Jeden, dva, tři…sněhuláci

Jeden, dva, tři…sněhuláci

Dneska jsme s Arim opět navštívili Fanfest. Před utkáním České republiky se Švédskem jsme se mimo jiné pokusili zdolat brankářský simulátor. Z dvaceti střel jsme inkasovali každý devět branek. Ari si pak skóre vylepšil, když napodruhé inkasoval pouze sedmkrát. Samozřejmě jsme se z našeho výkonu radovali, leč ne dlouho. Když jsme byli nuceni přihlížet, jak profesionální gólman, zřejmě i dobře finančně ohodnocený, předvádí výkony, které se velmi podobají těm našim, chtělo se nám “plakat” (velmi jemně vyjádřeno).

Švédsko za celý zápas předvedlo snad jednu akci, která by stála za zmínku. Tragická postavička v českém dresu však darovala soupeři laciné vítězství. I tentokrát Češi svého soupeře přestříleli. Ale Henrik Lundqvist, narozdíl od Milana Hniličky, dělal čest pozici brankářské jedničky. Alarmující je, že horší statistiky než český gólman má už jen Günther Hell. Brankář hokejové velmoci – Itálie.

Přestože můžeme trenéra Hadamczika pochválit, že nechal svůj tým projít generační výměnou a v průběhu sezóny se v národních barvách vystřídala spousta mladých hráčů, a i v současném týmu dostaly šanci mladší ročníky, na postu brankáře k žádné výrazné změně nedošlo. I když právě to je nejslabší článek českého národního mužstva už několik let. Možná by bylo dobré, začít s tím něco dělat.

Po utkání se Švédskem za námi totiž přišli francouzští novináři, a tak, aby to nikdo jiný neslyšel, se potichoučku a opatrně zeptali: “To vážně nemáte lepšího brankáře?” Když se dozvěděli, že naše brankářská jednička odseděla polovinu sezóny na střídačce někde na Sibiři a dvojka zase rybařila ve Vítkovicích, jen obrátili oči v sloup. Nakonec nám solidárně navrhli, zda si nechceme půjčit Hueta, který už teď stejně nemá co dělat. Chtěli za něj jen pár útočníků.

No, možná bychom tuto nabídku mohli zvážit. Protože, když se podívám na naší soupisku a na prvních třech místech vidím jeden, dva, tři… sněhuláci, nevidím to s tím avizovaným útokem na medaile příliš růžově.

Poznámky pod čarou:

  • Áda: “ta paní je pěkná na obraz…”
    Misha: “…ale s tím zvukem už je to poněkud horší.”

  • Áda hovořil o Donu Cherrym, vtipném týpkovi, který spolukomentuje NHL. Říkal, že dokonce odehrál v nejvyšší zámořské soutěži jeden zápas. Ari dodal: “no, to je o jeden víc než já.”
  • Dneska jsme vzali Ánryho po zápase české reprezentace do mix zóny. Bohužel nás odchytil André Brin a oznámil nám, že Ánry bez akreditace do mix zóny nemůže. Slíbili jsme, že mu ji pořídíme. Snad do zítřka zprovozní v Press centru tu tiskárnu:-)Na oplátku jsme si postěžovali, že ve Fan shopu nemají žádné dresy Ánryho velikosti.
  • Co odpověděl (náš) Henrik Lundqvist na otázku: “Co si myslíš o českých gólmanech?”
    HL: “Well, I´m really happy you have them.” No ještě aby nebyl… 🙂
Show 21 Comments

21 Comments

  1. OOOK

    Tak tohle je první novinářská kritika Hniličky, ačkoli jen blogu, na kterou jsem narazil. Všichni, včetně komentátorů ČT, se tomuhle tématu striktně vyhýbají.
    Podle Rozšafína Ctibuma, kterej to všechno hodil do Hexe, to ale vyhrajem. Uvidíte.

  2. postavil bych sněhuláka ze Slavie. Letos už jeden titul vychytal 🙂

  3. Mno, nic proti autorce, nicméně napsat o gólmanovi, který se zasloužil o zlaté medaile na MS v roce 2001, byl na olympiádě, věnuje se v brankářské škole děckám a něco pro náš hokej udělal, že je “tragická postavička” mi přijde podivné. Buď autorce chybí literární vybavenost, aby napsala něco ve smyslu “Díky Hnildo za vše, ale už na to nemáš, čao”, nebo si prostě usmyslila, že o něm spíchne něco kritického. Nevím jak to je, ale překvapilo mě to. A přijde mi to taky docela zbabělé, protože by mě zajímalo, jestli by Honey řekla tohle Hnildovi do očí: “Pane Hnilička, vy jste tragikomická figurka, víte to?” Opět nevím… Toť můj názor na text, dnes nebývale dlouhý. Přeju vám všem hezký den, přpadně noc, nebo co to tam teď máte, a Hnildovi zlepšení formy.

  4. Vashek: možná sis toho nevšiml, ale tohle je blog:-) BTW. kup si deník Sport, řekla bych, že se tam objeví něco v podobném duchu…a o té nezaujatosti vůči mé osobě bych možná polemizovala:-)

  5. tada

    bitku, bitku!

  6. Libor

    Milý Vashku, ze zásluh se žít nedá a nutno podotknout, že Hnilička je opravdu tragický. Brankář se hodnotí podle aktuálních výkonů a ty jsou u něj fakt strašné. Tuhle jsem něco podobného prohlásil ve společnosti několika lidí a málem jsem byl ukamenován jako vlastizrádce. Jenže fakta hovoří jasnou řečí. Bohužel pro český tým. :-((( Nebo chceš tvrdit, že úspěšnost zákroků 87% je známkou světové extratřídy a vrcholné formy? Pokud ano, tak budu vážně pochybovat o tvém duševním zdraví. Hnilička měl dosud nejméně práce ze všech brankářů, kteří nastupují pravidelně a má nejhorší statistiky. Když si vybavím druhý gól v naší síti proti Bělorusům, tak slova o sněhulákovi sedí.

  7. A co se týče mého duševního zdraví, tak nevim nevim. Podle Zetyho jsem furt dole…:) Nicméně za svým názorem si stojím, neb odsoudit někoho kvůli nepovedenému turnaji, zapomenout na jeho zásluhy v minulosti a říct, že je to nula (hodilo by se napsat ještě: “co nikdy nic nedokázala”, to je dle mého proti dobrým mravům. I když – jiný kraj, jiný mrav:))

  8. …včera jsme bushmillsovali nejprve jen u našich gólů a pak na vztek, že jsme jich dostali více a docela lacině. Hnilda prostě v pohodě nechytá, což je bohužel pro celý mančaft hodně špatné. Plyne z toho nějaké ponaučení? Pravděpodobně jen to, že picnout se lze při libovolném vývoji zápasu….:)

  9. Michal

    Naprosto s názorem autorky souhlasím. Na Hniličku už se fakt nedá dívat, ale není to otázka čtvrt roku nebo jedné sezóny. On chytá už několik let vyloženě za zásluhy, protože nic jiného nemá. Styl hrůza, pomalý, navíc dělá chyby, jak kdyby mu bylo patnáct. Sousloví tragická postavička je bohužel naprosto vystihující.

  10. Hanina

    Souhlasim naprosto s nazorem autorky, pac Hnilicka je opravdu tragicka postavicka. Je krasny, ze chyta za zasluhy, ktere mu nikdo nebere, ale za to si chlaeba nekoupime , teda titul nevyhrajeme… a rozhodne tohle neni jedina kritika Hnildy, stacilo si dneska pustit studio MS a tam mu hoste davali taky peknej kour. tot vse mejte se krasne a jdu opet pouze mlcky sledovat…Dira Hnilickojc mi proste nedala…

  11. ada

    Taky si myslim, ze Hnilicka chyta zatim mizerne, ale pojdme se tady sejit po ctvrtfinale. Nechtel bych byt v kuzi jeho kritiku pote, co nam to treba vychyta. Vzpominam jak MF Dnes, jmenovite pan Lukas Hron, zkritizoval nase golmany na olympiade, a nasi pak vybojovali bronz. Totez bylo s kritkou Hadamczika v Rize, kde nasi dokraceli ke stribru. Hokej je nekdy nevyzpytatelny.

  12. Mě šlo o to, že může chytat sice bídně, ale nějaká úcta by k němu být měla, protože pro nás něco udělal. Označení “tragická figurka” mi přijde nepokorné, neuctivé a… určitě přijdete sami na spoustu dalších slov, začínajících na ne, které k tomu sedí. Zbtyek jsem už napsal, takže pokud někdo reagujete čistě na to, jak blbě letos (ne)chytá, chytáte se blbého konce. Nicméně – mně to může být vlastně docela fuk:-)

  13. HoH

    Přidávám se arogantně na stranu Honey. 😀

  14. Vashek: překvapuje mě, že takhle reaguje zrovna nejkritičtější člověk, jakého znám. Mimochodem, nemyslím, že by zrovna pan Hnilička měl největší zásluhu na těch vítězstvích, která jsi zmiňoval…A jestli si potřebuješ léčit mindráky, tak to dělej někde v soukromí a Ryana laskavě vynech.

  15. ogy

    Hnilička je bohužel na MS nejslabším gólmanem z týmů ze světopvé elity. Ale i týmy jako Lotyšsko (Masalskisův výkon proti Finsku mě uchvátil), Bělorusko nebo Francie mají lepší gólmany. Bylo by fajn, kdyby se Hnilička chytil právě ve čtvrtfinále, ale s tím se asi nedá moc počítat. Já proti němu nic nemám, odchytal si v repre svoje, ale teď už měl v brance stát jiný gólman. Máme na MS dobrý tým a byla by škoda, přijít o úspěch právě kvůli výkonu brankáře.

  16. cortes

    Ahoj,
    na golmany se specializuju dlouho. Taky dlouho kritizuju Hnildu, Čechmánka, Haška, ale i třeba Vojtka….Je ale jisté, že momentálně (když Vokoun nepřijel a Turek nechce…) asi Lojza jinou možnost neměl. Svoboda se mi nelíbí stylově a Pinc má špatné návyky při řešení některých situací. To je ale dlouhodobý průser našeho hokeje a kdysi vyhlášené české školy. Dnes se rozčiluju a nestačím divit – mladí golmani málo, špatně nebo vůbec nebruslí,přitom golman by měl být jeden z nej bruslařů v mančaftu, neustále se zde propaguje vyrážečka s hokejkou na ledě ( tzv Holečkův příložník ), což je další howadina-dostávají goly nad ramenem a pak se řekne, “to nešlo,trefil to…” spousta golmanů ( např. Vojtek atd…) se válí a při golu jsou vždy na prdeli. Prostě je tu špatný trend, jmenovat by se dalo dál.
    Jistou nadějí je aspoň pro mne ten Mensát(ruá)tor , ale letos ještě na MS to nebylo. Měli by se dívat, jak se chytá venku, hlavně v NHL. Golman je prospěšný týmu, pokud stojí a bruslí. Nic proti správně provedenému rozkleku ( odehrání kotouče do rohu ) nebo skluzu, když to musí být…,ale takové to válení se dopředu a ono mě to snad trefí, to je vážně o ničem !!!

  17. HoH

    “Taky si myslim, ze Hnilicka chyta zatim mizerne, ale pojdme se tady sejit po ctvrtfinale.” Myslím, že netřeba se scházet. Narážím na gól v prodloužení 😉

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *