V zemi zaslíbené

V zemi zaslíbené

Až při svém 72. pokračování zavítal světový šampionát v ledním hokeji do své domoviny. Kanada nepřivítala vrcholnou akci v žádné ze svých supermoderních arén, hostitelská města se dokonce nemohou pyšnit ani svým týmem v NHL. I tak nás patrně čekají nezapomenutelné zážitky.

Quebeckou halu mnozí nazývají stařičkou, zašlou či nedůstojnou pořádání světového mistrovství. Leckdo se usmívá při pohledu do prostoru střídaček, kde náhradní brankáři sedí bok po boku na jakémsi koši na špinavé prádlo. Ani tribuny nezáří leskem, velká část sedaček je stále dřevěná. Modrý nátěr na nich pomalu dosluhuje.

Také při příjezdu k někdejšímu útočišti místních Nordiques nic nenasvědčuje tomu, že metropole frankofonní části Kanady hostí vrcholnou sportovní akci. Své auto jsme zde pohodlně zaparkovali půl hodinky před začátkem úvodního duelu. A jaký div, obří časový skluz nabraný vinou špatné navigace se rázem ztratil v akreditačním středisku. Naše šestičlenná polonovinářská skupinka se po pěti minutách mohla pyšnit oprávněním ke vstupu do prostorů pro žurnalisty.

A přístup do útrob stadionu? Asi jako v Karlových Varech při prvním kole letního poháru. Chlapík z pořadatelské služby (vpravdě mnohem příjemnější než ten karlovarský) jen s úsměvem požádal o předložení akreditace a už si můžete na rozlehlé novinářské tribuně hledat svá místečka k práci. Osobní prohlídky, bezpečnostní rámy, ostré pohledy ostrahy? Je tady vůbec nějaká ostraha? Klima zkrátka přátelské. A když náhodou něco potřebujete? Milí dobrovolníci vám svou trochu lámovou angličtinou se silným přízvukem rádi pomohou.

První zápas českého týmu přilákal jen osm tisícovek diváků. Spíše tichá atmosféra zapadala do kontextu slunečného pátečního odpoledne. Leckdo mohl být děním v ochozech zklamán. Jaký byl pak rozdíl ve večerním duelu Rusů s Italy! Tentokrát už 11 tisíc nadšených fanoušků ocenilo každou ruskou parádičku i lavinu zákroků italského gólmana. A když Cirone snížil ve třetí třetině na 1:6, explodovala aréna nadšením.

Byla to jen malá ukázka kanadského nadšení pro hokej. Sevřené tribuny Pepsi Colisee s diváky přímo za plexisklem, tancujícím medvědem místo spoře oděných roztleskávaček a tím nejhokejovějším národem v zádech připraví všem aktérům mistrovství nečekané zážitky. Věřte, že na tenhle turnaj se bude ještě dlouho vzpomínat. Ve městě možná ani nepoznáte, jaká událost se pár kilometrů od vás koná. Ale jak vstoupíte do útrob stadionu, hra vás zcela pohltí. A až do Quebeku dorazí i kanadský tým, začne teprve to pravé hokejové peklo. Nebo spíš ráj.

Show 5 Comments

5 Comments

  1. Daniel Višňák

    Ahoj, zdravím nejlepšího západočeského novináře 🙂 Krom slabé ostrahy tuším, že vám tam ale chybí i pořádná obsluha statistik IIHF, v Čechách se tomu říká trošku divně čínsky šu-lin 🙂 Nevím, kde zrovna tenhle název vznik a proč zrovna češi používají činský název, ale každopádně zlomte vaz a užijte si to! Vzpomnám na vás při vzpomínkách na české MSJ, jak to musí být super!

  2. HoH

    Jsou Kanaďané arogantní? 😉

  3. Myslím, že se nemohou vyrovnat pardubické redakci a suveneritě po švýcarském turnaji 🙂

  4. Michal Berg

    Arogantní nejsou, ale něco by společného s pardubickou redakcí našli – dost slabou angličtinu 🙂

  5. HoH

    Daniel Višňák: Tebe jsem se neptal :-! 😀
    Michal Berg: Důležité je, aby čeština fungovala 😀

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *