Pabris #8: 200 dní do olympiády. Co o ní nevíte, ale mohli byste?

Pabris #8: 200 dní do olympiády. Co o ní nevíte, ale mohli byste?

Dnes v pondělí 8. ledna je to přesně 200 dnů do slavnostního zahájení pařížské olympiády. Zároveň je to den, kdy našemu organizačnímu týmu skončilo celofiremní vánoční volno a všichni se po více než dvou týdnech sešli znovu v kancelářích. Euforii ze znovushledání rychle vystřídalo mírné napětí, kalendářní rok je už shodný s tím, který máme jako organizace v názvu. Olympiáda je vážně za rohem.

Jelikož poslední skoro měsíc jsem vlivem dočerpání všech dovolených strávil převážně v Česku a byl překvapen, jak mé okolí o samotné olympiádě vlastně nic pořádně neví, rozhodl jsem se prosincový díl svého blogu tentokrát věnovat základní osvětě, co všechno si Paříž pro své olympijské léto vlastně chystá.

OH Paříž 2024 v kostce

Na začátek v bodech několik klíčových informací charakterizujících blížící se olympiádu:

  • Letní olympijské hry proběhnou v termínu od 26. července do 11. srpna
  • Soutěžit se bude ve 32 různých sportech, které se rozdělí na 329 jednotlivých disciplín. Tolik tedy bude rozdáno medailových sad
  • Úplně novým sportem na olympiádě bude break dance, podruhé se představí sportovní lezení, skateboarding a surfing
  • I když většina sportovišť se nachází v Paříži a jeho nejbližším okolí, olympiáda bude probíhat po celé Francii. Na velkých fotbalových stadionech po celé zemi se odehrají zápasy fotbalu, rugby, házené a basketbalu, závody jachtingu budou v Marseille a surfovat se bude dokonce až v dalekém Tahiti (francouzský ostrov v Tichém oceánu)
  • Paříž bude hostit olympijské hry již potřetí v historii. Po dvou pořadatelstvích z let 1900 a 1924 se nyní symbolicky přesně po sto letech vrací největší sportovní událost planety do srdce Francie. Paříž se zároveň stane po Londýně teprve druhým městem, které bude hry hostit potřetí
  • Počet účastníků byl stanoven na 10 500 sportovců, poprvé v historii bude aplikována rovná kvóta mužů a žen
  • Organizační tým akce nyní čítá přes dva tisíce osob, samotné hry bude odbavovat kolem čtyř tisíc pracovníků doplněných o 45 tisíc dobrovolníků a několik dalších tisíců agenturních zaměstnanců
  • Rozpočet celé akce pokrývající jak organizaci, tak investice do potřebné infrastruktury nyní činí 8,8 miliard Euro. Přibližně čtyři pětiny jsou hrazeny ze soukromých zdrojů
  • Necelé tři týdny po konci olympiády zorganizuje Paříž a celý organizační tým ještě paralympijské hry, využije přitom většinu olympijských sportovišť

Specifika OH Paříž 2024

Pařížská olympiáda má být spektakulární, co nejvíce otevřená a její udržitelný rozměr se má po letech megalomanských přehlídek a estrád stát vzorem dalším hrám. Očekává se velký počet diváků, prodáno je již přes tři čtvrtiny všech lístků. Zájem je i přes vysoké ceny enormní, do Evropy se totiž hry vrací po dlouhých dvanácti letech.

Jedním z hlavních lákadel je spojení sportu, kultury a historie skrze exkluzivní lokality jednotlivých sportovišť převážně v historickém centru města. Plážový volejbal se bude hrát na Martově poli přímo pod Eiffelovkou, šermíři si dají dostavení v historickém expozičním paláci Grand Palais, lukostřelci budou střílet před Invalidovnou, ve které je pochovaný Napoleon, moderní urban sporty jako skatebording, break dance či basket 3 na 3 zaplní Náměstí Svornosti, koňské závody se uskuteční u zámku ve Versailles. Centrum města zároveň ovládnou také vytrvalostní sporty od triatlonu přes maraton až po cyklistické závody. Dálkové plavání v otevřené vodě by se mělo uskutečnit přímo na Seině.

Dalším diváckým tahákem je slavnostní zahajovací ceremoniál. Ten by se poprvé v historii neměl odehrát na atletickém stadionu, nýbrž v samotném centru města na řece Seině. Každá národní delegace bude mít k dispozici vlastní loď, se kterou během ceremoniálu urazí šest kilometrů, při kterých mine nejznámější pařížské monumenty jakožto Louvre, Notre Dame, Place de la Concorde, Invalidovnu až všechny delegace postupně doplují k Eiffelovce, kde vystoupí. Celému ceremoniálu bude moci přihlížet až šest set tisíc diváků na vyhrazených místech na obou březích řeky, kdy velká část z nich bude moci za velmi striktních bezpečnostních opatření shlédnout ceremoniál zdarma.

Druhým výrazným prvkem v otevřenosti olympiády směrem k divákům je maratonský závod. Ten si totiž tentokrát kromě sportovců samotných budou moci na identické trati zaběhnout i běžní smrtelníci. Konkrétně 20 024 amatérských běžců, kteří byli vylosováni nebo si své startovné vysoutěžili, se na ikonickou trasu lemovanou spoustou památek z centra Paříže do Versailles a zpět vydají ve večerních hodinách mezi oficiálními olympijskými závody žen a mužů.

Další skládankou do otevřeného konceptu olympiády bude i Park šampiónů, tedy prostor na Trocadéru naproti Eifellovce, kam budou chodit medailisté oslavovat společně s fanoušky své medailové úspěchy. Vstup do parku bude zdarma a přístupný všem.

Vedle konceptu otevřenosti si blížící se olympiáda staví za důležité také kritérium udržitelnosti. Významným pomocníkem je, že pro pořádání olympijských a paralympijských her bude využito 95% stávající nebo dočasné infrastruktury. Budují se vlastně jen dvě nová sportoviště + olympijská vesnice na severním předměstí Paříže. Zatímco obě dvě sportovní haly jsou budovány v místech, kde takový typ infrastruktury dlouhodobě chybí, využití do budoucna bude mít i olympijská vesnice, která se nyní finišuje v bývalé průmyslové čtvrti, a do které se po hrách přestěhují domácnosti a firmy.

Olympijské hry budou chtít být také příkladným žákem ve svém ekologickém dopadu. Plán je snížit uhlíkovou stopu o polovinu oproti hrám předcházejícím. Velký vliv na tomto ambiciózním cíli má zajisté nižší počet staveb nových sportovišť, dále také využití elektřiny z obnovitelných zdrojů, důraz na měkkou mobilitu prostřednictvím veřejné dopravy či jízdních kol. Olympijská flotila vozidel pro individuální přepravu bude složena výhradně z elektromobilů, dbát se bude i na redukci jednorázových plastových obalů a upřednostňování nápojových fontán před balenou vodou.

Jací Češi budou na OH Paříž bojovat o medaile?

Nominace českých sportovců je momentálně ve stádiu procesu, jednotliví sportovci se na hry dostanou na základě výsledků ze závodů v období před olympiádou. Některé závody již proběhly, velká část z nich je ale na programu v první polovině kalendářního roku 2024. Aktuální počet sportovců v české výpravě je nyní 35, očekává se však, že by do Francie měla v létě zamířit přibližně stovka českých účastníků. Aktuální nominace českých sportovců je možné sledovat na webu Olympijského týmu.

Show 1 Comment

💬💬💬

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *