Hokejový týden 3: Stěhování

Hokejový týden 3: Stěhování

Tento hokejový týden čekal na své vydání až do čtvrtečního večera, protože středa i čtvrtek byly plné zajímavých rozhodnutí na hokejové scéně. Výhoda internetového sloupku – uzávěrka neexistuje. Tento hokejový týden bude ve znamení velkých i malých hokejových stěhování.

Znojmo definitivně v rakousko-uherské lize

Ve čtvrtek oznámil Orli Znojmo že se definitivně přesunují z české 1.ligy do Erste bank eishockey liga, ve které hrají rakouské, slovinské, maďarské a chorvatské týmy. Rozpočet klubu naroste na 24 milionů, vstupenka na zápas bude stát stovku. Znojmo musí vystoupit z ČSLH, členy svazu zůstanou jen mládežnické týmy, a hráče mezi juniorkou a mužským týmem si tak bude Znojmo posílat prostřednictvím zahraničních transferů. Trochu nepohodlné, ale na jiném řešení se Orli s ČSLH zatím asi nedohodli, situace je v tomto trochu nejasná. Paradoxní je, že pokud by Znojmo opravdu bylo členem rakouského hokejového svazu, mohli by do jeho řad odcházet čeští hráči bez platné smlouvy ve svém klubu úplně zadarmo a nikoli za tabulkové odstupné, jak je tomu nyní. Definitivní stanovisko ČSLH by mělo být známo do dvou týdnů.

První liga se bude nejspíš zužovat

Odhlášením Znojma ubyl další člen první ligy, která se zřejmě ze 16 týmů zúží na 14. Vrchlabí zatím totiž nenašlo kupce na svoji licenci, žádný z druholigových klubů se na vyšší soutěž necítí. Nejistá je také budoucnost zadluženého Tábora – je tak docela možné, že hokejový svaz bude mít problém poskládat pro druhou nejvyšší soutěž i pouhých 14 týmů.

Stěhování ve druhé lize

Velké změny nastaly i ve třetí nejvyšší soutěži. Silné a divácky populární moravské kluby se dohodly a představily návrh své skupiny Východ o 12 týmech, čímž donutili svaz přesunout Techniku Brno a Břeclav do skupiny Střed. Následně ale hokejový klub v Porubě koupil licenci od Roudnice nad Labem a do skupiny Střed z východu musel přejít i Hodonín. V této skupině se tak budou s jihomoravskými týmy střetávat třeba Kolín nebo Nymburk, jeden ze současných členů skupiny Střed se pak pro zachování rovnoměrnějšího počtu přesune do skupiny Západ. V té by se navíc vůbec poprvé mohl objevit hokejový klub z Bíliny, který měl zájem o koupi licenci ze Strakonic, nakonec se ale dohodl s Chrudimí, kde po sestupu z 1.ligy ligový hokej zaniká. Pro moravskou skupinu Východ představují změny určitě velké pozitivum, na dopady dlouhého cestování na kluby ve skupině Střed si budeme muset počkat. Každopádně se ale Hodonín určitě stal přesunutím velkým favoritem na přední příčky tabulky. Zajímavý je i údaj o průměrném počtu diváků na utkáních: hned sedm týmů na Moravě mělo v loňském roce průměrnou návštěvnost vyšší než středočeský Kolín, který s 660 diváky na zápas představoval nejpopulárnější klub ve skupinách Střed a Západ.


Zobrazit mapu 2.liga 2011-12 na větší mapě

Stěhování v NHL potvrzeno

Atlanta Thrashers se definitvně stěhují do kanadského Winnipegu. Jméno nového týmu ještě nebylo ozámeno, ale místní fanoušci by určitě uvítali návrat tradičního názvu Jets, který NHL opustil stěhováním do Phoenixu v roce 1996. Z českých hokejistů hrál v minulosti za Winnipeg pouze Michal Grošek, v letech 1994-95 za Jets sehrál 28 zápasů před příchodem do Buffala. Na něj nyní budou navazovat Radek Dvořák a Ondřej Pavelec.

Slavný finský kouč Alpo Suhonen míří na Slovensko, bude trénovat Banskou Bystricu

Ačkoli není situace slovenského hokeje nikterak růžová (zde si můžete přečíst, jak někteří hokejisté doslova živoří a musí je živit přítelkyně), ne všude je situace špatná. HC 05 Banská Bystrica angažovala jako hlavního kouče Fina Alpo Suhonena, známého nejen z reprezentace Suomi, ale také jako prvního evropského kouče v NHL. Suhonen dělal naposledy manažera ve švýcarském Klotenu, ale tato práce jej neuspokojovala. Do Banské Bystrice se dostal přes svého syna – Alpo Pivovarči, který pochází z Opavy, v tomto klubu trénuje mládež.

V Rusku končí Bykov, Říha jej nenahradí

Po neúspěšné sezóne končí na lavičce ruské sborné Sláva Bykov a jeho realizační tým. Kdo jej u ruského reprezentačního týmu nahradí zatím není jasné, spekuluje se o tom, že by to mohl být Zinetula Biljaletdinov. Padlo i jméno Miloše Říhy, ale ten mezitím dal přednost nabídce Petrohradu, kde nahradil Václava Sýkoru. Se svým novým týmem se Říha podívá v srpnu do svého rodiště Přerova, kde SKA Petrohrad rozbije výcvikový tábor. V jeho rámci je plánován i zajímavý přátelský souboj s českým mistrem z Třince. O tom, zda do Petrohradu přestoupí i Jaromír Jágr se zatím stále nerozhodlo, v týmu tak zůstali čeští reprezentanti Průcha a Štěpánek, útočník Petr Čajánek se vrací domů do Zlína.

Začalo finále Stanley Cupu

V týdnu začalo vítězstvím Vancouveru 1:0 finále Stanleyova poháru. Canucks vedou v sérii nad Bostonem také jedna nula a jsou tak o krok blíže přinést nejslavnější hokejovou trofej zpátky do Kanady. Posledním kanadským týmem, který mohl slavit triumf, byl Montreal v roce 1993.

Weight a Rafalski končí

Jedni z nejlepších hokejistů původem z USA ukončili nedávno svou kariéru. Útočník Dough Weight ve 40 letech, obránce Brian Rafalski v sedmatřiceti. Zatímto Weight hrál NHL od svých dvaceti let postupně za New York Rangers, Edmonton , Carolinu, Anaheim, St.Louis a New York Islanders, Rafalski si svou cestu do NHL musel odpracovat sezónami v univerzitní lize, ve švédské elitserien a finské lize. Teprve poté si jej v sedmadvaceti letech vyhlídli v New Jersey a následně sehrál ofenzivní bek v NHL 833 zápasů. Rafalski reprezentoval USA na třech olympiádach (získal dvakrát stříbro) a jednom mistrovství světa, třikrát také získal Stanley Cup. Dough Weight sehrál v NHL 1238 zápasů, Stanley Cup vyhrál v roce 2006 s Carolina Hurricanes a ke třem olympijským startům přidal i dva světové šampionáty. Zřejmě největším úspěchem je ale jeho vítězství s týmem USA na Světovém poháru 1996.
Juniorské MS žen v Břeclavi a Hodoníně

V lednu příštího roku se v Česku uskuteční juniorské mistrovství světa žen do 18 let a předběžne se počítá s tím, že se turnaj odehraje v dnes už zmiňovných městech Břeclavi a Hodoníně. Pro Břeclav hovoří dobré zkušenosti s každoročním pořádání letního Memoriálu Ivana Hlinky, blízký Hodonín má zase skvělé fanoušky. Česká republika je také vedena jako náhradní pořadatel mistrovství světa do 18 let pro mužskou kategorii, protože původní pořadatel Švýcarsko nemá stále připravenou halu. IIHF o náhradním řešení ještě nerozhodla, pokud by česká nabídka vyšla, navázal by turnaj na rok 2005, kdy se šampionát uskutečníl v Plzni a Českých Budějovicích.

Demolice štvanického stadionu

Dnes se nebude končit vesele, ale nostalgicky a smutně. Díky špatnému technickému stavu rozhodl pražský stavební úřad o okamžité demolici dřevěných částí zimního stadionu na Štvanici, prvního a nejslavnějšího zimáku u nás. V to, že se zde ještě někdy bude bruslit, věří už jen ti největší optimisté, mnohem pravděpodobnější je přeměna lukrativního pozemku na něco úplně jiného. Štavnici nepomohlo ani to, že se jedná o kulturní památku, ani to, že je doslova součástí české historie. Dlouhá léta ji odpovědní nechali chátrat, své přidala povodeň v roce 2002 a výsledek se dostavil. Na Štvanici se hrálo čtyřikrát hokejové mistrovství světa (1933, 1938, 1947 a 1959) a od prvního hokejové utkání na ní letos v lednu uplynulo 80 let. Není bez zajímavosti, že Štvanice je po brněnských Lužánkách a ostravském stadionu Josefa Kotase už třetí zimní stadion, na kterém se u nás hrálo mistrovství světa a který byl zbořen…
Repro z knihy Český hokej 1909/2003

Show 2 Comments

2 Comments

  1. VaMo

    Bohužel není pouze Štvanice, která se v těchto dnech loučí se světem. 1.6. začala demolice starého zimního stadionu v centru Chomutova, který nahradil nový na Zadních Vinohradech … 🙁

  2. silesian

    V části článku věnované II. lize autorovi jaksi uniklo, že ve skupině “Východ” hraje řada klubů.které nejsou z Moravy,ale ze Slezska… je to tím podivnější,že autor sám pochází z města,kde hraje jeden z nich – a to město rozhodně celá staletí není na Moravě !! Například i HC Frýdek-Místek je slezsko-moravský klub,ale hraje ve Slezsku,protože stadion leží na pravém břehu Ostravice … a Ostravice zde tvoří zemskou hranici už dlouhá léta…

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *