Osmnáctka ve Švýcarsku: Hafo srandy, tartaletek a slovenská naděje. Jak na nás (za)působil český bizár?

Osmnáctka ve Švýcarsku: Hafo srandy, tartaletek a slovenská naděje. Jak na nás (za)působil český bizár?

Továrna na zážitky a zkušenosti? Jednoznačně cesty s eSports. Pokusím se odvyprávět své pocity ze štace hokejového mistrovství světa do 18 let ve Švýcarsku. Enjoy!

neděle 30. dubna, odpoledne, Basilej
Tohle by mohlo klapnout. Necelé dvě minuty před koncem základní hrací doby v zápase o bronz v basilejské St. Jacob aréně vedou Slováci nad Kanadou 3:2. Fanoušci jsou plní energie a šíleně skandují. Přemýšlím, jak asi budou probíhat pozápasové ohlasy v mixzoně, pokud to naši východní sousedé opravdu udrží. No asi i trochu předčasně. Sedmdesát vteřin před sirénou zámořský celek srovnává a utkání směřuje do prodloužení. Vabank. Rozhodující gól Kanady mám i po pár týdnech před očima. Slovenskou euforii střídá smutek. Jejich mladíci se totiž po 20 letech probojovali do nejlepší turnajové čtyřky, navíc okusili boje o medaile hned rok po návratu do elitní skupiny. A to málem hráli o udržení. Zápas s Německem otočili těsně před koncem a zvítězili 4:3. Vůle a odhodlání. Že by zlom ve slovenském hokeji? Tahle mládež má jistě budoucnost.

Rozhovory po zápase se tak nesou ve smutném duchu. Placka byla na dosah a toho jsou si hráči i trenér vědomi. Upřímně jsem snad více zklamaného trenéra než pana Tartala ještě neviděla. Mrzí ho těsná prohra. Věřím ale, že zpětně se na utkání i turnaj dívá jinak. Hlavně s úsměvem. Slováci rozhodně mohli favorita porazit a skutečně jim moc nechybělo…

Tenhle blog ale nemá být o slovenských mladících. Vrátím se tedy na začátek cesty na mistrovství světa do 18 let.

Kam že to vlastně jedu?

Pátek 24. června 2022, Křižanov, eSports sraz

Sedíme ve velké jídelně rekreačního střediska v Křižanově a překvapivě už první den srazu se vyhlašují nominace na cesty pro příští rok. Vzhledem k tomu, že jsem byla před měsícem ve Finsku na dospěláckém MS v ledním hokeji, nepředpokládám, že bych měla někam jet. Najednou slyším své jméno. „Opravdu já?“ pomyslím si v duchu. Vidím, jak se kamarádi u stolu na mě usmívají. Pojedu na další zahraniční cestu. Ještě slyším jméno Janka, jako našeho vůdce, a pak jen to, že se o doplnění čtveřice rozhodne později. Popravdě se chvílí zamýšlím, kam vlastně jedu. Švýcarsko? Osmnáctky? Super!

Cesta vede přes nemocnici

středa 22. dubna 2023, podvečer, Praha

Od pondělního večera se potýkám s křečovitou bolestí na pravé straně břicha. Začínám se obávat, abych vůbec někam odjela. Přeci jen máme vyrazit do Švýcarska už za týden! Nikomu radši nic neříkám, nestresuju (teda stresuju celkem dost, ale primárně jen lidi v blízkém kruhu). Podle internetových příruček to může být slepák, nebo cysta. Pro jistotu tedy mířím do nedaleké nemocnice na pohotovost, kde projdu vyšetřovacím kolečkem přes odběry krve, rentgen a sono. Výsledky jsou v pořádku, horečku nemám a nic nenasvědčuje, že bych měla něco závažného. Ujišťuji se ještě u doktorů, jestli skutečně můžu odjet. A vypadá to nadějně. Ve čtvrtek pro jistotu ještě jednou na krev, jestli se náhodou nějaké hodnoty nebezpečně nepohnou. Do konce týdne mám mít dietu, zároveň klidový režim…
Tartaletky jsou náš denní chléb

MS U18, poslední dubnový týden, Švýcarsko

Opravdu jedeme. Kluky znám, teda Janka Šimka a Jiřího Poláška, s Honzou Kordíkem se vidím prvně (teda ne úplně, později jsme objevili fotky z loňského srazu, kde stojíme skoro vedle sebe :D), a už v autě si uvědomuju, že budeme fajn parta. Po cestě do švýcarské metro-pole bez metra (vtip autorky, haha) Porrentruy na nás číhají nástrahy v podobě placených dálnic, zejména pak při přejezdu do Švýcarska, kde po nás pán chce zaplatit 40 franků. Pohotový vůdce Janek mu ukáže cestu mimo placený úsek a pán nás sklesle pouští směrem k silnici vedoucí přes vesničky. Tam na nás překvapivě číhají policisté/celníci. Naštěstí dvojice strážníků má pro nás Čechy, mířící na téměř 11denní hokejové mistrovství do 18 let, pochopení a nejcennější náklad v podobě zlatavé plzeňské tekutiny nám ponechá.

Teď už přeskočím k hokeji. Co se týká komunikace s nároďákem, vše probíhá bez problémů. Občas se nám stane, že přijde na rozhovor hráč a my nevíme, kdo přesně to je. Někteří jsou si opravdu podobní. Nicméně takový problémek vyřeší otázka „Jak chceš být osloven na videu?“ a rázem víme identitu. Pokud si teda z nás nedělají kluci srandu.

Ve Švýcarsku je draho, ale naštěstí máme v Porrentruy v rámci tiskáče možnost drobných snacků – baget a tartaletek. Právě plněné sušenky mizí v naší blízkosti velmi rychle. Není tedy divu, že se pak na ubytování porovnáváme, kdo jich tentokrát přinesl nejvíce.

Bydlíme v bytě švýcarského novináře Sebastiana (kluci, kdo z vás mi dal tu jeho vizitku do kapsy u notebooku, přiznejte se!). Musím říct, že z ubytování jsem velmi mile překvapena. Sebastian nám dokonce nechal i vzkaz, že si můžeme brát věci od něj z ledničky, případně otestovat něco ze skříňky s alkoholem. Ale to jen pro silné povahy. Takže já zůstávám u pivka.

Večery po práci trávíme především vybranou zábavou v podobě Džekyho a Svarty. Sice už si někdy říkám, jak to kluky může stále bavit, stále se usmívám s nimi. Mimo to si i normálně povídáme. A samozřejmě doděláváme resty, a to jak pracovní, tak i školní.

Práce je pro čtyřčlennou skupinu je tak akorát. Obstaráváme články na hokej.cz a Český hokej, videorozhovory i jiný audiovizuální obsah, zároveň poskytujeme ohlasy pro ČTK. Mě osobně tenhle terénní program baví a moc si ho užívám. Dostávám se k zajímavým momentům a příběhům a utvrzuji se v tom, že bych se ve sportovní mediální sféře ráda pohybovala dál.

Hodnocení autorky
Suma sumárum světový šampionát juniorů hodnotím i přes výběr goal hornu, který se nakonec pro nás stal velmi chytlavým a pomalu nejčastěji přehrávanou písní v průběhu MS (neodsuzujte plsky), a konec národního týmu ve čtvrtfinále, kladně. Parta byla skvělá, srandy hafo a výborných tartaletek také. Práce mě bavila, ráda jsem byla za kamerou i před ní v rámci ohlasů. Jsem moc ráda, že jsem mohla být součástí této čtveřice, turnaj jsem si moc užila. Díky moc, kluci a děkuji i Davidovi Schlegelovi za možnost podílet se na tvorbě výstupů na mezinárodní scéně. Tohle jsou nejlepší krůčky, které mě mohou posouvat dál. Takže ještě jednou obrovské dík, jsem opravdu vděčná. <3

Přidat komentář

💬

Příspěvek je zatím bez komentáře. Buďte první, kdo ho okomentuje!

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *