Já navrhuji zavřít ho na doživotí

Já navrhuji zavřít ho na doživotí

Podobná věta, kterou ve známé české pohádce „S čerty nejsou žerty“ vyřknul pan kníže, zřejmě zazněla také na komisi rozhodčích FAČR. Tentokrát ji však místo muže ze zámku vyslovila spolu se svými kolegy šéfka komise rozhodčích Dagmar Damková, která podle svých slov na doživotí vyloučila z listiny sudích pro profesionální soutěže rozhodčího Drahoslava Drábka, který chyboval v prvoligovém záchranářském boji mezi Českými Budějovicemi a Příbramí (0:1).

Drahoslavu Drábkovi bylo vyčítáno hlavně to, že po dvou žlutých kartách vyloučil domácího Jakuba Řezníčka a ve prospěch hostů nařídil pokutový kop, který příbramský Pilík proměnil a rozhodl o tříbodovém exportu Středočechů. Paradoxem bylo, že penalta byla nařízena až v momentě, kdy už byl míč téměř na polovině hřiště. Všichni zainteresovaní žili v domnění, že Drábek nařídil „desítku“ za nedovolený zákrok českobudějovického brankáře Daňka, který při snaze vyboxovat míč stáhnul k zemi hostujícího Jugase, ovšem zmýlená neplatí.

Arbitr Drábek se nechal slyšet, že k inkriminovanému momentu došlo o pár sekund později, kdy pozornost všech aktérů včetně diváků byla upřena už ke středu hřiště, kam se hra nastěhovala. Podle jeho vyjádření došlo ve vápně k prohřešku ze strany budějovického gólmana Daňka až vzápětí. Důkaz? Žádná z kamer bohužel onu situaci nezachytila, a tak se můžeme pouze dohadovat, jestli sudí Drábek nařídil „pentli“ oprávněně či nikoliv.

Já bych se však rozhodčího Drahoslava Drábka v jednom přeci jen zastal. Podle mého názoru si domácí hráč Jakub Řezníček obě žluté karty, resp. červenou zasloužil. V prvním případě nafilmoval v pokutovém území pád, ve druhém vzteky odhodil míč pryč. Někdo by mohl namítat, že vracel balón na místo přestupku, ale z opakovaných záběrů je jasně vidět, že borec Dynama neudržel nervy na uzdě a nechal promluvit svou frustraci. Podobný pohled ovšem nesdílela šéfka komise rozhodčích Dagmar Damková, jež označila Řezníčkovo vyloučení za netaktické.

Sama Damková argumentovala tím, že karty se v těchto důležitých utkáních dávají opravdu za tisíciprocentní věci, ovšem já na oplátku namítám, že fotbalová pravidla přeci platí pro každého, a to při jakýchkoliv zápasech. Bez ohledu na to, jestli v nich o něco jde, nebo jsou hrány jen „z povinnosti“.

Rezultátem toho všeho bylo vyloučení sudího Drábka z listiny prvoligových sudích, které bylo způsobeno nejen zmíněným duelem na jihu Čech, ale i jeho předchozími přehmaty v minulých zápasech.

My, fotbaloví fanoušci, můžeme jen věřit, že podobných kroků, jako bylo stažení Drábka z profesionálních soutěží, budeme vídat jen výjimečně. Jinak by nám prvoligové duely neměl kdo pískat a na hřišti by to vypadalo snad ještě hůř.

Přidat komentář

💬

Příspěvek je zatím bez komentáře. Buďte první, kdo ho okomentuje!

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *