Na historicky první Švýcarské hokejové hry do Fribourgu

Na historicky první Švýcarské hokejové hry do Fribourgu

V eSports jsem začal pracovat v létě roku 2022, a když jsem dostal nabídku jet před Vánoci na Euro Hockey Tour do Švýcarska, byl jsem štěstím bez sebe. Zároveň se mi tím naskytla příležitost získat spoustu zkušeností, napsat nějaké články pro hokej.cz a promluvit si s těmi nejlepšími hokejisty v Česku.

První utkání odehrál náš národní tým v Helsinkách, kam jsem s kolegou onlajnistou ještě neletěl, ale na následujících dvou zápasech ve Fribourgu jsme už nesměli chybět. Nejprve jsme letadlem z Prahy odcestovali do Ženevy, kde jsme po příletu zamířili na nedaleké nádraží a nasedli na první vlak směřující do dějiště Švýcarských hokejových her. Dorazili jsme na místo přibližně ve 20 hodin, načež nás čekala cesta na hotel. Ve Švýcarsku jsme neměli sjednaná data, obchody už byly většinou zavřené, ale naštěstí jsme na nádraží zahlédli mapu města. Našli jsme hotel a vyrazili na cestu. Po asi hodince cesty a menším bloudění jsme ulehli do postele a nabírali síly na další den.

V sobotu 17. 12. to celé vypuklo. Úvodní severské derby mezi Finskem a Švédskem jsem komentoval sám a musím říci, že oba týmy předvedly skvělé výkony. Zápas došel až do samostatných nájezdů, kde sice vyhráli Tři korunky, ale kousek, který předvedl Fin Hartikainen, musel všem na stadionu vyrazit dech. Poprvé v životě jsem byl na mezinárodním utkání a hned s velmi silným zážitkem.

K večeru šli do akce i Češi, když vyzvali domácí Švýcary. Skvělí brankáři nás drželi po celý turnaj a i díky jejich výkonům jsme mohli slavit vítězství. Ihned po zápase nás čekala sekce s rozhovory, kde jsem dostal na starost interview s Adamem Najmanem. Celkem mě překvapilo, v jak přátelské atmosféře se vše odehrávalo.

Poslední den turnaje zahájili Švýcaři s Finy. Nutno říci, že domácí předvedli slušný výkon, ale Finové byli skoro ve všem rychlejší a po zásluze zvítězili.

Poslední zápas Švýcarských hokejových her odehrály výběry Česka a Švédska. Na škodu bylo, že se jednalo o stejný čas, ve kterém se hrálo také finále fotbalového mistrovství světa mezi Argentinou a Francií. Nejeden komentátor měl puštěný také souboj Messiho s Mbappém a tomu odpovídala také velmi nízká návštěvnost. Sice jsme zvítězit nedokázali, ale i tak byl trenér Jalonen s výkony hráčů spokojen. Právě s tímto finským koučem jsem dělal pozápasový rozhovor, na který budu nejspíš vzpomínat nejvíce. Jednalo se o mé první interview v angličtině a navíc se vše odehrávalo před kamerami České televize, samozřejmě za přítomnosti Roberta Záruby a ostatních novinářů. Večer nás čekal pouze přepis nahrávek a chystání na odlet domů.

Cesta zpět do Česka vyšla naprosto bez problémů, na ženevském letišti jsme dokonce potkali i vracející se české biatlonistky. Celý zážitek z práce na Švýcarských hokejových hrách byl dokonalý a budu fandit všem ostatním, kterým se podobná šance také naskytne.

Přidat komentář

💬

Příspěvek je zatím bez komentáře. Buďte první, kdo ho okomentuje!

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *