ještě celou situaci může Salith Šumperk, pokud by ještě předtím porazil Benátky nad Jizerou na jejich ledě. Tím by se blýskla teoretická šance i pro desáté Litoměřice.

Není jasno ani o dvou týmech do baráže o prvoligovou záchranu. Na posledních dvou místech jsou sice Beroun a Písek, ale HC Most je stále ještě v dohledu. Navíc poslední šestici týmů ještě před baráží čeká desetikolová nadstavba, která také ještě může zatočit osudím. Na špicích jednotlivých druholigových skupin pak čekají na baráž hladoví supové. Zatímco na Západě a na Východě bude v play-off pořádný boj o účast v baráži, ze skupiny střed se rýsuje favorit jednoznačný – SHK Hodonín, který má na čele náskok 17 bodů a doma prohrál jen jednou, a to ještě až v nastavené době.

KHL: Lev živí naději vítězství v úchvatném derby

Krátce ještě ke KHL. V něm se odehrálo velmi důležité utkání v Bratislavě, kde pražský Lev zahajoval trip čtyř zápasů venku. A Pražané duel zvládli, i když si jej mohli pohlídat podstatně pohodlnějším způsobem. Lev totiž v Bratislavě vedl 2:0 a 3:1, jenže ještě do konce první třetiny Slovan srovnal skóre. I na další trefu Lva dokázali domácí hokejisté odpovědět, možná právě proto si pak Martins Cipulis načasoval vítěznou branku až do posledních chvil utkání. Tabulkově je výhra v Bratislavě pro Lva důležitá, ale situaci neřeší.

Pražané jsou sice sedmí, ale jen o bod před osmým Doněckem a devátým Minskem. Desátý Atlant ztrácí jen body tři, do konce základní části chybí tři kola. A los? Lev hraje jako jediný vše venku, dokonce Doněck i Atlant se třikrát představí doma, Minsk pak dvakrát. V posledním kole na sebe narazí Doněck se Lvem na ledě Donbassu.


               | 50. (13. 2.)   | 51. (15. 2.)  | 52. (17. 2.)  |
Tým            | Soupeř        | Soupeř        | Soupeř        |
HC Lev Praha   | Din. Riga /v/ | Spartak /v/   | DONĚCK /V/    |
Don. Doněck    | CSKA /d/      | Slovan /d/    | LEV /D/       |
Din. Minsk     | Čechov /v/    | AK Bars /d/   | Salavat /d/   |
Atlant         | Sibir /d/     | Amur /d/      | Metallurg /d/ |
Přidat komentář

💬

Příspěvek je zatím bez komentáře. Buďte první, kdo ho okomentuje!

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *