Sezona, která přepsala historii F1

Sezona, která přepsala historii F1

Fanoušci formule 1 už během minulého století zažili leccos: fenomenální jízdy Juana Manuela Fangia, Jackieho Stewarta, či Emersona Fittipaldiho. Ošklivou nehodu Nikiho Laudy, který málem přišel o tvář, nebo nezapomenutelné bitvy Alaina Prosta a Ayrtona Senny. Z nedávné minulosti si diváci pamatují kralování Michaela Schumachera, který během deseti let sedmkrát vyhrál titul mistra světa. Ovšem jednu věc bychom v historii této královské disciplíně automobilového sportu hledali marně. Aby sedm závodů vyhrálo sedm různých jezdců, to se v dějinách „efjedniček“ ještě nestalo.

Mnozí jedinci považují formuli 1 za nudný a nezáživný sport. Poté, co si celý formulový svět podmanil Michael Schumacher, jenž triumfoval sedmkrát, přestali někteří lidé seriál závodů formule 1 sledovat. Když si dal slavný Němec na chvíli pauzu, objevil se jeho krajan, mladíček Sebastian Vettel a sledovanost F1 znovu vzrostla. Ovšem jakmile se jezdec stále Red Bull mezi ostatními piloty rozkoukal, začal pravidelně vítězit a nejeden fanoušek už svoji televizi o nedělích ani nezapínal. V letech 2010 a 2011 neměl Vettel mezi sebou žádnou konkurenci.

Avšak přišla nová sezóna 2012 a všichni si kladli otázku, jestli se Vettel vydal ve stopách svého famózního předchůdce a dalších minimálně pět let bude plně v jeho režii, nebo zda-li se dvojnásobný světový šampion vytratí jako pára nad hrncem. Kdo nechal své televizory o nedělích během Velkých cen vypnuté, udělal jednu z největších chyb. Rok 2012 se totiž zapíše do dějin formule 1 jako sezóna rekordní. V úvodních sedmi GP tohoto ročníku totiž triumfovalo sedm různých jezdců, to historie nepamatuje. Tuto šňůru přetrhl až Fernando Alonso, jenž zvítězil ve Velké ceně Evropy, čímž se letos stal prvním pilotem, který se radoval dvakrát. Prvně to bylo na okruhu v Sepangu v Malajsii.

Ještě jedním NEJ se může tato sezóna pyšnit. Při Velké ceně Německa na okruhu v Hockenheimu totiž padl rekord při zastávce v boxech. Jenson Button z McLarenu zajel podruhé ke svým mechanikům, kteří mu vyměnili pneumatiky za neuvěřitelných 2,31 sekundy. Členové „Stříbrných šípů“ tak umlčeli veškeré kritiky, kteří jim spílali za špatné pit stopy.

Letošní ročník formule 1 se přehoupl do své druhé poloviny, máme za sebou už jedenáct závodů a v čele MS jezdců je Fernando Alonso. V Poháru konstruktérů se nejlépe vede Rudým Býkům. Příští Velká cena čeká milovníky „efjedniček“ 2. září v Belgii. Mimochodem, právě na trati ve Spa-Francorchamps debutoval Michael Schumacher, a sice v roce 1991. O tři sta šedesát pět dnů později si na stejném místě připsal i své první vítězství. Bude sedminásobný mistr světa triumfovat poprvé od GP Číny v roce 2006?

Určitě si tuto VC nenechte ujít, historie F1 nám už tolikrát ukázala, že se vyplatí stále sledovat královnu motorsportu.

Přidat komentář

💬

Příspěvek je zatím bez komentáře. Buďte první, kdo ho okomentuje!

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *